Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

TURKOVIć: IZMEđU BIH I ALBANIJE NEMA OTVORENIH PITANJA
Autor: AA
Objavljeno: 16. June 2020. 14:06:54
Turković je nakon sastanka sa vršiocem dužnosti ministra za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije Gentom Cakajom održala press konferenciju na kojoj je kazala da se posjete tokom trajanja pandemije više cijeneMinistrica vanjskih poslova Bosna i Hercegovine Bisera Turković izjavila je danas u Sarajevu da između Albanije i BiH nema otvorenih pitanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Turković je nakon sastanka sa vršiocem dužnosti ministra za evropu i vanjske poslove Republike Albanije Gentom Cakajom održala press konferenciju na kojoj je kazala da se posjete tokom trajanja pandemije više cijene, te je dodala da između Albanije i BiH nema otvorenih pitanja.

Ministrica je kazala da je tokom sastanka bilo govora o različitim temama, počevši od predsjedavanja i predsjedavajuće uloge Albanije u OSCE-u.

“Razgovarali smo o predstojećem samitu, o onome što je učinjeno do sada i što je namjera da bude učinjeno. Također, razgovarali smo o regionalnoj kooperaciji, o značaju regionalne kooperacije i kojim putem ići. Podcrtali smo ono što se pokazalo kao vrlo uspješno u okviru Berlinskog procesa, o roamingu, potrebama otvaranja prometa za robu i ljude bez ograničenja u našoj regiji, sve to skupa bi doprinijelo u ovim otežanim vremenima pospješenju naših ekonomija, naše kooperacije, jednom većem tržištu koje bi sigurno bilo atraktivnije nego mala tržišta sa mnogo restrikcija“, kazala je Turković.

Ona je istakla da je mnogo razloga da ove dvije zemlje budu bliže i da razgovaraju o boljim mogućnostima plasmana i roba i svega onog što uz to ide, kako bi državljanima ovih dviju zemalja omogućili lakši, bolji i uspješniji život.

“S konačnim ciljem da ljudima i u BiH i u Albaniji bude bolje, da njihovi standardi života budu viši, da saradnja bude što prisutnija mi smo obavili ove naše današnje bilateralne razgovore, prošli smo kroz sporazume koji su potpisani, dogovorili se o onome što bi eventualno trebalo staviti na dnevni red“, zakljućila je Turković.

Cakaj u Sarajevu: Bitno je da zajedno nastupamo na putu članstva u EU


Vršilac dužnosti ministra za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije Gent Cakaj izrazio je prilikom današnjeg boravka u Sarajevu zahvalnost Bosni i Hercegovini za pomoć koju je pružila prilikom potresa u Albaniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Cakaj se zahvalio ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković na zajedničkim naporima u borbi protiv pandemije COVID-19.

“U početku nam je glavna aktivnost bila da zaustavimo širenje zaraze, odnosno da usporimo njeno širenje, a danas već govorimo o toj drugoj fazi, o fazi normalizacije života, o fazi razvijanja biznisa i o tome kako ćemo ići naprijed, kako ćemo poboljšati odnose“, kazao je Cakaj.

On je istakao da se aktivnosti poduzimaju s ciljem unapređenja kvaliteta života građana i da se mora posvetiti posebna pažnja podršci odnosno podizanju na noge ekonomije i njenom daljem razvoju.

Napomenuo je da BiH i Albanija imaju duboke veze i da je riječ o dugogodišnjoj saradnji.

“Ono što je naš cilj za budućnost jeste da unaprijedimo ekonomiju, saradnju, sigurnost i sve aspekte života potrebne za napredak“, rekao je Cakaj.

Poručio je da je njegova današnja posjeta “vjetar u leđa“ saradnji između ovih dviju zemalja.

Kazao je da su već poduzeti određeni koraci u unapređenju saradnje na polju ekonomije i turizma, te je dodao da postoje određeni pomaci.

“Također, želim da naglasim da pored ove naše saradnje koja je veoma dobra moramo da pošaljemo zajedničku poruku da smo mi složni, da određene procese koje smo ranije započeli uspješno realiziramo, pored toga ostalo je još nekih par koraka do realizacije konačnih sporazuma“, istakao je Cakaj, te dodao:

“Nama je bitno da zajedno nastupamo na putu učlanjenja u EU, i sve druge aktivnosti koje smo poduzeli na putu kojim idemo zajednički da koračamo prema našem općem napretku.“

Cakaj je poručio da Albanija u potpunosti daje potporu Berlinskom procesu i namjerama koje su iznesene tokom tog procesa.

“Ono što je važno jeste da uklonimo sve postojeće i moguće prepreke za unapređenje naše saradnje, razvoj ekonomije, za slobodnu trgovinu, za slobodno kretanje, to ne važi samo za BiH, to važi za sve zemlje Balkana“, rekao je Cakaj.

Kazao je da Albanija u potpunosti podržava Jadransku povelju i posebno Bosnu i Hercegovinu.

“Za svu pomoć koju možemo pružiti stojimo na raspolaganju BiH“, poručio je Cakaj.

“Pored svih demokratskih nastojanja da normaliziramo život na Balkanu, mi kao Albanija dajemo veliku podršku rješavanju pitanja Kosova, ne samo kao pitanja sigurnosti, ne samo kao političkog pitanja nego kao i moralnog pitanja, to je naša i želja i obaveza i očekujemo na tom putu da imamo podršku od svih naših prijatelja“, dodao je Cakaj.

Cakaj je istakao da očekuju da i Turković posjeti Tiranu i da žele prenijeti sva svoja znanja i podijeliti svoja iskustva po pitanju integracija EU, čime će poslati jasnu poruku da nedvosmisleno teže učlanjenju u EU.

On se na kraju zahvalio Bosni i Hercegovini za svu podršku u međunarodnim organizacijama.

“Kao predsjedavajući OSCE-a ne želimo da predstavljamo samo naše interese, nego želimo da predstavimo interese naših prijatelja“, zaključio je Cakaj.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: