Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo
SUTRA KONFERENCIJA „DVADESET PETA GODIŠNJICA GENOCIDA U SREBRENICI: SILOVANJE KAO SREDSTVO POSTIZANJA CILJEVA GENOCIDA U BOSNI I HERCEGOVINI“
Autor: MINA
Objavljeno: 07. July 2020. 16:07:27


U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu sutra će biti održana konferencija „Dvadeset peta godišnjica Genocida u Srebrenici: Silovanje kao sredstvo postizanja ciljeva genocida u Bosni i Hercegovini“, u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH.

Konferencija počinje u 10.00 sati, a uvodna obraćanja održat će Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ, Alija Tabaković, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS i Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZ u BiH.

Uvodna obraćanja će uživo prenositi Televizija Kantona Sarajevo (TVSA), dok će kompletan program konferencije biti uživo emitovan i dostupan na Youtube kanalu RTV BIR.

Izjave za novinare predviđene su od 10.30 do 11.00 sati.

U okviru prve sesije „Život nakon četvrt stoljeća od genocida“ učesnici će čuti životnu priču preživjelog Almira Salihovića, nakon čega će o negiranje genocida u bh. javnosti i okruženju govoriti prof. dr. Admir Mulaosmanović.

O negiranju genocida na međunarodnom planu učesnicima Konferencije govorit će Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme i glasnogovornik Islamske zajednice.

Naučni saradnik Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Dr. Hikmet Karčić će u okviru sesije „Silovanje kao sredstvo genocida“ govoriti o temi „Silovanje i seksualno zlostavljanje: Neizostavan element genocida“.

O temi „Kontekst ratnog silovanja: Razmjere i karakteristike ratnog zločina silovanja u Bosni i Hercegovini“ govorit će mr. sci. med. Amra Delić, dok će o temi „Transgeneracijski prenos traume“ govoriti prof.dr med.sci. Mevludin Hasanović, prim. neuropsihijatar.

Direktorica Odjela za zaštitu ljudskih prava pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija u okviru treće i posljednje sesije govorit će o značaju socijalne podrške za osobe sa iskustvom ratnog silovanja i regulisanju pravnog statusa žrtava ratnog silovanja.

Odgovor nevladinog sektora i podrška osobama koje su preživjele ratni zločin silovanja tema je o kojoj će govoriti Lamija Tiro, pravna savjetnica u organizaciji TRIAL International, dok će o odgovoru međunarodnih organizacija na seksualno nasilje u ratu govoriti Samid Šarenkapić, projekt menadžer za seksualno nasilje u ratu u United Nations Population Fund – UNFPA.

Stručna saradnica u Upravi za vanjske poslove i dijasporu mr. Medina Mehmedović-Mulalić na ovoj konferenciji predstavit će odgovor IZ na sistematski zločin silovanja tokom agresije na BiH 1992-1995. godine.Ostali prilozi:
» ODBRANA SAKIBA MAHMULJINA NAJAVILA ŽALBU
Fena | 22. January 2021 15:16
» TABAKOVIĆ: DESILA SE KRAĐA U SREBRENICI, ODLUKA OČEKIVANA
Anadolu Agency (AA) | 21. January 2021 15:11
Ostali prilozi istog autora: