Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Mi ne zaboravljamo naše gazije i šehide
NAČELNIKU NEDŽADU KOLDŽI I VIJEĆNICIMA NOVO SARAJEVO UPUĆENA INICIJATIVA O IMENOVANJU ULICE „ZAMO DUČIĆ, MAJOR ARBIH“
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. September 2020. 15:09:39


Bošnjaci.Net, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), Udruženje „Pravda“ – Sarajevo i Veterani Armije RBiH i MUP-a RBiH – New York – New Jersey, uputili su zajedničku inicijativu načelniku Općine Novo Sarajevo Nedžadu Koldži i Općinskim vijećnicima Novo Sarajevo, o imenovanju jedne ulice na Hrasnom Brdu imenom “Zamo Dučić, major Armije RBiH”. Incijativa je upućena 24. septembra na dan kada je prije 26 godina Zamo Dučić herojski položio život u odbrani Republike Bosne i Hercegovine. rah. Zamo Dućuć je bio komandanat elitnog manevarskog bataljona 101. brigade Armije RBiH. Za herojske podvige posthumno je nagrađen najvišim priznanjem „Zlatni ljiljan“. U nastavku u cjelosti objavljujemo pismo inicijative:

Cijenjeni Načelniče Koldžo,
Poštovani vijećnici Općine Novo Sarajevo!
Na dan 24. septembra, punih je 26 godina od pogibije komandanta manevarskog bataljona 101. brigade Armije RBiH rahmetli Zame Dučića. Zahvalni smo što je Delegacija Općine Novo Sarajevo kod Zaminog mezara u haremu Alipašine džamije, prisustvovala na godišnjici obilježavanja, kao i počasni vod OS BiH, porodica, saborici, boračka udruženja i druge delegacije. Odavanje počasti herojima je pokazatelj visoke svijesti općinskih predstavnika da pored porodice i suboraca, zvaničnici Općine Novo Sarajevo cijene herojsku borbu Zame Dučića, njegovu žrtvu i položeni mladi život za Grad Sarajevo i državu Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Hvala vam svima u ime svih naših članova.

Vašim prisustvom potvrđujete da ste sudionici odbrane Sarajeva, svjedoci ili dobro upoznati da je Zamo Dučić dao nemjerljiv doprinos u organiziranju i pripremi odbrane Grada Sarajeva, Općine Novo Sarajevo, posebno u dijelu Hrasno Brdo gdje je živio, pa sve do pogibije na brdu Jasen na području Općine Ilijaš 24. septembra 1994., kada iza njega ostaju veliki herojski podvizi, ali i nezbrinuta njegova supruga i sin, tada od nepune dvije godine.

Tokom srpsko-crnogorske agresije na RBiH i okupacije Sarajeva, herojsku borbu Zame Dučića su isticali njegovi suborici, ali i prepoznata je od čelnika države na čelu sa vrhovnim komandantom Armije RBiH Alije Izetbegovića, komandanata Armije RBiH gen. Sefera Halilovića i gen. Rasima Delića, premijera dr. Harisa Silajdžića, kao i svih struktura vlasti od Općine Novo Sarajevo do vrha države RBiH. S razlogom je posthumno nagrađen najvišim priznanjem „Zlatni ljiljan“.


Zamo Dučić predaje raport predsjedniku i vrhovnom komandantu Aliji Izetbegoviću


U znaku trajnog odavanja počasti, ali i borbe protiv zaborava naših heroja, pozivamo vas da u Općini Novo Sarajevo, konkretno naselje Hrasno Brdo, tamo gdje dao nemjerljiv doprinos u organiziranju i odbrani, dodijelite naziv jedne ulice koja će nosti ime „MAJOR ARBIH ZAMO DUČIĆ“ ili „ZAMO DUČIĆ, MAJOR ARBIH“. On je to svojom borbom i žrtvom zaslužio, a i vi kao zvaničnici Općine Novo Sarajevo, usvajanjem jedne ovakve časne odluke, pokazat će te visoku svijest i dati doprinos u borbi protiv zaborava i u kulturi pamćenja da vam je stalo da heroji ARBiH ne budu zaboravljeni.

Potpisnici i podnosioci ove inicijative očekuju vas kao visokomoralnih predstavnika Novog Sarajeva da će te bez dvoumljenja usvojiti pozitivnu odluku o nazivu ulice po heroju odbrane Majoru Zami Dučiću, i time odati mu trajnu počast i zahvalnost za doprinos u odbrani Grada i Države.

Zamo Dučić je rođen 8. februara 1967. u Plavu (Sandžak, CG). U vremenu pred agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, u naselju Hrasno Brdo sa drugim braniocima organizrao je patriote koji su postavili linije odbrane, kako bi zaštitili građane i odbranili Grad i Državu. Bio je komandanat manevarskog bataljona 101. motorizovane brigade ARBiH, piše u inicijativi.


PRED KAMERAMA: Zamo Dučić sa patriotima i mještanima Hrasno Brdo organizira odbranu protiv okupatora Sarajeva i agresora na državu RBiHOstali prilozi:
» MIRZA LUBODER - LIJEPA RIJEČ PLEMENITOG BOŠNJAKA
Božidar Proročić | 23. January 2021 15:25
» OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "ĐAVOLJE MEĐE” BRAHA ADROVIĆA
Božidar Proročić | 18. January 2021 15:25
» BIHOR JE SVIJET - SVIJET JE BIHOR
Božidar Proročić | 31. December 2020 17:45
» VOGOŠĆANSKI BORCI NIŠKIM SPECJALCIMA POLOMLI ZUBE
Eset Muračević | 26. December 2020 19:50
» USTAVNI SUD KONAČNO OSPORIO HOTIJEVU VLADU
Sahit Kandić | 23. December 2020 19:23
» BOSANSKA ŠKOLA U AUSTRALIJI – MOST LJUBAVI PREMA BOSNI I HERCEGOVINI
Aiša Hadžiahmetović | 20. December 2020 18:03
» KENAN KADIĆ - NAJBOLJI MAGISTRANT FPN-A SA PROSJEKOM 9,67
Bošnjaci.Net | 20. December 2020 00:26
» HEJDAR ALIJEV – PUT BORCA ZA DRŽAVNOST AZERBEJDŽANA
Božidar Proročić | 11. December 2020 15:18
» ZEĆIR LUBODER - ŽIVOT POSVEĆEN UMJETNOSTI
Božidar Proročić | 08. December 2020 20:36
» BINARIZACIJA VANJSKE POLITIKE: TKO JE IZGUBIO NESVRSTANE?
Dr. Anis H. Bajrektarević | 29. November 2020 02:30
» POSRNULO PRAVOSUĐE „RAK RANA“ BH. DRUŠTVA
IFIMES | 26. November 2020 19:19
» GRB I ZASTAVA BOSNE I HERCEGOVINE I NJENOG NARODA
Bošnjaci.Net | 24. November 2020 14:59
Ostali prilozi istog autora: