Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Izbori

BPS - SEFER HALILOVIĆ
BPS: BEZ UVOĐENJA ELEKTRONSKOG GLASANJA IZBORNI ZAKON JE BESMISLEN
Autor: B.net
Objavljeno: 23. July 2020. 13:07:12


Izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, u pravcu uvođenja elektronskog glasanja i nadzora cjelokupnog izbornog procesa, jedini su garant povećanog stepena demokratije u Bosni i Hercegovini koja se, prema Freedom House-u, nalazi na gotovo samom dnu.

Nažalost, vladajuća koalicija na državnom nivou ništa ne čini za izmjene Izbornog zakona BiH u ovom pravcu jer uvođenjem elektronskog procesa glasanja, brojanja glasova i revizije biračkih spiskova, posljedično bi došlo do drastičnog pada glasova vladajućim strankama koji, na svakim izborima od 1996. do danas, sami sebi izbroje potreban broj glasova.

BPS upozorava međunarodnu zajendicu i javnost Bosne i Hercegovine, da naša država nema demokratske i poštene izbore od 1996.godine te da je ovakav proces za građane Bosne i Hercegovine postao potpuno neizdrživ i neprihvatljiv.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine je manjkav po više osnova, na šta upozoravaju i presuda ESLJP i Ustavnog suda BiH, dok je sam izborni proces potpuno kompromitovan čime svaka vlast gubi bilo kakav ugled i legitimitet u zemlji i inostranstvu.

Pozivamo Parlament Bosne i Hercegovine i vladajućuju koaliciju da donesu potrebne izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kako bi naša država iz statusa "hibridnog režima", krenula ka grupi demokratskih država od kojih smo, trenutno, jako udaljeni.Ostali prilozi:
» POKRET SPD NE UČESTVUJE NA LOKALNIM IZBORIMA
Bošnjaci.Net | 27. August 2020 15:01
Ostali prilozi istog autora: