Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MEMORIJALNI CENTAR OBJAVIO IZVJEŠTAJ O NEGIRANJU GENOCIDA U SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 09. May 2020. 15:05:35

KOMPLETAN IZVJEŠTAJ - PDF: BOSANSKI JEZIK

COMPLETE REPORT - PDF: Srebrenica Genocide Denial - Report 2020: ENGLISH

Autor: Monica Hanson Green
Saradnici na pripremi Izvještaja:
Dr. Emir Suljagić
Dr. Hikmet Karčić
Dr. Admir Mulaosmanović
Dr. Hariz Halilović
Nedim Jahić

Ovaj dokument je zvanični Izvještaj sastavljen za potrebe i u ime Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari
Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine (u nastavku teksta: Memorijalni centar Srebrenica).


Danas je Memorijalni centar Srebrenica predstavio javnosti Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici, koji predstavlja rezultat jednogodišnjeg istraživanja aktivnosti negiranja, minimiziranja i relativiziranja zločina genocida od strane institucija i pojedinaca u zemlji i svijetu, saopšteno je iz Memorijalnog centra.

"Borba protiv negiranja genocida je važnija nego ikada prije. Došlo je vrijeme da Memorijalni centar preuzme vodeću ulogu na tom putu. Premda institucija postoji još od 2001. godine, Memorijalni centar je nužno bio prekoupiran sumornom odgovornošću za ukop ubijenih i identificiranih žrtava genocida. No, sada otvaramo i jedno važno novo poglavlje razvoja ove ustanove, nastojeći da se pozicioniramo kao predvodnici u radu na podizanju svijesti i obrazovanju o genocidu širom svijeta. Ovaj izvještaj je prvi korak na tom putu. Koristim se ovom priliku da zahvalim Monici Green, vodećoj istraživačici i autorici publikacije, te timu ljudi koji je dao neizmjeran doprinos u realizaciji Hasanu Hasanoviću, Nedimu Jahiću, Hikmetu Karčiću, Harizu Haliloviću, Admiru Mulaosmanoviću, Mirnesu Sokoloviću, Amri Begić Fazlić i Šefiki Đozić", poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Izvještaj je urađen na bosanskom i engleskom jeziku, te obuhvata istraživanje konteksta rata u BiH, politike “etničkog čišćenja” i ratnih zločina u istočnoj Bosni koji su prethodili genocidu u Srebrenici, radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i Suda BiH.

Također, analizira aktivnosti zvaničnih institucija i pojedinaca u Bosni i Hercegovini i Srbiji na prikrivanju zločina genocida, detaljno istražuje nacionalističke narative koji se tiču negiranja genocida, broja žrtava i drugih poruka dominantnih u javnosti. Izvještaj obuhvata i nekoliko studija slučaja, preglede sadržaja nekoliko publikacija koje direktno negiraju genocid, a donosi i informacije o međunarodnim akterima koji su aktivno učestvovali u kampanji negiranja genocida.

"Svako ko ovaj izvještaj odluči pročitati u dobroj vjeri, pronaći će tu kvalitetne podatke i informacije, utemeljene na činjenicama i istini. Uzimajući u obzir izuzetnu osjetljivost materije kojom se izvještaj bavi, ponosni smo na činjenicu da niti jedan red ove publikacije nije usmjeren protiv srpskog naroda kao cjeline, već uvijek i isključivo protiv pojedinaca i institucija sistema koji stoji iza genocida i njegovog negiranja. Nadam se da smo načinom na koji komuniciramo ključne poruke ovog istraživanja postavili model o tome kako čistim činjenicama, naučnim pristupom i visokim akademskim standardom istraživanja možemo govoriti o genocidu u Srebrenici, ne dopuštajući da emocije i 'nacionalni narativi' utiču na ono što ova institucija ima da kaže o genocidu, počiniocima, negatorima i odgovornim institucijama", zaključio je Suljagić.

Ovaj izvještaj je prvi ovakve vrste, a Memorijalni centar već radi na razvoju projekta koji će omogućiti da monitoring negiranja genocide i izvještavanje javnosti o tome postane stalna i redovna aktivnost institucije. Izvještaj će biti dostavljen domaćim i međunarodnim institucijama, a posebno partnerima u akademskoj zajednici.

KOMPLETAN IZVJEŠTAJ - PDF: BOSANSKI JEZIK

COMPLETE REPORT - PDF: Srebrenica Genocide Denial - Report 2020: ENGLISHOstali prilozi:
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
Eset Muračević | 04. June 2020 13:08
Ostali prilozi istog autora: