Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

AMBASADOR NELSON UZ DAN NEZAVISNOSTI SAD: NA PUTU KA EU I NATO, SAD SU UZ GRAĐANE BIH
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 02. July 2020. 21:07:20


Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini večeras je upriličila virtualnu proslavu u povodu 244. godišnjice Dana nezavisnosti SAD-a.

Na Dan nezavisnosti 4. jula 1776. godine izglasana je slavna Deklaracija o nezavisnosti, kojom su se američke države odcijepile od Velike Britanije. Ova deklaracija je jedan od prvih službenih dokumenata u historiji koji ističe ljudska prava.

- Danas ne obilježavamo samo Dan nezavisnosti nego i 25. godišnjicu mira i našeg partnerstva sa BiH – izjavio je ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, navodeći da su tokom pandemije Covid-19 SAD nastavile biti pouzdan partner BiH, što će i ostati na njenom putu ka članstvu u Evropsku uniju i NATO savez.

Tokom zabave predstavljene su uspješne saradnje između američke ambasade i pojedinaca, kao i organizacije iz različitih sektora u BiH. Zahvaljujući, prije svega, finansijskoj pomoći SAD-a, mnogi mladi u BiH su stekli svoja prva zaposlenja ili vještine u izgradnji profesionalne karijere.

- Ove priče nam pomažu da shvatimo napredak kojeg su postigli građani posvećeni ponovnoj izgradnji svoje zemlje. Nadam se da će one i za vas, građane ove prelijepe zemlje, biti podsticaj da nastavite graditi bolju budućnost, - kazao je Nelson i dodao:

- Čujem ih od stotina mladih lidera koji su se uključili u naš program BOLD, BiH omladinski lideri, da bi dali svoj doprinos budućnosti ove zemlje. Čujem ih od poduzetnika sa inovativnim poslovnim idejama, od aktivista i izabranih lidera koji djeluju na lokalnom nivou, te učesnika u programima razmjene koji se vraćaju kući sa novim idejama za poboljšanje situacije u svojim zajednicama. Meni su ove priče inspiracija. Nadam se da su i vama, - naglasio je Nelson.Nelson istakao je da je dobro poznato da je put u budućnost često trnovit i zahtijeva stalni napor.

- Demokratija je proces. To sada vidimo u Sjedinjenim Državama dok ljudi protestvuju da bi liderima u zajednicama dali na znanje kakve promjene žele. Dok procjenjujemo napredak koji smo ostvarili u 2020. godini, ispravljajući historijske nepravde i liječeći stare rane, vrlo je važno da budemo okrenuti i ka budućnosti. Svjetlija budućnost za BiH znači da bude zemlja čvrsto integrisana u transatlantsku zajednicu. Svaka uspješna priča koju ste čuli večeras dokazuje da BiH može napredovati na reformskom putu koji promovišu EU i NATO. To je često teško, ali građani BiH uspijevaju prevazići poteškoće. Na svakom koraku toga puta, Sjedinjene Države su uz građane Bosne i Hercegovine kao njihov partner, - zaključio je Nelson.

Svoje obraćanje završio je zdravicom - za mnogo godina mira i partnerstva.Ostali prilozi:
» SUD BIH POTVRDIO OPTUŽNICU U PREDMETU FADIL NOVALIĆ I DRUGI
Anadolu Agency (AA) | 18. January 2021 15:36
» DOVA DANA ZA HASTU HADŽI SENADA HADŽIFEJZOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 00:55
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16. January 2021 17:35
Ostali prilozi istog autora: