Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U ekonomskoj krizi važna politička podrška Bosni i Hercegovini; Dodikovi napadi nepristojni, istako je Komšić
KOMŠIĆ ZAHVALIO NA POMOĆI EU I NAGLASIO, DA JE OVO OHRABRUJUĆA PORUKA PRED SAMIT EU O ZAPADNOM BALKANU
Autor: Fena
Objavljeno: 23. April 2020. 04:04:46

KOMŠIĆ: Želim prije svega izraziti zahvalnost komesaru Varhelyiju, i institucijama Evropske unije. Pomoć koja će biti upućena od iznimne je važnosti za Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv koronavirusa i ekonomskih posljedica koje pandemija proizvodi


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je zahvalnost za pomoć evropskom komesaru za proširenje Olivera Varhelyia i institucijama Evropske unije, nakon što je Varhelyi danas najavio novu pomoć EU Bosni i Hercegovini, odnosno paket makrofinansijske pomoći kao podršku za ukupno deset zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

- Želim prije svega izraziti zahvalnost komesaru Varhelyiju, i institucijama Evropske unije. Pomoć koja će biti upućena od iznimne je važnosti za Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv koronavirusa i ekonomskih posljedica koje pandemija proizvodi, - kazao je Komšić za Fenu.

Po njegovom mišljenju, osim novca koji je u ekonomskoj krizi potreban za spašavanje radnih mjesta i održavanja standarda građana BiH, ovo je i veoma važna politička podrška Bosni i Hercegovini, jer su države EU i najveći donator Bosne i Hercegovine i iznimno važni vanjskotrgovinski partneri.

- Ovo je ohrabrujuća poruka pred samit EU o zapadnom Balkanu, - rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH osvrnuo se i na izjavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda koji je nedavno kritkovao pristup EU Bosni i Hercegovini, te kazao da "može nikada više ne bi ništa uzeo od EU".

- To sigurno nije stav institucija Bosne i Hercegovine. Umjesto da se zahvali na pomoći koja stiže iz Evropske unije, Dodik daje neumjesne komentare, dok s druge strane u javnosti preuveličava poteze nekih drugih. Nije pristojno omalovažavati pomoć koja vam se upućuje pogotovo zbog toga što se ovdje radi o milionima maraka. Međutim, takva ofanzivna politika prema EU koja vam pomaže, i podrška totalitarnim režimima, pojašnjava i razloge brojnih blokada na euroatlanskom putu BiH, - kazao je Komšić.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: