Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

"VOJNA TAJNA": Kodni naziv "Jastreb“, kontakt "Zmija", pošiljke "Panteri" za "Crne operacije“ u Crnoj Gori, uključene prosrpske stranke i SPC
PRONAĐENI POVJERLJIVI DOKUMENTI: BIA SPREMALA HAOS U CRNOJ GORI
Autor: B.net
Objavljeno: 13. March 2020. 12:03:34


Crnogorska policija privela je u srijedu srpskog državljanina Ž.S. (23) zapošljenog kao civila pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Manastiru Ostrog, radi dalje istrage povodom zaplijenjenih dokumenata koja imaju oznaku "strogo povjerljivo" i u kojima se najavljuje organizacija diverzantskih akcija u Crnoj Gori, piše Pobjeda.

Prema informacijama Pobjede, crnogorska policija je početkom sedmice izvela opsežnu akciju lociranja pojedinih bezbjednosno interesantnih osoba za koje se osnovano sumnja da učestvuju u operacijama šverca narkotika.

U srijedu rano ujutro policija je pretresla jedan "štek stan" u Nikšiću u nadi da će zateći bezbjednosno interesantnu osobu iz Podgorice za kojom je raspisana interna potjernica. Prema operativnim podacima, ta osoba trebalo je da bude sakrivena, sa svojom djevojkom koja je Nikšićanka, u iznajmnjenom stanu.

"VOJNA TAJNA": Umjesto treženog pripadnika kriminalnog klana, u stanu su policijske snage zatekle Ž.S. srpskog državljanina sa prijavljenim boravkom u Crnoj Gori. Istražiteljima je ispričao da je prije nekoliko mjeseci iznajmio stan u Nikšiću, a da radi na imanju Manastira Ostrog.

Policija je, ipak, iskoristila sudski nalog i prilikom pretresa pronašla, osim nekoliko džointa marihuane, tri "strogo povjerljive depeše", označene kao "vojna tajna".

Na dnu zaplijenjenih depeša su potpisi osoba koje stvarno postoje: Bratislav Gašić, direktor Bezbjednosno-informativne agencije Srbije, kao i Zoran Stojanov iz srpskog Ministarstva odbrane, piše Pobjeda.

Sve tri su naslovljene – Komanda ,,Panter“, a sadržaj djeluje zastrašujuće. Primalac prve depeše se obavještava da on (neidentifikovano lice, bez imena u depeši) i njegovi ljudi iz Komande „Panter“ "ne ulaze u sastav Ministarstva odbrane ili Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije“ da je prethodno određeni komandant snaga u Crnoj Gori, kodnog naziva "Jastreb“ "odustao od operacije“ te da "pre oružanih sukoba u Crnoj Gori“ treba preuzeti dva paketa.

KONTAKT: "ZMIJA": Pošiljke koje "panteri“ u Crnoj Gori treba da preuzmu su označene šifrom cc-24/1 i cc-24/2. Ne navodi se sadržaj paketa, ali se precizno određuju zadaci tajne jedinice: "zauzimanje strateških položaja, izviđanje, diverzija i čuvanje strateških položaja i objekata tokom sukoba“...

Na kraju strogo povjerljivog zapisa naznačeno je da se "dalja komunikacija nastavlja preko kontakta 'Zmija".

Citirana depeša zavedena je 15. novembra 2019. godine. Načinom pisanja, strukturom teksta i navedenim komandama povjerljivi dokument podsjeća na instrukciju za "crne operacije“, koje neka država, preko agenata ili plaćenika, tajno izvodi na teritoriji druge zemlje.

Indikativno je i vrijeme slanja depeša: koju sedmicu prije usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kada su prosrspske političke stranke u Crnoj Gori, pa i vrhovnici Srpske pravoslavne crkve na sva zvona najavljivali nemire, proteste i "krvlju branjene svetinje" ako se zakon usvoji u Skupštini Crne Gore.

Kako Pobjeda piše na dnu zaplijenjenih depeša su potpisi osoba koje stvarno postoje u obavještajnoj nomenklaturi Srbije: Bratislav Gašić, direktor Bezbjednosno-informativne agencije Srbije, kao i Zoran Stojanov, pravnik zapošljen u Ministarstvu odbrane Republike Srbije.

TRAGOVI I SUMNJE: Riječ je o ljudima koji su zaista na ovim pozicijama.

Gašić, nekadašnji kontroverzni ministar odbrane Srbije, od 2017. godine, po naređenju Aleksandra Vučića, direktor je BIA, a Zoran Stojanov je vojni službenik u Ministarstvu odbrane Zorana Vulina, ovlašćen za rješavanje po zahtjevima za pristup informacijama iz nadležnosti Uprave za odnose sa javnošću.

Na kraju strogo povjerljivog zapisa naznačeno je da se "dalja komunikacija nastavlja preko kontakta 'Zmija'“.

Teško je povjerovati da bi se depeše takve zastrašujuće sadržine i sa originalnim potpisima dvojice srpskih bezbjednosnih funkcionera zaista mogle naći kod dvadesetrogodišnjeg srpskog državljanina iz Novog Sada.

Prema informacijama Pobjede, Ž.S. ne slovi kao bezbjednosno interesantna osoba i u Srbiji su zabilježeni neki njegovi sitniji prekršaji.

U Crnu Goru se preselio 2017. godine i zapošljen je u Manastiru Ostrog. Na saslušanju je, kaže izvor Pobjede, istakao da se bavi "ne mnogo teškim fizičkim poslovima, da ponekad obezbeđuje da kolone hodočasnika prolaze“. Uredno prima 400 eura nadoknade mjesečno, a ponekad, za potrebe monaha Mateja Vuksanovića koji ga je i angažovao da radi u Ostrogu, obavlje i kurirske poslove.

Iako je djelovao zaplašeno nakon privođenja, zvor Pobjede iz istrage tvrdi da policiji do sada nije otkrio odakle u njegovom posjedu navodno povjerljive vojne depeše. I za koje svrhe bi mu mogle poslužiti.

Za sada nijesu poznati detalji iz istrage, osim podatka da je Ž.S. priveden. Iz crnogorske policije nijesu odgovarali na upite Pobjede,Ostali prilozi:
» DR. IZETBEGOVIĆ: OSTANITE U KUĆAMA
B.net | 04. April 2020 15:33
» MOLBA BRAĆI I PRIJATELJIMA U ARAPSKO-ISLAMSKOM SVIJETA ZA POMOĆ U VRIJEME KRIZE KORONAVIRUSA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. April 2020 16:42
» ZVIZDIĆ: EU NAJAVILA VELIKU POMOĆ
B.net | 02. April 2020 14:29
» APRIL - MJESEC BORBE I OSUDE GENOCIDA U KANADI
Emir Ramić | 02. April 2020 13:32
» CORONA VIRUS DANAS
Zijad Bećirević | 01. April 2020 23:16
Ostali prilozi istog autora: