Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

11. juli - Međunarodni dan obilježavanja genocida u Srebrenici od strane UN-a
TURKOVIĆ RAZGOVARALA S KOMESARKOM ZA LJUDSKA PRAVA VIJEĆA EVROPE DUNJOM MIJATOVIĆ
Autor: Fena
Objavljeno: 03. March 2020. 14:03:07


Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se jučer, na marginama sastanka Komiteta ministara Vijeća Evrope koji se održava u Strazburu danas, 3. marta, s komesarkom za ljudska prava Vijeća Evrope Dunjom Mijatović i tom prilikom joj čestitala na izboru na ovu dužnost te izrazila posebno zadovoljstvo što je državljanka Bosne i Hercegovine prvi put izabrana na tu visoku funkciju u Vijeću Evrope.

Ministrica Turković se zahvalila Mijatović na dosadašnjem angažmanu za Srebrenicu u Vijeću Evrope tj. organizaciji izložbe o genocidu u Srebrenici na mariginama ljetnjeg plenarnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u junu 2019. godine. Turković je naglasila da izuzetno cijeni inicijativu komesarke za ljudska prava za proglašenje 11. jula za Međunarodni dan obilježavanja genocida u Srebrenici od strane UN-a. Razgovarano je i o drugim inicijativama za promicanje projekata u Srebrenici i podizanju svijesti građana izvan BiH.

Komesarka Mijatović je tom prilikom najavila svoj dolazak na ovogodišnje obilježavanje godišnjice u Srebrenici.

Sagovornice su razmijenile stavove o migrantskoj krizi u BiH i razvoju situacije nakon zatvaranja kampa Vučjak kod Bihaća, o pitanju zaštite osoba s posebnim potrebama i aktivnostima Ureda komesarke vezano za slučaj Pazarić, te o zvaničnoj posjeti komesarke za ljudska prava Bosni Hercegovini tokom 2021. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.Ostali prilozi:
» SANDŽAK: FORMIRAN KRIZNI ŠTAB SPP-A
B.net | 03. July 2020 16:40
Ostali prilozi istog autora: