Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DR. BEĆIROVIĆ: U MANJEM BH. ENTITETU - PROPAGANDA, U FEDERACIJI - MJERE ZA ZDRAVSTVO I EKONOMIJU
Autor: NAP
Objavljeno: 17. April 2020. 19:04:35
DR. ZIJAD BEĆIROVIĆ: U svemu tome vidimo PR reakciju da ide međunarodna pomoć, da se nešto stalno dobija…To je jedan neozbiljan pristup. U RS su zakašnjele i nepotpune mjere, dok su u Federaciji poduzete mjere zaštite zdravlja stanovništva ali i ekonomije. Raspodjela sredstava MMF-a pokazuje da je situacija u RS zaista teška i da su više novca dobili nego što je bilo ranije


Samo ustrojstvo BiH je asimetrično i kada analiziram mjere koje su pokrenuli entiteti vidimo da su to apsolutno asimetrične mjere, a čak je RS preuzela mjere Srbije, iako moramo znati da Dodik nije Vučić, a RS nije Srbija, rekao je direktor Instituta IFIMES dr. Zijad Bećirović, u specijalnoj emisiji BHT “Koronavirus u BiH”.

Dodao je da Milorad Dodik priča da će se zauzeti da Rusija pomogne FBiH, a onda traži 10 hiljada maski.

“U svemu tome vidimo PR reakciju da ide međunarodna pomoć, da se nešto stalno dobija…To je jedan neozbiljan pristup. U RS su zakašnjele i nepotpune mjere, dok su u Federaciji poduzete mjere zaštite zdravlja stanovništva ali i ekonomije. Raspodjela sredstava MMF-a pokazuje da je situacija u RS zaista teška i da su više novca dobili nego što je bilo ranije”, poručuje Bećirović.

Situacija u RS je teška, te građani i političari trebaju pokazati solidarnost prema RS.

“Činjenično stanje je da se tri četvrtine ekonomskih tokova odvija u FBiH, a trećina u RS. U skladu s tim se trebamo ponašati, a ne stvarati lažnu sliku medijima. Asimetrija i nekoordiniranje, uz slabu aktivnost Vijeća ministara koje bi moglo otkloniti asimetriju da je preuzelo kontrolu dokazuje da se u BiH odluke donose asimetrično”, ističe Bećirović.

Na pitanje o onome što se može očekivati poslije pandemije, Bećirović kaže da je važno uspostaviti mehanizme nadzora, jer se u vanrednom stanju i vanrednim mjerama gubi demokratski nadzor institucija.

“Pojedinci u takvim situacijama prigrabe privilegije, prije svega novac. Veliku ulogu tu mogu uraditi mediji, civilno društvo, jer nema napretka bez kritičke misli i nadzora. Važno je da se u BiH pokaže demokratski ambijent, koji je bio narušen i u normalnim okolnostima”, zaključio je Bećirović.Ostali prilozi:
» KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ SASTALI SE SA LAJČÁKOM
Bošnjaci.Net | 19. June 2021 14:47
Ostali prilozi istog autora: