Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Otvoreno pismo “KLUB 100 – PLUS” visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku
UPALITE SVJETLO – ZABRANITE NEGIRANJE GENOCIDA!
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 12. September 2020. 16:09:34


Gospodine Inzko,
danas je 12. septembar 2020. godine, tačno tri mjeseca od kada Vam je uručena “Peticija 8372”, od građanske inicijative “KLUB 100 – PLUS”, kojom se od Vas kao glavnog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini traži da primijenite Bonske ovlasti i da, po hitnom postupku, a najkasnije do 11. jula 2020. godine nametnete Zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

Uvaženi visoki predstavniče Inzko,
uvažavajući Vašu poziciju Visokog predstavnika međunarodne zajednice u našoj domovini, uvažavajući sve napore i stremljenja međunarodne zajednice da u svijetu vlada mir i pravednost, da su napori koje ista čini u Bosni i Hercegovini ispravni i usmjereni na obezbjeđivanje uslova u kojima će se poštivati osnovna ljudska prava svakog čovjeka, svakog njenog građanina/ke, ma kako se on/a zvao/la, a uzimajući u obzir ovlasti koje imate u provođenju Dejtonskog sporazuma. Prije tri mjeseca obratili smo vam se inicijativom i peticijom “Peticija 8372” (građanska inicijativa “KLUBA 100 Plus”), sa zahtjevom da, shodno svojim ovlaštenjima, nametnete Zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

Uvaženi visoki predstavniče Inzko,
naša inicijativa i naš zahtjev nije ništa drugo do traženje od Vas da svim građanima BiH, pripadnicima svih naroda koji žive na njenoj teritoriji, omogućite življenje na principima Povelje UN-a, što je u doba u kome živimo degutantno, ali potrebno.

Uvaženi visoki predstavniče Inzko,
90 dana je puno, a više od 25 godina, od kada je u BiH izvršen genocid, previše vremena, previše tuge, bola i plača onih čiji su najdraži brutalno ubijeni. Previše nepravde za svakog normalnog čovjeka na svijetu i nimalo logike da, još uvijek postoje oni koji negiraju genocid, oni koji veličaju ratne zločince, među kojima ima i bh. zvaničnika, onih u vlasti u BiH, zemlji u kojoj ste vi Visoki predstavnik međunarodne zajednice!

Uvaženi visoki predstavniče Inzko,
mi ne možemo, nećemo da vjerujemo da se osjećate dobro kad putujući po prelijepoj BiH naiđete na ulice i škole koje nose nazive osuđenih ratnih zločinaca. Ne možemo i nećemo da vjerujemo da je budućnost Evrope i naše domovine koja je u istoj toj Evropi tako crna.

Uvaženi visoki predstavniče Inzko,
mi znamo koliko je komplikovana situacija u BiH, znamo s kojim se sve Vi izazovima suočavate, ali vjerujemo da dodatnim naporima Vas i međunarodne zajednice, BiH može veoma brzo postati primjer dobrog suživota, a ne zemlja ljudi kojima je najveća želja da napuste njene granice.

Uvaženi visoki predstavniče Inzko,
apelujemo na vas da u BiH promovišete i uvodite prave vrijednosti savremenog svijeta, da ne budete dio onih koji bi od tako lijepe i bogate zemlje, zarad sopstvenih interesa napravili – i prave tamni vilajet, ne prezajući niti od Božijih, a niti državnih zakona i pravila.
Bosna i Hercegovina dugo čeka pravdu, prosperitet i povjerenje građana/ki. Jedna od stvari koju je neophodno na tom putu napraviti je i donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida. Od Vas, i ovaj put tražimo da, bez odlaganja, nametnete Zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i veličanja ratnih zločina i zločinaca. Negiranje genocida, veličanje ratnih zločina i zločinaca, dio je smišljene politike rušenja države Bosne i Hercegovine, sijanje straha među njenim građanima/kama i prijetnja novim genocidom. Donošenje spomenutog zakona, preduslov je svakog demokratskog prosperiteta Bosne i Hercegovine, piše „KLUB 100-PLUS“ u pismu koje su uputili Visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku.

Da ova peticija ne bi doživjela “KULT ZABORAVA”, građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS” će sve dok ne nametnete ovaj zakon, svakog 12. u mjesecu podsjećati Vas i Vaše nadređene iz međunarodne zajednice, na sva Vaša i njihova mnogobrojna neispunjena obećanja.
Građansku inicijativu “KLUB 100 – PLUS” za sada čini 131 građanin/ka i prijatelji/ce Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja.Ostali prilozi:
» ZAPOČELO ASFALTIRANJE ATLETSKE STAZE
Eset Muračević | 18. September 2020 19:36
» SJEDNICA GLAVNOG IZBORNOG ŠTABA NARODA I PRAVDE U BIHAĆU
Bošnjaci.Net | 18. September 2020 16:30
» AMAZING BOSNIA AND HERZEGOVINA, AUTOR ADIS GOLOŠ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 21:30
» DELEGACIJA SAVEZA RVI FBIH KOD MINISTRICE TURKOVIĆ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 17:03
» BELMIN KARAMEHMEDOVIĆ IZABRAN ZA GENERALNOG DIREKTORA BHRT
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 16:32
» DR. CERIĆ: TUŽNA VIJEST ZA FILIPOV “STAV”, SBK-A SE TRANSFORMIRA U NEŠTO MNOGO JAČE I FUNCIONALNIJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2020 15:39
» ENVER ČIČKO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA
Eset Muračević | 16. September 2020 19:19
Ostali prilozi istog autora: