Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

AJNADŽIĆ: PROPADA JOŠ JEDAN DODIKOV POKUŠAJ
Autor: Fena
Objavljeno: 27. August 2020. 13:08:30


Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić uputio je otvoreno pismo 'nakon što je član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u javnosti iznio teze o „čistim srpskim općinama“ u Sarajevu'.

Ajnadžić navodi da 'u najnovijem obraćanju javnosti član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik još jednom bezuspješno i zalud uvjerava i sebe, domaću i stranu javnost u nešto što se ne može braniti na istinit način'.

Kako kaže 'propada mu još jedan beskrupulozni pokušaj da uruši vjernu i istinitu sliku o multikulturalnom Sarajevu'.

U kojoj mjeri glavni grad Bosne i Hercegovine nije grad niti jedne osobe, niti jednog naroda, niti bilo čijeg vlasništva ilustrativno govore, kaže Ajnadžić, historijske činjenice.

-Niko ne može osporiti da su samo u proteklom stoljeću Bošnjaci, Srbi i Hrvati, stanovnici ovog grada, s ostalim pripadnicima etničkih grupa, zajedničkom borbom pružili snažan otpor fašističkom osvajaču 1941. i u periodu 1992.-1995. godine.

Kakav je višestoljetni multikulturni, multinacionalni i multikonfesionalni duh Sarajeva vjerodostojno kazuju činjenice da u Sarajevu, za razliku od gradova koji su imali određenu vrstu kontrole Milorada Dodika, nije porušen nijedan vjerski objekt pravoslavne i katoličke crkve, jevrejske sinagoge, osim teških oštećenja džamija i drugih islamskih objekata usljed agresorskog granatiranja, a ne djelovanja građana ovog grada koji su tokom opsade sačuvali svoju ljudskost i na jednak način dijelili posljedice ratnih užasa i agresorskog razaranja Sarajeva uz organizirano ubijanje djece, civila i drugih građana bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost - navodi se.

Ajnadžić u pismu podsjeća da mnogobrojne manifestacije iz oblasti kulture, umjetnosti, filma, sportski i drugi događaji svjedoče da građani Sarajeva, uprkos stradanjima u historijskim vremenima nasilja posebno u periodu agresije na BiH 1992.-1995. godine, nisu izgubili vjeru u ispravnost svog ljudskog uvjerenja da su svi građani, bez obzira na nacionalnu, vjersku i drugu pripadnost, jednaki pred zakonom i da imaju ista prava na slobodan život i napredak, lični i svoje porodice.

Podsjeća da Općina Centar, kao istinska multikulturalna sredina, svoj odnos pored ostalog pokazuje dodjeljujući đačke i studentske stipendije, projekte start up biznisa za mlade, projekte iz oblasti kulture, podrške vjerskim zajednicama. Tu su, kako je kazao, naglašeni kriteriji znanja, uspjeha i kreativnih ideja, a ne pripadnosti bilo kojoj vjerskoj i nacionalnoj skupini.
- Takav put je bio jučer, takav je danas i u našem Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine bit će poput minulih stoljeća isti dok je svijeta i vremena - navodi se u reagiranju načelnika Ajnadžića na izjave Milorada Dodika, saopćeno je iz Općine Centar.Ostali prilozi:
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16. January 2021 17:35
» GODIŠNJICA MASAKRA U RAČKU: PEČAT RATA NA KOSOVU
Anadolu Agency (AA) | 15. January 2021 15:33
Ostali prilozi istog autora:
» SUTRA IZBORI U MOSTARU
19. December 2020 23:27