Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Bajram šerif mubarek olsun: Bajramske poruke i čestitke
REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: KRENIMO PUTEM VLASTITE DUHOVNE OBNOVE I PREPORODA
Autor: B.net
Objavljeno: 30. July 2020. 17:07:24


BAJRAMSKA PORUKA REISU-L-ULEMA HUSEINA EF. KAVAZOVIĆA


Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) Husein ef. Kavazović danas je muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori uputio tradicionalnu bajramsku poruku, povodom nastupajućeg Kurban-bajrama. Poruku reisu-l-uleme prenosimo u cijelosti:

U ime Allaha Milostivog, Samilosnog
Hvala Allahu, koji Svojom moći i znanjem određuje sudbine ljudi. Milostivom, Samilosnom, Gospodaru Sudnjeg dana koji nas na kušnju stavlja kako bi pokazao ko će od nas bolje postupiti. Mir i spas neka su na Njegovog posljednjeg poslanika Muhameda, poslanog kao milost svjetovima da im ukaže na smisao postojanja i bit ovoga svijeta.

Braćo i sestre. Danas je dan stajanja na Arafatu (Yawmu-l-Arafah). Sa večerašnjim akšamom će, voljom Božijom, nastupiti deseti dan mjeseca zul-hidžeta, prvi dan Kurban bajrama.
Ove dane hadža ćemo pamtiti po tome što prvi put nakon dugih decenija naše hadžije nisu bile u prilici obaviti hadž i biti sa muslimana iz čitavog svijeta. Hadžski obredi će se ove godine obaviti simbolično uz prisustvo malog broja muslimana, među kojima je i nekoliko Bošnjaka.
I bajram-namaz koji ćemo sutra klanjati u našim džamijama i na musallama trebamo obaviti uz sve mjere opreza i samozaštite. Molim vas da u tome budete revnosni. Poštujte preporuke Islamske zajednice i nadležnih državnih organa. Ne dozvolimo da bolest naruši našu radost.

Braćo i sestre,
Odlazak na hadž je u muslimanskoj tradiciji vrhunac duhovnog puta jednog vjernika, peti islamski šart, nešto čime se vjera upotpunjuje. Sama riječ hadž ima značenje savladavanja prepreka, ulaganja truda da se pređe dug i naporan put. Zato sve nas pozivam da u ovoj godini velikih iskušenja i godini koju ćemo pamtiti po tome što su putevi hodočašća bili zatvoreni, krenemo putem vlastite duhovne obnove i preporoda. Napravimo prve korake na putu vlastitog propitivanja i samokritike. Ne tražimo slabosti kod drugih, nego se zagledajmo u vlastite slabosti.

Dragi članovi i pripadnici Islamske zajednice,
Radost Bajrama podijelite sa komšijama, duhovnim potomcima Ibrahima a.s., i sa svim ljudima. Dostojanstveno, kako priliči muslimanima, obilježite ovaj veliki mubarek dan, ne zaboravite svoju rodbinu, prijatelje i komšije. Oživimo praksu Ibrahima, a.s, prinoseći žrtvu, kurbana. Obavimo to savjesno i odgovorno. Smisao žrtve kurbana i ogleda se u njegovom iskupljenju ljudskog života. Ne dozvolimo da zbog nemara ugrozimo svoje ili živote drugih i tako obesmislimo svoje obrede.
Sa posebnim željama Bajram čestitam našoj braći u Sandžaku i Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu.
Svima vama neka je sretan Kurban bajram.
Bajram šerif mubarek olsun!


KURBAN-BAJRAMSKA PORUKA PREDSJEDNIKA MEŠIHATA MUFTIJE DR. MEVLUDA EF. DUDIĆABismillahi-r-rahmani-r-rahim
Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom, koji čovjeka stvori u najljepšem obliku, podaru mu razum i time odlikova nad svim stvorenjima. Hvala Njemu Uzvišenom koji dade život i smrt da bi nas iskušao ko će od nas bolje postupiti.
Najljepše i najpotpunije salevate i selame donosimo na našeg miljenika i uzora, Allahovog poslanika, Muhammeda a.s., njegovu čistu porodicu, vrle ashabe i iskrene sljedbenike do Sudnjega dana.

Poštovana braćo i sestre
U zadnjim smo danima prve trećine mjeseca zu-l-hidžeta, kojima se Uzvišeni Allah kune u Kur'anu, ukazujući na njihovu vrijednost i samo nas trenuci dijele od Kurban bajrama.
Danas je 9. zu-l-hidže, Dan Arefata, kada su naše misli usmjerene prema Meki, u kojoj se obavljaju obredi hadža, za kojim čeznu sve iskrene i čiste duše muslimana.
Ovaj Bajram i ovogodišnji hadž dočekujemo u posebnim okolnostima, koje nam ne dozvoljavaju da u potpunosti svoje misli usmjerimo u tom pravcu.
Pandemija korona virusa uzima svoj danak širom svijeta, odnijela je i odnosi mnoge od naših poznanika, prijatelja, saradnika i članova rodbine, za koje molimo kod Milostivog Gospodara najljepše mjesto u Džennetu.
Život na ovome svijetu je skup lijepih i gorkih trenutaka koji se smjenjuju, pun iskušenja kojima Gospodar stavlja na ispit naš iman, obećavajući nagradu strpljivima, shodno riječima: „Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive. One koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: - Mi smo Allahovi i Njemu ćemo se vratiti.“ (El-Bekare, 155-156)
Uzvišeni ispunjava Svoja obećanja. Postavio je pred nas pomenuta iskušenja i mnoga druga. Ove godine smo, kao i svi muslimani svijeta, ostavljeni bez prilike da naši hadžije borave pored Bejtullaha, da budu naši predstavnici i čineći tavaf upućuju dovu Gospodaru pored časne Kabe, na Arefatu i sa drugih mjesta na kojima se obavljaju obredi hadža. To se dešava po prvi put u novijoj historiji. U tome je velika poruka ovom ummetu i čitavom čovječanstvu. Poruka koja glasi: „Čovječe, moraš se promijeniti, moraš biti bolji, jer put kojim si krenuo vodi te u propast i nestanak.“
Kurban bajram sa svim svojim značenjem poručuje nam i uči nas kako da svoje stanje popravimo, kako da se u iskušenjima ponašamo.
Uzvišeni Allah od nas traži da pokažemo i dokažemo iskreni iman kroz spremnost da ono što nas zadesi, sve žrtve na Allahovom putu, strpljivo podnosimo. Najbolji primjer za to jeste Ibrahim a.s., Halilu-r-Rahman, kojeg je Uzvišeni zbog njegove spremnosti da žrtvuje najdraže svrstao među Svoje prijatelje.
Spremnošću da potvrdi iskrenu vjeru u Jednog Boga žrtvujući svoj život, zaslužio je Allahovu pomoć i spas, te mu ni plamen rasplamsale vatre nije mogao nauditi, a spremnošću da ispuni dati zavjet i žrtvuje svog dugo očekivanog sina potvrdio je iskreni iman i povjerenje u svog Gospodara, koji je ljudsku žrtvu zamijenio kurbanom. Ostavljajući svoju porodicu Gospodaru na čuvanje u neplodnoj i surovoj pustinji pokazao je povjerenje u svog Gospodara, koji je zbog dove Svog miljenika Ibrahima a.s. neplodnu pustinju izvorom Zemzema oživio i časnom Kabom centrom svijeta učinio.

Braćo i sestre
U ovom vremenu, kada se suočavamo sa našim iskušenjima, kada Bajram dočekujemo sa zatvorenim džamijama za džematsko obavljanje namaza u njima, potrebni su nam: strpljenje, iskrena vjera, lijepo mišljenje o našem Gospodaru i povjerenje u Njega i Njegovu odredbu.
I danas, kada je broj umrlih u sandžačkim gradovima, posebno u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, uvećan tri puta u odnosu na isti period prošle godine, kada se taj broj bespotrebno skriva i besramno smanjuje, kao da su to samo brojevi, a ne ljudski životi, potrebno nam je strpljenje, jer se istina ne može sakriti, laž ne može pobijediti, ma koliko bili moćni oni koji istinu skrivaju i laž šire.
Allahovo obećanje je da će istina pobijediti, da će iskrenima On pomoći, a oni koji se skrivaju iza laži poniženi će biti.
Gospodaru naš, Ti Koji si najbolji Zaštitinik, Tebi ostavljamo u zaštitu naše porodice, naše mahale i gradove. Smiluj nam se, oprosti naše grijehe i zaštiti nas od bolesti i zaraze.
Molim Uzvišenog Allaha da primi naše kurbane, smiluje se svim našim merhumima, podari im najljepše mjesto u Džennetu, a njihovim porodicama strpljenje i snagu da ih se dovama sjećaju.
U duhu svih prethodnih poruka i dova, želeći da, u cilju zaštite našeg zdravlja i onih koji su nam najmiliji, bajramske dane provedete u krugu svojih domova, sa članovima svojih porodica, svim Bošnjacima u Sandžaku, muslimanima na prostoru Preševskog, Beogradsko-novosadskog muftijstva i svim našim muslimanima, ma gdje bili u dijaspori, KURBAN BAJRAM MUBAREK OLSUN.


INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA, KANADA: KURBAN BAJRAM - DUHOVNA IZGRADNJA POJEDINCAKurban bajram je još jedna šansa da prednost damo duhovnoj izgradnji pojedinca, porodice, naroda, društva. Jer u vremenu izgubljenosti u moralnoj pomračini besmisla modernog življenja treba nam dubinska promjena našeg ponašanja. Promjena koja će razgaliti čovjeka, njegovu misao, njegove tegobe, njegov put do drugog čovjeka. Jer pitanje ljudske sreće je pitanje odnosa prema drugom čovjeku. Dijeliti sreću sa drugim i osjetiti sreću u odnosu na drugoga je prava sreća. Kada bi navedene islamske principe čovječanstvo primijenilo u svakodnevnom životu, ne bi bilo ratova, ne bi bilo ponižavanja čovjeka, njegove duhovnosti, nacionalnosti, jezika, ne bi bilo gladnih i siromašnih koji moraju napuštati svoja ognjišta i na tom putu gubiti živote, što predstavlja civilizacijsku sramotu svakog stanovnika na zemaljskoj kugli, a posebno lidera i elita. Ovo teško vrijeme treba branitelje istine i pravde, branitelje žrtava i izbjeglica, branitelje osnovnih ljudskih prava i sloboda, ali i graditelje mira, tolerancije, slobode, demokratije, suživota. Neka svečarski dani kurban bajrama, dani mira, reda i prakticiranja korisnih djela poluće snagu da čovjek ne bude toliko slab za drugoga, da se tako približi do Božijeg zadovoljstva.
Svim muslimanima i muslimankama čestitamo bajram sa željom za boljim međusobnim razumijevanjem, jedinstvom i solidarnosti i molbon Bogu da ga u zdravlju i sreći sa svojim porodicama, komšijama i prijateljima provedu. Prijateljima drugih tradicija želimo mir, međusobno razumijevanje i svako drugo dobro.
Bajram šerif mubarek olsun!
ČESTITKA POTPREDSJEDNIKA F BIH MILANA DUNOVIĆAPotpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović upućuje čestitku povodom Kurban bajrama reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH, mr. Huseinu ef. Kavazoviću i svim građanima BiH koji obilježavaju ovaj praznik:

„Ekselencijo, ovim putem Vama i svim građanima islamske vjeroispovijesti želim uputiti iskrene čestitke povodom Kurban bajrama. Želim da praznične dane provedete u krugu porodice i najbližih prijatelja.

Ovi dani su prilika da njegujemo vrijednosti koje nas čine dobrima i koje nas usrećuju i želim da ih uz tu tradiciju i provedete.

Bajram šerif mubarek olsun.“ČESTITKA RAMIZA SALKIĆA, POTPREDSJEDNIK MANJEG BH. ENTITETA
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 30. jula 2020. godine, uputio čestitku muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i dijaspori u povodu predstojećeg Kurban-bajrama.

Salkić je naglasio da muslimani u našoj domovini, ali i cijelom svijetu, nakon najodabranijeg mjeseca i Ramazanskog bajrama, najveći muslimanski blagdan Kurban – bajram, dočekuju u potpuno drugačijem ambijentu i okolnostima, koje su posljedica globalne pandemije.

„Danas, na Arefatu, umjesto dva miliona hadžija, boravi njih tek hiljadu. Ova situacija, u kojoj su hadžije iz cijelog svijeta, ali i iz Bosne i Hercegovine, spriječene obaviti ovu vjersku dužnost, najbolje pokazuje s kakvim se problemom cijeli svijet suočava.
Neka nas ovaj problem, u ovim blagdanskim danima, podstakne da izvučemo pouke, te da se svi zajedno okrenemo najvećim vrijednostima u životu, čemu nas uči i naša vjera islam. Iskoristimo ove blagoslovljene dane, poštujući sve mjere i preporuke nadležnih i Islamske zajednice, da se više posvetimo svojim porodicama, rodbini i komšijama, a posebno, izdvojimo vremena, i pokucajmo na vrata ugroženim i nemoćnim. Podijelimo im kurbansko meso i pružimo potrebnu pomoć. To su neke od najvećih i suštinskih vrijednosti Kurban – bajrama.
Svi oni koji su tokom agresije protjerani sa svojih ognjišta i danas žive u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, neka u ovim blagdanskim danima posjete svoja rodna mjesta, urede mezarja svojih najmilijih, te pomognu svojim rođacima i komšijama povratnicima. Nažalost, hiljade naših sugrađana koji žive izvan domovine, zbog mjera u zemljama u kojima žive, neće moći posjetiti svoja ognjišta. Duboko smo svjesni koliko im znači dolazak u domovinu, posebno za vrijeme najvećeg blagdana.
Uz iskrenu nadu da će Kurban – bajram donijeti radost u domove, nafaku i slogu u porodice, svima nama jedinstvo i zajedništvo, a našoj domovini prosperitet i napredak, svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu Bajram šerif mubarek olsun“, navodi se u čestitki potpredsjednika Salkića.ČESTITKA AMERA JERLAGIĆA, PREDSJEDNIKa STRANKE ZA BOSNU I HERCEGOVINUPovodom Kurbanskog bajrama, svim pripadnicima islamske vjere u Bosni i Hercegovini i dijaspori, želim uputiti iskrene čestitke, sa nadom da nam bajramski dani proteknu u zdravlju i dobrom raspoloženju, da približimo jedne drugima u plemenitosti i dobročinstvu.

Bajram Šerif Mubarek Olsun!


BAJRAMSKA ČESTITKA NEZAVISNOG BLOKA NB: NEKA NAŠA SRCA OSTANU PUNA LJUBAVI I TOLERANCIJEStrpljenje i istrajnost su odlike kojima se moramo ukrasiti, posebno u ovim teškim i neizvijesnim trenucima kada nam globalna kriza i pandemija žele uništiti planove i odvojiti nas od najmiljih, a budućnost nam učiniti nesigurnom.
Odgovornost i disciplina ostaju nam najjače oružje koje moramo koristititi i stalno preporučivati drugima.
Cijenjeni sugrađani u domovini i van nje, vi vjernici koji slavite i obilježavate Kurban Bajram, neka su ove poruke svima uvijek na umu, ma gdje bil.
Povodom nastupajućeg Kurban Bajrama, najvećeg muslimanskog praznika, Nezavisni blok vam upućuje iskrene čestitke uz želje da vaša srca ostanu puna ljubavi i tolerancije prema drugima i drugačijima.
Bajram Šerif Mubarek Olsun!Ostali prilozi:
» GODIŠNJICA MASAKRA U RAČKU: PEČAT RATA NA KOSOVU
Anadolu Agency (AA) | 15. January 2021 15:33
» PROFESOR MAHMUT EF. KARALIĆ PRESELIO NA AHIRET
Preporod | 12. January 2021 22:59
» DOBOJ 1992-1995: OD BRATSTVA I JEDINSTVA DO LOGORA
Bošnjaci.Net | 12. January 2021 15:13
Ostali prilozi istog autora: