Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

New York
ZASTAVA SA LJILJANIMA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE, 22. MAJA 1992., PODIGNUTA JE NA JARBOLU ISPRED ZGRADE UJEDINJENIH NARODA U NEW YORKU
Autor: B.net
Objavljeno: 22. May 2020. 16:05:19


Na dan, 22. maja 1992. godine, UN Rezolucijom 757, Republika Bosna i Hercegovina je postala članica Ujedinjenih naroda. Čime je, kao sukcesor SFRJ, postala ugovorna strana svih konvencija i sporazuma koje je ratificirala SFRJ. U radu Ujedinjenih naroda RBiH sudjeluje preko stalnih predstavništava u New Yorku, Ženevi, Beču, kao i pri UNESCO-u u Parizu.
Pored RBiH u članstvo UN-a primjeljene su također Slovenija i Hrvatska.

Generalni skeretar UN-a Butros Butros Gali je pročitao odluku UN-a, dok su podizanju državne zastave RBiH, državnu delegaciju činili, dr. Haris Silajdžić, ministar vanjskih poslova; Irfan Ajanović, predsjednik Skupštine RBiH; Muhamed Šaćirbey, ambasador u UN-u i Nedžib Šaćirbey.
Tu su bile prisutne državne delegacije Republike Slovenije i Republike Hrvatske.

Prije 28 godina, od početka 1992., kao i u toku podizanja državne zastave, trajala je žestoka agresija Srbije i Crne Gore na Republiku Bosnu i Hercegovinu.Službeni Beograd i Podgorica iskoristili su vojnu moć i naoružanost JNA, koja se još nakon agresije na Sloveniju i Hrvatsku, transformirala u zločinačku velikosrpsku vojsku, te organiziranim raznim zločinačko-terorističkim četničkim (para)formacijama sa svojim sljedbenicima na Palama, okupirali su gradove, ubijali nevine i nenaoružane civile, otvorili brojne logore za silovanja, prebijanja, pljačku, progon, istrebljenje – jednom riječju GENOCID.

I pored trodržavne agresije, svih napada, separatističkih namjera, pljačke, otimanja... Bosna ne samo da je opstala, već je pobjedila velikonacinalističke projekte. Dok su projektanti agresije, genocida i UZP, pod zemljom ili osuđeni truhnu u bjelosvjetskim kazamatima.

Bosna i Hercegovina traje i trajat će. Jer ljepota Bosne ubija njene neprijatelje.

NEKA NAM VJEČNO ŽIVI NAŠA BOSNA I HERCEGOVINA!VIDEO: UN Audiovisual Library: New York: Podizanje zastave sa ljiljanima RBiH, 22. maj 1992.Ostali prilozi:
» ŠTA SU ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH DOGOVORILI U BRUXELLESU
Bošnjaci.Net | 30. September 2020 19:02
» OTVORENO PISMO IVICI DAČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. September 2020 14:03
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
Ostali prilozi istog autora: