Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

GK: PORUKA ONIMA KOJI KAŽNJAVAJU ZBOG ZASTAVE SA LJILJANIMA
Autor: B.net
Objavljeno: 20. June 2020. 16:06:42


Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} osuđuje anticivilizacijske postupke pripadnika MUP-a entiteta RS-a, koji su izdavanjem prekršajnog naloga građaninu koji se slikao sa prvom zastavom međunarodno priznate Republike BiH, na jednom izletištu u blizini Pala, izdali prekršajni nalog radi navodnog uznemiravanja građana.

Zastava sa ljiljanima je bila zastava Republike BiH i Armije Republike BiH. To uopće nije i ne može biti sporno. Zastava sa ljiljanima ne simbolizuje samo jedan narod, već samo jednu državu BiH i sve njene patriote. To nije ratna zastava, već je bila zvanična zastava države Republike BiH, međunarodno priznate zemlje koja se vijorila ispred sjedišta UN od 1992. do 1998. godine. Ta zastava srednjovjekovne Kraljevine Bosne u srcima je svih bosanskohercegovačkih patriota i može biti problem samo onima kojima smeta postojanje države BiH.

Podsjećamo one koji mrze ljiljane da su ljiljani srednjovjekovni simbol Bosanske države koji se posebno vežu za dinastiju Kotromanića, a prvenstveno za prvog Bosanskog kralja Tvrtka, koji je bio najveći Bosanski vladar jer je vladao i teritorijama susjednih zemalja. Zato ljiljani predstavljaju nacionalni ponos i identifikaciju svim građanima BiH koji je osjećaju kao svoju državu, bez obzira na vjeru i naciju.

Pod tom zastavom su odbranjeni suverenitet, nezavisnost, samostalnost, sloboda države BiH. Pod tom zastavom su Ideja Bosne i Bosanski duh pobijedili fašizam. Pod tom zastavom hiljade bosanskohercegovačkih patriota je dalo svoje živote za slobodu svoje domovine u kojoj će drugo i drugačije biti priznato, poštovano, prihvačeno.

Kriminalizacija zastave s ljiljanima i njeno stavljanje u kontekst prekrajanja historijskih činjenica o stoljetnoj državnosti BiH i reviziji sudskih činjenica o agresiji i genocidu u BiH je sastavni dio lobističke kampanje antibosanske koalicije koja snažno djeluje u matici i dijaspori, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: