Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NAROD I PRAVDA: IGNORANTSKI ODNOS VLADE FBIH PREMA ZENICI I BIHAĆU MORA BITI PROMIJENJEN
Autor: B.net
Objavljeno: 19. March 2020. 23:03:19


Sramotna je odluka Vlade Federacije BiH da se 30 miliona KM za borbu protiv koronavirusa usmjerava samo prema tri klinička centra u Bosni i Hercegovini i to prema Mostaru, Sarajevu i Tuzli, pri čemu su izostavljene kantonalne bolnice u Zenici i Bihaću, kao značajni regionalni bolnički centri koji skrbe i hiljade stanovnika, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Povjereništva Naroda i Pravde za Zenicu i Bihać, u zajedničkom reagiranju, navode da su zgroženi ovom odlukom Vlade Federacije BiH, te istu pozivaju da putem izdvajanja dodatnih sredstava, srazmjerno izdvajanjima za pomenuta tri klinička centra, novac usmjere i za Kantonalnu bolnicu Zenica i Kantonalnu bolnicu „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću.

„Narod i Pravda osuđuje ovakav vid maćehinske raspodjele novca, pogotovo kada je u pitanju Zenica i Bihać, koji godinama unazad bivaju zapostavljeni i uskraćeni za bilo kakav vid podrške ili pomoći. Duboko smo vjerovali da u teškim i kriznim situacijama neće biti favoriziranja bilo koga i bilo čega, a pogotovo određenih gradova u kojima određene političke opcije imaju korist, odnosno interes“, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde uz napomenu da maćehinski odnos spram Zenice pokazuje i aktuelna Vlada Zeničko-dobojskog kantona, koja je izdvojila 500.000 KM za realizaciju aktivnosti na prevenciji koronavirusa i to za cijeli kanton iz budžeta kantona koji iznosi 600 miliona KM, dok je uprava Grada Zenice iz neuporedivo manjeg budžeta izdvojila 500.000 KM za istu svrhu.

Iz Naroda i Pravde podsjećaju Vladu FBiH da se Unsko-sanski kanton, pored borbe sa koronavirusom, već mjesecima nosi i sa migrantskom krizom. Izostanak pomoći za Krajinu u tim uvjetima, uz činjenicu da se i geografski, ali i zbog velikog broja Krajišnika koji rade u Hrvatskoj i Sloveniji, ovaj region nalazi pod posebnim rizikom, može rezultirati nesagledivim posljedicama.

„Ovim putem želimo da se zahvalimo našim vrijednim i neumornim ljekarima, sestrama i svim drugim uposlenicima zdravstvenih ustanova u Zenici i Bihaću, koji uprkos lošim uvjetima odrađuju svoj dio posla herojski. Hvala vam“, navodi se u zajedničkom saopćenju Povjereništava Naroda i Pravde za Zenicu i Bihać.Ostali prilozi:
» DR. IZETBEGOVIĆ: OSTANITE U KUĆAMA
B.net | 04. April 2020 15:33
» MOLBA BRAĆI I PRIJATELJIMA U ARAPSKO-ISLAMSKOM SVIJETA ZA POMOĆ U VRIJEME KRIZE KORONAVIRUSA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. April 2020 16:42
» ZVIZDIĆ: EU NAJAVILA VELIKU POMOĆ
B.net | 02. April 2020 14:29
» APRIL - MJESEC BORBE I OSUDE GENOCIDA U KANADI
Emir Ramić | 02. April 2020 13:32
» CORONA VIRUS DANAS
Zijad Bećirević | 01. April 2020 23:16
Ostali prilozi istog autora: