Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Mišljenje Vlada Federacije
POTPREDSJEDNIK F BIH DUNOVIĆ: PRIJEDLOG ZAKONA NIJE ADAKVATAN SISTEM PODRŠKE PRIVREDI
Autor: B.net
Objavljeno: 08. April 2020. 13:04:24

POTPREDSJEDNIK F BIH MILAN DUNOVIĆ: Prijedlog Zakona ne smije u ovakvoj formi biti dostavljen parlamentarcima


Smatram da Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji je Vlada Federacije BiH uputila u parlamentarnu proceduru nije adakvatan sistem podrške privredi, a samim tim može loše uticati i na cijelu državu Bosnu i Hercegovinu.

Moramo imati zajednički cilj izlaska iz krize i nadam se da će Vlada Federacije moje mišljenje uzeti u razmatranje, a da ga neće shvatiti kao kritiku radi kritike. U ovim teškim trenucima samo zajedničkim naporima možemo održati ekonomski sistem, koji počiva na realnom sektoru, te ne možemo imati luksuz da se ponašamo neodgovorno i da ne slušamo glas privrede.

Neodgovorno je dostaviti Prijedlog Zakona u kojem nisu uzete u obzir specifičnosti različitih grana privrede. Postoje djelatnosti kojima pad prihoda od 20%, koji je u navedenom Zakonu odlučujući kriterij, ne može biti pokazatelj poslovanja u prva tri mjeseca 2020. godine. Vlada FBiH, kao kolektivni organ, mora uključiti sva resorna ministarstva u izradu Zakona, te specifičnosti pojedinih grana privrede uzeti u obzir, zajedno sa činjenicom da je u većini slučajeva Vlada, a ne tržište, onemogućila obavljanje određenih djelatnosti. U ovim momentima, kada nam je prioritet zadržavanje zdravlja građana, moramo voditi računa da zadržimo i ekonomsko zdravlje cijelog društva.

Navešću samo nekoliko primjera o kojima Vlada mora voditi računa. U dostavljenom Prijedlogu, pored gore navedenih manjkavosti, nije precizirano na koga se odnosi moratorij na obračun zatezne kamate, vanparničnih i drugih sporova, te je potpuno nejasno da li se te odredbe primjenjuju na sve poslodavce ili samo na one čije poslovanje je ugroženo pandemijom. Ovakvom nepreciznošću mogu se napraviti veće štete „zdravim“ poslovnim subjektima, nego što bi to samo tržište uradilo.

Dalje, prilikom obračuna doprinosa na plate, Vlada nije razmatrala mogućnost isplate neto plata, već je analizirala samo isplatu doprinosa, i to ne svih. U slučaju ovakve mjere biroi za zapošljavanje bi bili prebukirani otpuštenim radnicima.

Obezbijediti sredstva za isplatu neto plata je mjera koja bi mogla zadržati kupovnu moć stanovništva na istom ili sličnom nivou prije pandemije, a to bi bio dalji generator potrošnje i bržeg izlaska iz krize nakon prestanka pandemije.

Mišljenja sam da uloga Vlade ne smije biti da realni sektor preživi još mjesec dana, već da ga održi do izlaska iz krize i omogući mu rast nakon toga.

Dostavljeni Prijedlog Zakona, po mom mišljenju, ne smije u ovakvoj formi biti dostavljen parlamentarcima, jer bi to svu odgovornost prebacilo na njih. Nemoguće je amandmanima popraviti Zakon koji ima toliko manjkavosti, te bi Vlada morala uzeti u obzir i druge kriterije prilikom izrade istog i novi tekst Zakona dostaviti u proceduru u što skorije vrijeme.

Stihijskim radom, nesistemskih rješenjima i panikom nećemo dobiti željene rezultate. Stoga, u vrijeme ovako teške zdravstvene krize koja je pogodila cijeli svijet, pa i nas, moramo donositi mjere koje su siguran put za očuvanje privrednih subjekata kao generatora ekonomske stabilnosti države, piše u saopćenju potpredsjednika FBiH Milana Dunovića.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: