Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Prva muslimanka - Bošnjakinja - poslanica s hidžabom u Narodnoj Skupštini Republike Srbije
DR. MISALA PRAMENKOVIĆ: BIĆU GLAS ŽENA SANDŽAKA I SRBIJE
Autor: AA
Objavljeno: 10. August 2020. 13:08:44
DR. MISALA PRAMENKOVIĆ: Moje djelovanje u Skupštini Srbije će biti bazirano na programskim načelima Stranke pravde i pomirenja. U tom smislu zalagaću se za prava građanki i građana, posebno za prava žena i djece kao i promociju porodičnih vrednosti. Nastojaću da budem glas žena Sandžaka ali i cjele Srbije, jer se pravo ne traži i ne zahtjeva selektivno, samo za jedne dok za druge ne, u tom slučaju bi to vodilo diskriminaciji.


Narodna Skupština Republike Srbije prvi put u historiji dobila je narodnu poslanicu sa hidžabom. U republički parlament je nakon nedavno održanih izbora ušla ugledna profesorica iz Novog Pazara, dr. Misala Pramenković. Njen dolazak na konstitutivnu sjednicu srbijanskog parlamenta izazvao je veliku pažnju medija.

Poslanica Pramenković smatra da svi narodi trebaju imati svoje predstavnike, "sve je ovo prirodno jer u Srbiji živi veliki procenat muslimana Bošnjaka".

“Prilikom konstituisanja Skupštine nije bilo negativnih reakcija niti komentara. Moje pojavljivanje jeste izazvalo pažnju medija u Srbiji tog dana, ali bez bilo kakvih negativnih konotacija”, ispričala je Misala Pramenković.

Misala Pramenković rođena je 1980. godine u mhestu Morani u sandžačkoj opštini Tutin. Udata je i majka je četvoro djece. Doktor je Islamskih nauka, kao profesorica angažovana je na Fakultetu za islamske studije i u medresi “Gazi Isa-beg” u Novom Pazaru. Politički je angažovana kroz Stranku pravde i pomirenja (SPP) čija je i potpredsjednica, a 2016. godine postala je i odbornica u Skupštini Novog Pazara.

Nastojaće, kako je kazala, da opravda povjerenje birača. Posebno će biti fokusirana i svoje djelovanje tokom trajanja mandata usmjeriće ka afirmaciji porodičnih vrijednosti, boriće se za prava djece i žena Sandžaka ali i cijele Srbije, bez diskriminacije po bilo kom osnovu.“Moje djelovanje u Skupštini Srbije će biti bazirano na programskim načelima Stranke pravde i pomirenja. U tom smislu zalagaću se za prava građanki i građana, posebno za prava žena i djece kao i promociju porodičnih vrednosti. Nastojaću da budem glas žena Sandžaka ali i cjele Srbije, jer se pravo ne traži i ne zahtjeva selektivno, samo za jedne dok za druge ne, u tom slučaju bi to vodilo diskriminaciji”, kazala je u razgovoru za AA prva narodna poslanica sa hidžabom u Srbiji, Misala Pramenković.

Oni koji je najbolje poznaju često ističu da je Misala, pored toga što je ugledna profesorica i majka četvoro dece, primjer žene koja je uspjela da uskladi porodicu i karijeru, te da bude politički aktivna i od koristi zajednici.

“Imam podršku porodice i ona za mene predstavlja pokretačku energiju. Imam i podršku poslanika, stranačkih kolega. Mi smo u prijethodnom sazivu imali dva a sada imamo četiri narodna poslanika, što je izuzetan uspjeh. Naši poslanici su imali jako kvalitetno, konstruktivno i zapaženo djelovanje, koje će, nama novim poslanicima, puno značiti u pogledu iskustva, savjeta i usmjeravanja”, kazala je Pramenković.

Pored svega što je stavila u prvi plan, a za šta će se zalagati u naredne četiri godine u Narodnoj Skupštini, Pramenković očekuje da će njen mandat proteći i obilježiti borba za bolje životne uslove i bolji standard svih građana Republike Srbije.
Ostali prilozi:
» PORODICE NESTALIH POSJETILE JAJCE
Eset Muračević | 20. September 2020 14:54
» MIRO LAZOVIĆ: MILANOVIĆ PONAVLJAO DODIKOVE FLOSKULE
Vijesti.ba | 19. September 2020 15:18
» ZAPOČELO ASFALTIRANJE ATLETSKE STAZE
Eset Muračević | 18. September 2020 19:36
» SJEDNICA GLAVNOG IZBORNOG ŠTABA NARODA I PRAVDE U BIHAĆU
Bošnjaci.Net | 18. September 2020 16:30
» AMAZING BOSNIA AND HERZEGOVINA, AUTOR ADIS GOLOŠ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 21:30
» DELEGACIJA SAVEZA RVI FBIH KOD MINISTRICE TURKOVIĆ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 17:03
» BELMIN KARAMEHMEDOVIĆ IZABRAN ZA GENERALNOG DIREKTORA BHRT
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 16:32
» DR. CERIĆ: TUŽNA VIJEST ZA FILIPOV “STAV”, SBK-A SE TRANSFORMIRA U NEŠTO MNOGO JAČE I FUNCIONALNIJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2020 15:39
» ENVER ČIČKO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA
Eset Muračević | 16. September 2020 19:19
Ostali prilozi istog autora: