Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić bio je gost CD Face televizije
AKADEMIK KURTĆEHAJIĆ: ZBOG GENOCIDA - VELIKA ZEMLJA KREĆE U AKCIJU UKIDANJA RS-A
Autor: B.net
Objavljeno: 26. July 2020. 02:07:44


Akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić bio je gost CD Face televizije, gdje je razgovor fokusirao o genocidu nad Bošnjacima, koji je planirala Vojska RS (i policija), kojima je najveći internacionalni sud na planeti, kojeg su 1945. fortmirale UN, a počeo sa radom 1946., presudio za počinjeni genocid. Akademik Kurtćehajić već duže vrijeme govori o pasivnosti bošnjačke politike, ali i međunarodnom načinu i postupcima demontiranja srpske genocidne tvorevine

- Napravi se genocid, krene se protiv međunarodnog prava u to da se BiH slomi i dobija se RS, nešto što je bilo nezamislivo da se može stvoriti. Bošnjaci kažu da ne mogu tu ništa uraditi, jer postoji Daytonski sporazum, kaže akademik Kurtćehajić, ističući da upravo čelnici bošnjačke politike ne shvataju da su desetine sporazuma poništeni.

Akademik Kurtćehajić s pravom se čudi, pita i iznosi neoborive argumente: - Imamo jaku presudu da je izvršen genocid, postavlja se pitanje kako je moguće da tvorevina koja je odgovorna za genocid može uopće da postoji?! – pita se akademik Kurtćehajić.

Dalje u interview akademik Kurtćehajić citira predsjednika Crne Gore Momira Bulatovića, jednog od ključnih odgovornih političara (SRJ odnosno SiCG) koji je u vremenu srpsko-crnogorske agresije na RBiH bio uz zločinca Miloševića. Kurtćehajić naglašava, nakon presude u Haagu Bulatović je rekao, da se to znalo Daytonu, ni on ni Milošević ništa ne bi mogli uraditi da nastane RS. Srbiju je spasila smrt Slobodana Miloševića. Da nije umro, sud bi ugradio presude.

Akademik Kurtćehajić dalje ističe, da nakon presuda internacionalnih sudova:
- Sami smo dopustili ovakvu situaciju.

Kurtćehajić je također iznio interesantnu tezu o Bošnjacima: - Gdje je Bošnjak prvi, on se ne pita, a gdje nije prvi, niko ga ništa ne pita. On to pojanjava kako zvaničnici današnje bošnjačke politike misle da se neke stvari ne mogu promijeniti. Posebno je citirao predsjednikma SDA Bakira Izetbegovića kada je u u mandatu člana Predsjedništva BiH više puta izjavio „da je RS trajna kategorija“, dok je voditelj interviewa Senad Hadžifejzović istakao brojku od 28 puta.

Akademik Kurtćehajić je pojasnio da Sud u Hagu ima dvije funkcije; da presuđuje i daje savjetodavno mišljenje.
- Savjetodavno mišljenje mogu tražiti organi UN-a, nekoliko međunarodnih organizacija, kao što je Svjetski jevrejski kongres, i sve države članice UN-a u ime BiH. Ovaj posao odrađuje Institut za istraživanje genocida - Kanada na čelu s akademikom Emirom Ramićem, oni mogu realizirati ovu priču.

Također je posebno istakao:
- Ako Internacionalni sud donese mišljenje da ne može postojati RS (!), UN i Vijeće sigurnosti neće smjeti ignorisati to mišljenje, tvrdi Kurtćehajić.

O Rusima i Dodiku on kaže: - Rusi su jaka podrška Dodikovoj politici! Dodik govorio da će prihvatiti slovo Daytona, a onda kaže da ne postoje dodatne nadležnosti Daytona. Dodik kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta. Ona nije sastavljena, već se sastoji iz dva entiteta.
Dok o bošnjačkim političarima ističe: - Naši političari ne čitaju i nemaju znanje! Građani misle da je ovo naučna fantastika.

Preporučujemo da pogledate interview u cjelosti:
Ostali prilozi:
» ZAPOČELO ASFALTIRANJE ATLETSKE STAZE
Eset Muračević | 18. September 2020 19:36
» SJEDNICA GLAVNOG IZBORNOG ŠTABA NARODA I PRAVDE U BIHAĆU
Bošnjaci.Net | 18. September 2020 16:30
» AMAZING BOSNIA AND HERZEGOVINA, AUTOR ADIS GOLOŠ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 21:30
» DELEGACIJA SAVEZA RVI FBIH KOD MINISTRICE TURKOVIĆ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 17:03
» BELMIN KARAMEHMEDOVIĆ IZABRAN ZA GENERALNOG DIREKTORA BHRT
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 16:32
» DR. CERIĆ: TUŽNA VIJEST ZA FILIPOV “STAV”, SBK-A SE TRANSFORMIRA U NEŠTO MNOGO JAČE I FUNCIONALNIJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2020 15:39
» ENVER ČIČKO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA
Eset Muračević | 16. September 2020 19:19
Ostali prilozi istog autora: