Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Hrvatska:
MODNI DODACI S MOTIVIMA MERSADA BERBERA VEOMA POPULARNI U ZAGREBU
Autor: AA
Objavljeno: 18. July 2020. 14:07:40


Kišobrani, svilene marame, majice torbe, šalice, dekor jastuci i drugi modni detalji s autentičnim motivima slikara Mersada Berbera iza kojih idejno stoji Fondacija Mersad Berber postale su dostupne ljubiteljima Berberova slikarstva i motiva i u centru Zagreba.

Generalni koncept Muzejske kolekcije Mersada Berbera stvorena je nakon poziva iz Općine Stari Grad da se osnuje prvi pravi muzej Mersada Berbera u središtu Sarajeva, kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Ira Berber, članica Uprave Fondacije "Mersad Berber".

Ova fondacija sudjeluje u brojnim aktivnostima, kao pokrovitelj i organizator, a nedavno je bila i sudionik te organizator radionice "Artionica Mersad Berber“ na 60. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku."Htjeli smo napraviti koncept koji je na internacionalnom nivou, kojeg možete usporediti sa svim muzejima u svijetu, gdje u sklopu muzeja imate jedan jako atraktivan 'gift shop'. Zbog tog razloga smo krenuli s idejama koje su se puno ranije razvijale kod nas u svakodnevici, kako bi mogli napraviti kolekciju koja će obuhvatiti majice s prekrasnim printovima Mersada Berbera koji su zaista autentični i jako prepoznatljivi. Isto tako, imamo i svileno satenske marame, napravili smo koncept kišobrana, a slijedi linija porculanskih šalica koje kreću od jeseni“, najavila je Ira Berber.

Naglasila je da imaju dosta artikala na kojima rade, a iza kojih stoji Fondacija Mersad Berber."Riječ je o apsolutno našem brendu i pravimo koncept onako kako nam se dopada, s motivima Mersada Berbera, s dobrim dizajnom. Stojimo iza toga što će ljudi prepoznati i što će im se dopasti za 'street style', što će im se dopasti za svakodnevicu, a isto tako za more. Imamo sada i tunike, svilenkaste kaftane koje će naše dame iz Zagreba i internacionalno vrlo rado nositi i prepoznati“, dodala je Ira.

Feđa Gavrilović, povjesničar umjetnosti i kustos kaže kako je Mersad Berber umjetnik koji je u svom slikarstvu spojio istočnjačku tradiciju i svoju fascinaciju zapadnjačkom umjetnošću."I to je napravio na jedan vrlo zanimljiv način, zbog čega ga Edward Lucie-Smith, zbog tog bogatog simbolizma i bogate materije koju je upotrebljavao u svojim slikama, prozvao našim pandanom Anselma Kiefera, čuvenog njemačkog slikara koji se također bavi tradicijom i materijom. Mislim da je staviti to na modne detalje i asesoare vrlo dobra i vrlo poželjna ideja“, poručuje Gavrilović.

Berberova fondacija distribuira svoje artikle u suradnji s tvrtkom Naftalina u čijim se buticima mogu naći i drugi ekskluzivni svjetski brendovi. Mersad Berber Museum Collection proizvode je moguće pronaći i u inozemstvu, u Italiji, Americi, Qataru, zatim u Hrvatskoj u Rovinju, Šibeniku, Zagrebu te u Galeriji Mersad Berber u Sarajevu.Prepoznatljivi motivi Mersada Berbera, jednog od najpopularnijih slikara čije su grafike i ulja česti ne samo u zagrebačkim domovima nego i diljem svijeta, odsada će biti prisutni i u uličnoj modi te i na raznoraznim dekorativnim predmetima a otvaranje Muzeja Mersada Berbera u Sarajevu projekt je na kojem Fondacija intenzivno radi kako bi se na jednom mjestu okupila ključna djela ovog utjecajnog bosanskohercegovačkog i hrvatskog slikara.
Ostali prilozi:
» PORODICE NESTALIH POSJETILE JAJCE
Eset Muračević | 20. September 2020 14:54
» MIRO LAZOVIĆ: MILANOVIĆ PONAVLJAO DODIKOVE FLOSKULE
Vijesti.ba | 19. September 2020 15:18
» ZAPOČELO ASFALTIRANJE ATLETSKE STAZE
Eset Muračević | 18. September 2020 19:36
» SJEDNICA GLAVNOG IZBORNOG ŠTABA NARODA I PRAVDE U BIHAĆU
Bošnjaci.Net | 18. September 2020 16:30
» AMAZING BOSNIA AND HERZEGOVINA, AUTOR ADIS GOLOŠ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 21:30
» DELEGACIJA SAVEZA RVI FBIH KOD MINISTRICE TURKOVIĆ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 17:03
» BELMIN KARAMEHMEDOVIĆ IZABRAN ZA GENERALNOG DIREKTORA BHRT
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 16:32
» DR. CERIĆ: TUŽNA VIJEST ZA FILIPOV “STAV”, SBK-A SE TRANSFORMIRA U NEŠTO MNOGO JAČE I FUNCIONALNIJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2020 15:39
» ENVER ČIČKO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA
Eset Muračević | 16. September 2020 19:19
Ostali prilozi istog autora: