Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DELEGACIJA SAVEZA RVI FBIH KOD MINISTRICE TURKOVIĆ
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 17. September 2020. 17:09:07


Delegacija Saveza RVI Federacije Bosne i Hercegovine posjetila zamjenicu predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Biseru Turković

Delegacija Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine posjetila je zamjenicu predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Biseru Turković.

Delegacija Saveza, koju su činili predsjednik Mujo Aganović, predsjednik RVI paraplegičara Kantona Sarajevo Miralem Hadžić, te članovi Saveza Ševko Hubijar i Admir Atović, uručila je ministrici zahvalnicu za iskazano poštovanje prema braniocima države Bosne i Hercegovine. Članovi Saveza su naglasili da se ideja za dodjelu zahvalnice javila nakon što je ministrica Turković, u proteklom periodu, svojim aktivnostima i inicijativama iskazala duboko poštovanje prema dobitnicima najvećih ratnih priznanja i populaciji ratnih vojnih invalida paraplegičara.

Ministrica Turković je istakla da joj je izuzetna čast dobiti zahvalnicu od populacije, koju poštuje i cijeni, a koja je podnijela veliku žrtvu i dala nemjerljiv doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine. Naglasila je da se uspjeh naše zemlje i društva mjeri odnosom prema populaciji ratnih vojnih invalida, koja mora imati veća prava i biti više poštovana i uvažavana.

Predstavnici Saveza su upoznali ministricu Turković sa položajem ratnih vojnih invalida paraplegičara, problemima i barijerama prilikom liječenja, ali i drugim problemima s kojima se suočavaju članovi njihovih porodica koji vode brigu o ovoj populaciji. Istakli su da 480 ratnih vojnih invalida paraplegičara u Federaciji Bosne i Hercegovine, očekuje da se u narednom periodu riješi njihov status i da se pomoć koju primaju izjednači sa primanjima istih kategorija iz drugih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, uz naglašavanje da su spremni da se odreknu dijela stečenih prava ako je u pitanju interes države Bosne i Hercegovine, za koju su se borili i u čije temelje su utkali dio sebe.

Pozvali su ministricu Turković da u skladu sa svojim mogućnostima pomogne rješavanje problema ove populacije. Ministrica je istakla da će zahtjeve ratnih vojnih invalida paraplegičara delegirati nadležnim institucijama, koje uz podršku i savjete struke, mogu raditi na rješavanju njihovih problema.

Tokom razgovora je istaknuta važnost nastavka snažnije izgradnje države Bosne i Hercegovine i njenih institucija. Članovi Saveza su naglasili da su, uprkos činjenici da se danas nalaze u teškoj situaciji, spremni na vlastito odricanje ukoliko bi opstojnost Bosne i Hercegovine bila dovedena u pitanje.Ostali prilozi:
» PSIHO SOCIJALNA POMOĆ U VRIJEME COVID-A 19
Eset Muračević | 21. October 2020 14:02
» OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA BITKE ZA FOČANSKU
Eset Muračević | 19. October 2020 17:35
» KOLIKA JE CIJENA SMRTI U BOSNI I HERCEGOVINI
B.net | 18. October 2020 15:32
Ostali prilozi istog autora:
» OVO JE GRAD SVIH GRAđANA BIH
18. October 2020 14:31