Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

CIK BIH: LOKALNI IZBORI RASPISANI ZA 4. OKTOBAR, ZA ODRŽAVANJE NEDOSTAJU FINANSIJSKA SREDSTVA
Autor: AA
Objavljeno: 07. May 2020. 15:05:01
Važnost provođenja slobodnih izbora mora biti prepoznata od svih institucija i organa vlasti, koje su dužne u domenu svoje nadležnosti pružiti podršku CIK-u omogućavajući provedbu izbora, rekla Bjelica-Prutina, predsjednica CIK-aCentralna izborna komisija (CIK) danas je na sjednici u Sarajevu donijela odluku o raspisivanju lokanih izbora u BiH za 4. oktobar 2020. godine. Međutim, kako je pojasnila Vanja Bjelica-Prutina, predsjednica CIK-a za njihovo održavanje i obavljanje svih neophodnih svih predradnji su potrebna finansijska sredstva, koja još uvijek nisu obezbjeđena, jer nije usvojen budžet državnih institucija. Ipak, u CIK-u se nadaju da će sredstva biti obezbjeđena ako ne državnim budžetom, onda na neki drugi način, javlja Anadolu Agency (AA).

Odluka o raspisivanju podržana je jednoglasno, a biraće se neposredno 64 opštinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS, 22 gradonačelnika u BiH, te Skupština Brčko Distrikta. Zagarantovana mjesta za pripadnike nacionalnih manjina predviđena su u 21 opštini za 23 kandidata. Po prvi put na lokalnim izborima gradonačelnik Istočnog Sarajeva biraće se neposredno u skladu sa izmjenama izbornog zakona RS. Izbori nisu raspisani jedino za Gradsko vijeće Grada Mostara, a istaknuto je da će se izbori u tom hercegovačkom gradu održati kada za to budu stečeni uslovi.

“Bez gradskih i opštinskih izbornih komisija nije moguće provoditi izbore zbog čega je od izuzetnog značaja njihova popunjenost i operativnost. Od ukupno 561 člana izbornih komisija nedostaje još 13 članova u devet izbornih komisija“, istakla je Bjelica-Prutina.Ostali prilozi:
» MIGRANTI NE PROPUŠTAJU MOLITVE
Eset Muračević | 29. May 2020 13:49
Ostali prilozi istog autora: