Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

REISU-L-ULEMA ZA NOVI BROJ PREPORODA: NE SMIJE NAS FIZIČKA DISTANCA UDALJITI JEDNE OD DRUGIH
Autor: MINA
Objavljeno: 16. April 2020. 03:04:23


To što bismo prema preporukama ljekara trebali držati fizičku distancu jedni od drugih, ne znači da bismo se smjeli udaljiti jedni od drugih. Naprotiv. Danas smo jedni drugima posebno potrebni kako bismo ovo zajedno prebrodili - kazao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u intervjuu u novom broju Preporoda od 15. aprila.

Između ostalog, reisu-l-ulema Kavazović istakao je da će zbog eventualnih posljedica ekonomske krize u ovim danima iskušenja biti potrebno da pokažemo posebnu solidarnost prema onima koje će ova kriza najviše pogoditi.

- Tu prije svega mislim na ljude koje već jesu ili bi mogli ostati bez posla, na starije i penzionere, na naše povratnike koji žive sami u udaljenim selima okruženi samo mezarima svojih najmilijih - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Novi broj Preporoda donosi i tekst "Šta je, ustvari, istina?" profesora s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, u kojem je analizirao ekonomska predviđanja uslijed pandemije. U sociološkoj analizi “U borbi protiv infodemije“ analizira se odnos medija prema aktuelnoj pandemiji, pri čemu se skreće pažnja na plasiranje vijesti koje se naslovljavaju “šokantno“, “katastrofalno“ itd.

U sadržaju posvećenom ramazanu Preporod donosi razgovor s profesoricom Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu Irzadom Taljić o pozitivnom utjecaju posta na imuni sistem. Također, stručni rad "Post i imuni sistem" posvećen je tvrdnjama da post može oslabiti imuni sistem i ugroziti zdravlje uslijed pandemije koronavirusa.

U ovom broju posebna pažnja je ukazana brojnim humanitarnim akcijama Islamske zajednice i džemata realiziranih u toku pandemije, među kojima je i kupovina respiratora za bolnice te obilazak starijih i socijalno ugroženih. Jedan od interesantnih primjera dolazi iz Zenice, gdje su džematlije tri džemata sagradili kuću osobama s invaliditetom za samo dvadesetak dana.Ostali prilozi:
» ALDINA HODŽIĆ TREBA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 24. September 2020 14:48
» CRNA GORA: ŠTA SE VALJA U CRKVENOM ČETNIČKOM FRONTU
Vijesti.me | 22. September 2020 20:25
» KOSOVO: PODJELA KNJIGA ZA NASTAVU NA BOSANSKOM JEZIKU
Bošnjaci.Net | 22. September 2020 15:06
Ostali prilozi istog autora: