Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Da li je u pitanju vanredna situacija ili vlasti manjeg bh. entiteta sa SPC manipuliraju?
CRKVA IZ DVORIŠTA FATE ORLOVIĆ NIJE IZMJEŠTENA NAKON TROMJESEČNOG ROKA
Autor: BIRN
Objavljeno: 03. April 2020. 13:04:01


Crkva iz dvorišta Fate Orlović nije izmještena iako je, prema presudi Evropskog suda za ljudska prava, danas bio zadnji rok, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) advokat Rusmir Karkin.

Evropski sud za ljudska prava donio je presudu kojom je za izmještanje pravoslavne crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju ostavio tri mjeseca, čiji je krajnji rok za izvršenje bio 1. april.

Rusmir Karkin, advokat koji je zastupao Orlović u procesu, kazao je kako je izvršenje presude krenulo poprilično dobro i da je izgledalo da će se sve završiti u roku, ali da je vanredna situacija izazvana pandemijom koronavirusa uslovila da se sve zaustavi.

“Neće se moći završiti na vrijeme, mada su izvršene pripremne radnje – kompletan inventar je iznesen iz crkve, priprema se teren za demontažu, pa vjerujem da će se to u narednom periodu uraditi”, rekao je Karkin.

Belma Skalonjić, zastupnica Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom, kazala je kako je predmet sada pred Komitetom ministara Vijeća Evrope, te da BiH do danas nije dostavila informacije o izvršenju presude, odnosno mjerama i aktivnostima koje su se preduzimale na njenom izvršenju.

“Mi očekujemo da ćemo imati informacije o izvršenju u narednom periodu i da ćemo ih poslati Komitetu što prije”, rekla je Skalonjić za BIRN BiH, dodavši kako posljednja informacija koju je Ured zastupnika dobio jeste da je iznesen pokretni inventar, te da je raspisan tender za izvođača radova na izmještanju objekta.

Sudija Evropskog suda Faris Vehabović je ranije, govoreći za BIRN BiH o poštivanju roka odluke, kazao kako je neizvršenje odluke Evropskog suda krivično djelo, te da je moguća pojedinačna krivična odgovornost.

Nedeljko Mlađenović, načenik Bratunca, općine na čijem je području izgrađena crkva, nije bio dostupan za komentar.Ostali prilozi:
» KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ SASTALI SE SA LAJČÁKOM
Bošnjaci.Net | 19. June 2021 14:47
Ostali prilozi istog autora: