Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Zbog predloženog odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, u susjednoj državi Hrvatskoj
TURKOVIĆ: U SJEVERNOJ BOSNI I HERCEGOVINI JE UGROŽENO TO PRAVO NA žIVOT
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. September 2020. 16:09:06

BISERA TURKOVIĆ: Danas, u sjevernoj Bosni i Hercegovini je ugroženo to pravo na život. Zbog predloženog odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, u susjednoj državi Hrvatskoj, ugroženi su životi onih koji žive u blizini rijeke Une, jedne od rijetkih netaknutih i bistrih rijeka u Evropi prema National Geographicu. Predložena lokacija u Trgovskoj gori je udaljena manje od jednog kilometra od granice sa Bosnom i Hercegovinom. Ta potencijalna lokacija za nuklearni otpad prijeti curenjem u podzemne vode, koje se ulijevaju u rijeku Unu, na koju se stanovništvo sjeverne BiH egzistencijalno oslanja.


Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković u Beču govorila o Trgovskoj gori

Predloženo odlagalište nuklearnog otpada ugrožava naše nacionalno blago – rijeku Unu i 300.000 stanovnika na sjeveru Bosne i Hercegovine, istakla je ministrica Turković.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković je danas, 21. septembra 2020. godine, u Beču govorila na 64. Generalnoj skupštini Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Ministrica Turković je u uvodu svog izlaganja navela da je pandemija COVID-19 suočila svijet sa nezapamćenom situacijom. Dok traje borba za rješavanje trenutne situacije izazvane pandemijom, naglasila je, ne smije se zaboraviti poštivanje ljudskih prava, s pravom na život, koji je njihov temelj.

„Danas, u sjevernoj Bosni i Hercegovini je ugroženo to pravo na život. Zbog predloženog odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, u susjednoj državi Hrvatskoj, ugroženi su životi onih koji žive u blizini rijeke Une, jedne od rijetkih netaknutih i bistrih rijeka u Evropi prema National Geographicu. Predložena lokacija u Trgovskoj gori je udaljena manje od jednog kilometra od granice sa Bosnom i Hercegovinom. Ta potencijalna lokacija za nuklearni otpad prijeti curenjem u podzemne vode, koje se ulijevaju u rijeku Unu, na koju se stanovništvo sjeverne BiH egzistencijalno oslanja. Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine smatra da predloženo mjesto na Trgovskoj gori predstavlja visok rizik za potencijalne zemljotrese, klizišta i poplave. Seizmička područja poput ovog ne udovoljavaju međunarodnim standardima za izgradnju takvog postrojenja za nuklearni otpad“, kazala je ministrica Turković.

Istakla je da predloženo mjesto predstavlja direktnu prijetnju lokalnim zajednicama, koje broje 300.000 ljudi, koji se svakodnevno oslanjaju na rijeku Unu.

„Potencijalni negativni utjecaji na zdravlje također izazivaju osjećaj straha kod lokalnog stanovništva u obje zemlje, što bi onda moglo dovesti do negativnih socio-ekonomskih utjecaja. Stoga tražimo pomoć Evropske unije i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kako bi pomogli našem susjedu da pronađe sigurno i prikladno mjesto za svoj nuklearni otpad. Mjesto koje ne prijeti našem životu, mjesto koje neće utjecati na naše nacionalno blago, rijeku Unu. Pomozite nam ojačati pravo na život, temelj ljudskih prava, do kojeg iskreno držimo kao zemlja, koja teži da postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji“, kazala je u svom obraćanju ministrica Turković.

Tokom službene petodnevne posjete Republici Austriji, ministrica Turković će održati niz sastanaka sa najvišim zvaničnicima nekoliko agencija Ujedinjenih nacija(UN) sa sjedištem u Beču i OSCE-a. Također, sastat će se i sa troje ministara iz Vlade Republike Austrije, te upriličiti sastanak sa počasnim konzulima Bosne i Hercegovine u Republici Austriji, objavio je službeni site MVP BiH.Ostali prilozi:
» ŽENE U CRNOM: PAMTIMO ZLOČIN U SJEVERINU
RFE | 23. October 2020 15:10
Ostali prilozi istog autora:
» OVO JE GRAD SVIH GRAđANA BIH
18. October 2020 14:31