Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SRPSKI RATNI ZLOČINCI UČESTVUJU U IZBORNOJ KAMPANJI U SRBIJI
Autor: AA
Objavljeno: 20. June 2020. 15:06:42


Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) upozorila je danas da je učešće ratnih zločinaca u javnom životu Srbije uvreda za žrtve, prijetnja za mir u regionu i ručna kočnica za procese demokratizacije i evropeizacije zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako su saopštili, pregled učešća ratnih zločinaca u izbornoj kampanji, kao i osoba povezanih sa zločinima, pokazuje da oni slijede identičnu političku matricu, bez obzira na to koju partiju podržavaju.

Iz YIHR su ocijenili i da je učešće ratnih zločinaca u predizbornoj kampanji moguće zato što Zakon o izboru narodnih poslanika to dozvoljava.

"Dijele zajedničke teme i vrijednosti: negiranje zločina, delegitimizacija Tribunala u Hagu, protivljenje članstvu Srbije u Evropskoj uniji i raspirivanje mržnje i netrpeljivosti prema narodima u regionu", navedeno je u saopćenju.

Iz Inicijative mladih za ljudska prava su dodali i da su osuđeni ratni zločinci u Srbiji glorifikovani i kroz institucije i kroz medije.

"Od ukupno 21 (izborne) liste na tri se nalaze osuđeni ratni zločinci ili osobe povezane sa ratnim dejstvima koje su zbog toga i sudski potraživane. Visoki vojni zvaničnici osuđeni za ratne zločine izvršene tokom devedesetih godina podržavaju određene političke kandidate, iako se ne nalaze na njihovim listama", navodi se u saopćenju YIHR.

Prema ocjeni YIHR, to je moguće zato što "prema postojećim zakonima Republike Srbije nema prepreke da ratni zločinci učestvuju na izborima".

"U članu 88 stav 1 tačka 3 Zakona o izboru narodnih poslanika kaže se da 'poslaniku prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran ako je pravosnažnom sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci', ali se ne kaže da se takav poslanik ne može kandidovati na sljedećim izborima", naveli su.

Od kandidata za narodne poslanike se, prema istom Zakonu, ne traži dostavljanje podataka da su ranije osuđivani, niti da li se protiv njih vodi istražni ili krivični postupak za bilo koje krivično djelo, koji su često neophodni za obavljanje javnih funkcija ili zaposljenje u javnoj službi, dodali su u saopćenju.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: