Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Država BiH mora hitno odgovoriti na ustaški udar na državni ustavni poredak
PREMIJER NOVALIĆ I MINISTAR RADONČIĆ NAJAVILI PODNOŠENJE KRIVIČNIH PRIJAVA PROTIV IVANA JOZIĆA & COMP.
Autor: B.net
Objavljeno: 23. March 2020. 02:03:40


Ministar Radončić: Podići ću kaznenu prijavu protiv Ivana Jozića

Povodom novih zapovijedi koje se odnose na suzbijanje pojave i širenja zaraze uzrokovane korona virusom (COVID-19) donesenih na Izvanrednoj sjednici Županijskog stožera civilne zaštite Hercegbosanske županije u kojima se, uz ostalo, zabranjuje ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje ove županije , večeras je u izjavi za Radiosarajevo.ba reagirao ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić.
Radončić, koji je predsjednik Koordinacijskog tijela zaštitu i spašavanje Bosne i Hercegovine, potvrdio je da je primio navedene zahtjeve koje potpisuje zapovjednik Stožera Ivan Jozić.
“Ne samo da njegov zahtjev prema Koordinacijskom tijelu neću staviti na dnevni red, već ću kao ministar sigurnosti BiH u roku odmah podnijeti kaznenu prijavu protiv Jozića.
Prema mišljenju Fahrudina Radončića, on je grubo prekršio Ustav BiH, jer su granična pitanja u isključivoj nadležnosti Vijeća ministara i operativno Granične policije BiH. Jozićeva zapovijed je teško kazneno djelo, mora biti stavljeno van snage, a pravna država mora reagirati”, kazao je Radončić za Radiosarajevo.ba.
UJUTRO ĆU OVU TZV. NAREDBU PROSLIJEDITI TUŽILAŠTVU DA JE PROCESUIRA: Federalni premijer Fadil Novalić ocijenio je naredbu Štaba civilne zaštite Kantona 10 o zabrani građanima Bosne i Hercegovine da ulaze ili prolaze kroz taj kanton kao napad na ustavni poredak i najavio je da će zatražiti reakciju tužilaštva.

"Svjedoci smo da situacija izazvana korona virusom stvara panična, a ne racionalna rješenja. Tako je i Štab Civilne zaštite Kantona 10 donio tzv. naredbu, zabranivši građanima Bosne i Hercegovine da ulaze ili prolaze kroz Kanton 10, što smatram napadom na ustavni poredak Federacije Bosne i Hercegovine", kazao je Novalić.

"Ujutro ću ovu tzv. naredbu proslijediti tužilaštvu da je procesuira", poručio je Novalić.

Podsjećamo, danas je održana vanredna sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite Kantona 10 na kojoj su donesene četiri nove naredbe koje su usmjerene na suzbijanje pojave i širenja zaraze uzrokovane korona virusom (COVID-19) na području ovog kantona, objavila je Fena.

Država BiH mora hitno odgovoriti na državni udar na naredbe ustaškog stožera civilne zaštite:
"HERCEGBOSANSKI KANTON (10) ZABRANIO ULAZAK DRŽAVLJANIMA BIH"!
Županijski stožer civilne zaštite Hercegbosanske županije danas je donio četiri nove zapovijedi usmjerene na suzbijanje pojave i širenja zaraze uzrokovane korona virusom, saopšteno je danas.
Posebno je interesantna ona pod tačkom 1, a koja glasi:

- Zabranjuje se ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje Hercegbosanske županije. Zabrana se ne odnosi na: vozila za dostavu hrane, robe, materijala kao i tranzit tih vozila kroz Hercegbosansku županiju, uz kontrolu ulaska i izlaska, kao i na pripadnike Oružanih snaga BiH, zdravstvene djelatnike, policijske službenike, te druge pripadnike tijela svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini u službene svrhe. Zadužuje se Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije da uspostavi punktove na svim ulazima u Hercegbosansku županiju. Zapovijed stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od utorka, 24.03.2020. godine u 6,00 sati.

Jasno je da ovakva odluka nije usklađena ni sa odlukama državnih, niti federalnih vlasti i vrlo je upitna njena zakonitost.

No, odluka neodoljivo podsjeća na samovolju HNK kada je zabranjen ulazak migrantima iz Kantona Sarajevo. Takvo ponašnje mnogi su tada nazvali državnim udarom, objavio je portal Vijesti.ba.Ostali prilozi:
» ODBRANA SAKIBA MAHMULJINA NAJAVILA ŽALBU
Fena | 22. January 2021 15:16
» TABAKOVIĆ: DESILA SE KRAĐA U SREBRENICI, ODLUKA OČEKIVANA
Anadolu Agency (AA) | 21. January 2021 15:11
Ostali prilozi istog autora: