Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošanjcima u Srebrenici
POSCHMANN PORUČILA IZ DORTMUNDA: SRBIJA I RS MORAJU OSUDITI GENOCID SREBRENICI I PRESTATI GA NEGIRATI
Autor: B.net
Objavljeno: 20. June 2020. 23:06:43


U njemačkom gradu Dortmundu, u subotu, 20. juna - obilježena je 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Usljed mjera pandemije Coronavirusa, danas su članovi bh. zajednice u ovom gradu sa udruženjima u pokrajini Nordrhein Westfalen, umjesto Marša mira, održali miting na kojem su učešće uzeli ličnosti iz njamčkog javnog, političkog i kulturnog života. Pored ostalih prisitnima su se obratili: Zastupnica u Bundestagu Sabine Poschmann, Jörg Stüdemann, šef Gradske uprave Dortmunda, Friedrich Stiller, predstavnik Evagelističke crkve i drugi, dok je ministar za intergraciju u NRW Thomas Stamp uputio pismo podrške, a Thomas Kutschaty, predsjednik Kluba poslanika u NRW i bivši ministar pravosuđa dao izjavu za DW.

Svi govornici su osudili genocid i istakli da je Srbrenica najveće mjesto genocida u Europi nakon Drugog svjetskog rata.Zastupnica Poschmann je istakla da će insistirati da se u Bundestagu usvoji rezlocija o genocidu u Srebrenici, te da Srbija i manji bh. entitet RS moraju osuditi genocid i prestati ga negirati:
- Smatram važnim te zahtjevam od Srbije i RS da priznaju genocid u Srebrenici, - rekla je Poschmann, naglašavajući: U Bundestagu ću se posvetiti ovom pitanju koko bi se genocidu u Srebrenici posvetilo više pažnje nego do sada. To je jako važno da ne zaboravimo genocid i da budemo dobar primjer našoj djeci, da im kažemo to što se dogodilo da je veliki zločin i da se moramo protiv toga boriti, pogotovo danas kada vidimo da se populisti i ekstremisti šire u društvu. Za mene je to važnije nego ikada prije, - istakla je Poschmann.Šef Gradske uprave Stüdemann naglasio je da je velika tragedija i genocid u Srebrenici koji se dogodio pred očima UN-vih vojnika, najveći zločin protiv čovječnosti. To je i znak da se preko rasizma i islamofobije može ubiti puno ljudi. Ali mi koji se borimo za ljudska prava i djece, da se moramo boriti za suživot ljudi u svijetu, a grad Dortmund je primjer da to tako funkcionira.
Predsjednik Kluba poslanika u NRW Kutschaty je istakao da Njemci dobro znaju koliko je važno učiti iz prošlosti i to znanje prenijeti mlađim generacijama.- Ono što se dogodilo u Srebrenici ne smije se ponoviti. To je bio najveći genocid nakon Drugog svjetskog rata. Moramo svi zajedno preduzeti napore da se ne zaboravi. Ako ne budemo dovoljno budni može se ponoviti. Nacionalizam se širi u mnogim europskim zemljama bojim se da se mnogi više ne libe ni nasilinih obračuna. Zbog toga je važno da se prisjećamo na tragediju, masakar i genocid u Srebrenici i da to prenesemo pogotovo mladim ljudima, zaključio je u izjavi Kutschaty.Thomas Stamp je ministar za intergraciju u NRW, koji je spriječen da dođe na miting, ali je poslao pismo podrške:

- I danas su mi slike pred očima šta se tada dogodilo a da niko ništa nije preduzemo. Fašizam i rasizam su realna opasnost kojoj se svi moramo suprotstaviti. Srebrenica nas uči da se tako užasne stvari moguće i nakon Drugog svjetskog rata, i to pred očima međunarodmne zajednice koja nije zaustavila genocid. Lekcija iz genocida u Srebrenici glasi – gledanje nije opcija! Naš zajednički zadata je da radimo na tome da se genocide nikada ne ponovi, - istako je u pismu pored ostaloga mistar Stamp.

U nastavku preporučujemo da pogledate reportažu iz Dortmunda DW novinara: Srećka Matića i Mehmeda Smajića.Tekstualna obrada Bošnjaci.net, Photo: Screenshot.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: