Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Održana sjednica Vijeća muftija IZ u BiH pod predsjedavanjem reisu-l-uleme
STAVOVI, UPUTSTVA I PREPORUKE VIJEĆA MUFTIJA U VEZI SA PANDEMIJOM KORONAVIRUSA
Autor: MINA
Objavljeno: 17. March 2020. 18:03:17


ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA MUFTIJA: Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića danas je u Sarajevu održana 24. redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.
Sjednici zbog novonastalih okolnosti širenja koronavirusa nisu prisustvovale muftije izvan Bosne i Hercegovine. Na sjednici su muftije raspravljali o aktivnostima reisu-l-uleme i članova Vijeća muftija između dvije sjednice. Prihvaćen je Izvještaj o radu Vijeća muftija za 2019. godinu. Razmatrani su izvještaji o radu i finansijskom poslovanju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu na koje je Vijeće muftija dalo pozitivno mišljenje. Vijeće muftija je utvrdilo visinu nisaba za redžeb 1441. h.g. u iznosu od 8.557,00 KM ili 4.388,00 EUR. Odlučeno je da će se zbog stalnih promjena cijena zlata na svjetskim berzama nisab u narednom periodu određivati na mjesečnom nivou.

Vijeće muftija je razmatralo aktuelnu situaciju povodom širenja koronavirusa i donijelo više preporuka i zaključaka koji su sažeti u tekstu dokumenta nazvanog „Stavovi, uputstva i preporuke Vijeća muftija u vezi sa pandemijom koronavirusa“. Među usvojenim instrukcijama je i Instrukcija/Uputstvo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini o gasuljenju, opremanju i dženaza-namazu osobe koja je umrla usljed zarazne bolesti.
Zaključeno je da muftije intenziviraju svoje prisustvo u javnosti kako bi apelovali na vjernike da se pridržavaju instrukcija nadležnih organa, ali i kako bi se više posvetili dovama i ibadetima. Predramazanska savjetovanja koja su se trebala održati ovih dana u Sarajevu održat će se na nivoima muftijstava sa glavnim imamima.

Vijeće muftija je prihvatilo Plan ramazanskih aktivnosti Rijaseta i njegovih organizacionih jedinica za 1441.h.g./2020. godinu i Program Rijaseta za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Na sjednici je usvojen i Protokol šehidske dženaze za žrtve Prijedora i Kozarca.
Na kraju su razmatrani i prijedlozi Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine.

STAVOVI, UPUTSTVA I PREPORUKE VIJEĆA MUFTIJA U VEZI SA PANDEMIJOM KORONAVIRUSA: Na današnjoj 24. redovnoj sjednici Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je održana u Sarajevu pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića Vijeće je raspravljalo i o novonastaloj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa.Tim povodom, Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini apeluje na sve članove i pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da u vremenu kada se svijet suočava sa izazovom širenja koronavirusa pokažu punu odgovornost i samokontrolu. Vjerska je obaveza muslimana iskazati brigu i odgovornost za zaštitu svoga zdravlja, zdravlja svoje porodice, ali i svih ljudi. Zato Vijeće muftija još jednom naglašava obavezu vjernika, organa i institucija Islamske zajednice da poštuju preporuke nadležnih državnih organa, kako u domovini, tako i u domovinskim zemljama i bošnjačkoj dijaspori.

Vijeće muftija je odlučilo da će se, zbog novonastalih okolnosti širenja koronavirusa i zaštite zdravlja ljudi, učiti ezani redovno u džamijama a da se do daljnjeg obustavlja zajedničko obavljanje dnevnih namaza u džematu (zajedničko obavljanje molitve u džamiji).

Za Islamsku zajednicu i njene pripadnike je iznimno važno da se simbolički očuva institucija džuma-namaza bez da se ugroze životi ljudi.

Imami će se pobrinuti da se džuma-namaz obavlja na način da će obredu prisustvovati imam sa onim džematlijama koje će odrediti imam i džematski odbor. Broj prisutnih na džuma-namazu neće prelaziti broj koji je predviđen mjerama nadležnih organa. Vijeće naglašava da osobe koje spadaju u rizične skupine (starije osobe, hronični bolesnici itd.) ni u kom slučaju ne dolaze u džamiju.


Kako je svako vrijeme poteškoća istovremeno i vrijeme iskušenja, na vjernicima kao i na njihovoj Islamskoj zajednici je obaveza da pokažu solidarnost i da pomognu drugima, kako bi zajedno prebrodili ovu veliku kušnju. U suočavanju s ovim izazovom ne može biti prostora za sebičnost i pohlepu bilo kojeg člana društva.

Vijeće muftija podsjeća sve muslimane da je gomilanje robe i životnih namirnica, naročito ako se to radi kako bi se stvorio monopol i profitiralo, kao i vještačko dizanje cijena haram - strogo zabranjeno djelo i grijeh.Također, muftije apeluju na sve poslodavce da iskažu poseban obzir prema radnicima koji su izloženi širenju virusa, kao i onima koji imaju obavezu brinuti o djeci koja ne pohađaju nastavu i koja nisu u vrtićima. U tom smislu, Vijeće muftija traži od njih da pokažu suosjećanje i razumijevanje, naročito prema ženama koje su majke, te da prilagode njihove radne obaveze novim okolnostima.

Reisu-l-ulema i Vijeće muftija apeluju na sve nosioce vjerskog autoriteta, imame i profesore da ne posežu za apsurdnim, trivijalnim, neutemeljenim i neodgovornim tumačenjima pojave ove pandemije. Također, apeluju na sve pripadnike Zajednice da ne šire lažne vijesti, niti da se za njima povode, te da ne šire dezinformacije i paniku.

Vijeće muftija pozdravlja brojne inicijative pojedinaca, organizacija, a naročito članova i imama IZ u BiH, koje su pokrenute ovih dana, a kojima se iskazuje solidarnost i nudi pomoć onima koji su je najpotrebniji. Vijeće muftija apeluje da se nastavi sa takvim inicijativama vodeći računa da se ne ugroze vlastiti životi.

Posebnu zahvalnost, kao Zajednica i cijelo društvo, trebamo iskazati prema ljekarima, zdravstvenim radnicima, nadležnim inspekcijskim i sigurnosnim organima.

Islamska zajednica će nastaviti pratiti situaciju sa razvojem pandemije i adekvatno reagirati na sve izazove i biti na usluzi svojim članovima, kao i svim građanima u društvima u kojima djeluje.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: