Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Odgovor bosanskohercegovačkih udruženja iz Chicaga na populistički tekst portala ‘Serbian Timesa’
OD MEDIJSKOG POPULIZMA DO SRPSKE BLAMAŽE
Autor: B.net
Objavljeno: 30. May 2020. 02:05:52
Svega četiri dana uoči ramazanskog bajrama, tačnije 21.maja 2020.godine, bošnjačku zajednicu u Sjevernoj Americi, posebno Čikagu, uznemirio je propagandni naslov srpskog portala Serbian Times sa naslovom: "Srpska pravda u gradu Hilari Klinton: Katarina svojim školskim zadatkom iz američkih udžbenika izbrisala laži o Srbima kao ubicama i Tesli i Đokoviću kao - ratnim zločincima".


POLITIČKO-VJERSKA VELIKOSRPSKA GENOCIDNA OSOVINA


Populistički tekst namijenjen isključivo srpskoj čitalačkoj publici emotivno negativno ''nabildanoj'' prema istini o genocidu u Bosni i Hercegovini, afirmativno govori o borbi jedne učenice osnovne škole Emerson u čikaškom gradiću Niles koja je kroz izradu školskog eseja uz korišteni ''objektivni'' materijal uspjela ''pobiti'' presude Stalnog Suda pravde u Haagu, osnovanog od strane UN-a još 1945.godine, i ''argumentovano dokazati'' da se u Bosni i Hercegovini nije desio genocid te da se ta riječ, kao i tumačenje rata u Bosni i Hercegovini kao agresije, na kasniji zahtjev njenog oca Ranka Ristića izbacuje iz školskih udžbenika u školskom distriktu 64, kao i da se 200,000 poginulih Bošnjaka smanjuje na polovinu tog broja.


Tek novorođena Fatima Muhić – žrtva je srpskog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici


Bila je to planski smišljena ''bajramska čestitka'' srpskog portala čiji je cilj bio uznemiravanje bošnjačke zajednice u Čikagu, ali i udar na bosanskohercegovačkog Generalnog Konzula u Čikagu, mr. Elvira Resića, koji se drznuo, samo zamislite, poslati upit navedenoj školi jesu li novinski napisi o negiranju genocida tačni. Bilo je to dovoljno da se ista mašinerija okrene protiv njega te da se tim povodom oglasi ni manje ni više nego ''šef predstavništva'' manjeg BH entiteta u Washingtonu, porezni lobista, Obrad Kesić. Kasnije će isti portal Bošnjacima čestitati bajram pozivajući na toleranciju i saosjećanje. Naravno, cilj je bio ušutkivanje vodećih ljudi u bosansko-američkoj zajednici u Čikagu, kako bi se Bošnjaci ''vaspitali'' u pogledu historijskih činjenica, tj. da dozvole novi način njihove interpretacije i to ni manje ni više nego od strane pripradnika onog naroda čiji pojedini članovi ili organizovane strukture (čitaj Vojska i Policija RS-a) su bili izvršitelji genocida u Srebrenici.


POREZNI LOBISTA: Obrad Kesić


Poseban gnjev čitalačke publike srpskog propangadnog portala izazvao je službeni odgovor direktorice Emerson škole, gospođe Samanthe Alaimo, koja je navela da je ''izučavanje genocida dio školskog programa države Illinois i da je kao takav obavezujući da se izučava, što uključuje i izučavanje genocida u Bosni i Hercegovini.''

Bila je to istinska blamaža za navedeni portal, porodicu Ristić, Kesića i sve one koji su likovali da je izučavanje bosanskog genocida izbačeno iz školskog programa. Tada su krenuli novi i naručeni medijski natpisi, kako navedenog portala tako i portala u Bosni i Hercegovini, poput Nezavisnih novina i dr.

Za one manje upućene treba kazati da jedan školski esej ne mora da sadrži objektivne informacije, te da i pored toga može dobiti prolaznu ocjenu ili čak biti ocijenjen odličnim, jer učitelj neće provjeravati historijske činjenice, ali da će se američki stav o pitanju genocida u Bosni i Hercegovini izmijeniti; za to je potrebno malo više napora od inata Ranka Ristića koji je napustio mjesto nadomak Zavidovića u kojemu se ''Moskva branila'' od ''muslimanskih terorista'' kako portal Serbian Times u kasnijim tekstovima oslovljava one koji su se drznuli progovoriti.


Ranko Ristić sa suprugom i kćerkom


Ono što je Ranko Ristić uradio svome djetetu, podstičući ga da negira presuđeni genocid u Bosni i Hercegovini, postat će teret djetetu koje emotivno brani sliku o neumiješanosti pripadnika svog naroda u najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, pokazuje se kao istinita najava stručnjaka za mentalno zdravlje koji su upozoravali da će pandemija Korona virusa ostaviti posljedice na psihološko zdravlje pojedinih ljudi, ako ne i čitavih zajednica.

Iskrena reakcija portala Serbian Times bila bi da upute izvinjenje prvenstveno bosanskohercegovačko-američkoj zajednici u Čikagu, a svakako i Bošnjacima u Sjevernoj Americi i Bosni i Hercegovini, na uznemiravanju za vrijeme ramazanskih i bajramskih blagdana, - piše u reakciji preživjelih žrtava genocida, bosanskohercegovačkih udruženja u Čikagu: Udruženje Srebreničana – Čikago, Friends of Prijedor, Udruženje Kozarčana – Čikago, Udruženje građana Bosanska Dubica – Čikago.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: