Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Obilježena 28. godišnjica od srpskog ratnog zločina na Mostini kod Čajniča: Osuđeni su samo zločnci Milun Kornjača i Milorad Živković, dok su ostali počinioci još uvijek na slobodi
SJEĆANJE NA 42 UBIJENA BOŠNJAKA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 21. May 2020. 15:05:59


Pored objekta devastiranog lovačkog doma na Mostini kod Čajniča danas je obilježena godišnjica zločina srpskih snaga nad civilima iz Čajniča i okoline, javlja Anadolu gency (AA).

Ovu 28. godišnjicu zločina, u kojem je više od 40 osoba zarobljeno, sprovedeno do Mostine, a potom ubijeno, Udruženje povratnika i Medžlis Islamske zajednice Čajniče obilježili su uz manji broj prisutnih, zbog posebnih uslova izazvanih pandemijom koronavirusa i mjera koje su na snazi.

“Na današnji dan 1992. godine ovdje na ovom mjestu, na najsvirepiji mogući način, mučeničkom smrću, umorena su 42 Bošnjaka Čajniča. Mnogi od njih su učestvovali u gradnji ovoga objekta da bi na kraju, u tom vremenu, tragično završili u ovom samom objektu. Niko od onih koji su ubijeni ovdje nije nikome počinio zlo, nisu ni planirali nikome učiniti zlo, dovedeni su ovdje samo zbog toga što se na drugačiji način mole jedinom Bogu”, rekao je potpredsjednik SO Čajniče, Izet Alihodžić.

Emin ef. Bakal imao je sedam godina kada je njegov otac Mirsad, sa ostalim komšijama, nezakonito uhapšen u selu Brda. Kaže da su njegova sjećanja na maj 1992. godine u Čajniču identična onome što se desilo u julu 1995. godine u Srebrenici.

“Danas, na ovom mjestu, kao direktna žrtva svega toga mogu da kažem da se u maju 1992. u Čajniču desio genocid. Moje selo je potpuno spaljeno, svi Bošnjaci su protjerani, njih 17 među kojima je i moj otac su svezani, provedeni kroz Čajniče, dovedeni na ovaj ovdje lokalitet i zvjerski likvidirani. Ono što ja znam, a znam, jeste da je to čin genocida”, navodi Bakal.

On dodaje da 28 godina poslije Bošnjaci Čajniča ne zaboravljaju zločine koji su se desili, a onima koji su im bili namijenili nestanak poručuju da u tome nisu i neće nikada uspjeti.

Pred duše ubijenih čajničkih Bošnjaka proučena je dova, a skup je okončan uz još jedan apel da zločinci budu kažnjeni, a da se zločini koji su se desili u Čajniču više nikada i nikome ne dogode.

Zbog ratnih zločina na Mostini do danas su osuđeni samo Milun Kornjača i Milorad Živković, dok su ostali počinioci još uvijek na slobodi.Ostali prilozi:
» SUD BIH POTVRDIO OPTUŽNICU U PREDMETU FADIL NOVALIĆ I DRUGI
Anadolu Agency (AA) | 18. January 2021 15:36
» DOVA DANA ZA HASTU HADŽI SENADA HADŽIFEJZOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 00:55
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16. January 2021 17:35
Ostali prilozi istog autora: