Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) i Zavičajni klub župe Stara Rijeka
ZAGREB: DAN BIJELIH TRAKA OBILJEŽEN NA TRGU BANA JELAČIĆA
Autor: AA
Objavljeno: 31. May 2020. 14:05:57


Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) u suradnji sa Zavičajnim klubom župe Stara Rijeka i okolica u spomen na žrtve zločina genocida koji se dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane 1992. godine obilježilo je Dan bijele trake u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića.

Na Trgu bana Jelačića okupilo se preko stotinu građana koji su bijelim trakama povezanim na rukama i dijeljenjem letaka prolaznicima po osmi put u Zagrebu obilježili Dan bijele trake i na taj način iskazali pijetet i solidarnost sa žrtvama zločina Prijedora i Sanske doline.

Ove godine, obzirom na trenutnu situaciju vezano uz epidemiju COVID-19 bolesti i propisanih mjera zaštite zdravlja ljudi, Dan bijele trake obiljen je simbolično.Predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić podsjetio je kako je u Prijedoru i okolici ubijeno preko tri tisuće ljudi, od čega i 102 djece, dok je preko 30.000 ljudi s tog područja prošlo kroz logore, javlja Anadolija.

Bitno nam je da javnosti ukažemo na ono što se događalo tog maja u Prijedoru i okolici – poručio je Hodžić.

Džana Kahteran Hodžić čiji su roditelji porijeklom iz Prijedora sudjeluje na obilježavanju Dana bijele trake u Zagrebu od samog početka, odnosno od 2013. godine.Kaže da joj je cilj kao mladoj osobi prenijeti javnosti i budućim generacija što se točno dogodilo u Prijedoru za vrijeme rata, s obzirom da postoje pojedinci koji negiraju povijesne činjenice, kazala je.

Pokušavaju dokazati da se nije desila agresija, ne samo na Bošnjake nego na sve nesrpsko stanovništvo. Svi koji dolazimo ovdje nastojimo sljedećim generacijama, mlađima i starijima i svima onima koji uopće nisu čuli za Prijedor, kazati što se desilo, – kazala je Kahteran Hodžić.Dan bijele trake obilježava se 31. maja u znak sjećanja na dan kada su 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili plahtama te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko ruke, što je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori i počinjeni drugi zločini.

Preživjeli Prijedorčani različitim mirovnim akcijama obilježavaju sjećanje na 3.173 ubijenih i nestalih civila budući da ni dandanas vlasti Republike Srpske ne dozvoljavaju Bošnjacima i Hrvatima da obilježe mjesta stradanja izgradnjom spomenika u Prijedoru i na mjestu logora Omarska, Keraterm i Trnopolje.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» UBIJENI SU DOK SU SE IGRALI
26. June 2020 13:47
» MIRALEM PJANIĆ U BARCELONI
25. June 2020 14:12