Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

IZET BUČO: OD RATOM OKOVANE BIH DO OSCARA ZA FILM ‘1917’
Autor: B.net
Objavljeno: 10. February 2020. 15:02:34


Neobični put Izeta Buče, koji je Bosnu i Hercegovinu napustio ratne 1994. godine, kada je kao hitan medicinski slučaj evakuiran od UN-ove misije iz Goražda, oduševio je ovih dana bosanskohercegovačku javnost nakon što je Izet, zajedno sa svojim timom, osvojio tri nagrade na 92. dodjeli Oscara za film 1917.

Njegov put, kako smo već rekli, krenuo je iz ratnog Goražda, odakle je kao ranjenik prebačen na liječenje u Veliku Britaniju, gdje je dugo bolovao od teških tjelesnih povreda koje su bile uzrokovane padom granate. Doktori nisu vjerovali da će preživjeti, ali ovaj tvrdoglavi Bosanac hrabro se, uprkos svim izgledima, izborio za svoj život. Nakon brojnih operacija i teškog oporavka, Bučo upisuje Mulitmedia grafički fakultet i polako, ali sigurno započinje svoju uspješnu karijeru u filmskim postprodukcijama.

Izet Bučo već je odavno cijenjeno ime u Hollywoodu. Radio je 2D compositing, rotoscoping i vizualne efekte na brojnim slavnim filmovima kao što su Harry Potter, 300: Rise of an Empire, Maleficent, Robin Hood, X-Men: The Last Stand, Skyfall, Wonder Woman i mnogi drugi.

Ipak, najveći uspjeh u njegovoj dosadašnjoj karijeri desio se sinoć na 92. dodjeli Oscara. Film 1917. odnio je tri nagrade, među kojima je i nagrada za najbolje vizualne efekte, na kojima je, zajedno sa svojim kolegama radio Izet Bučo.

“Sigurni smo da je ovo samo prvi od brojnih Oscara koje će Bučo osvojiti u budućnosti, a njegova priča je pokazatelj da je put do uspjeha posut trnjem i da, ako smo dovoljno hrabri, iz svake životne situacije možemo izaći kao pobjednici”, prenosi Sarajevskasehara.Ostali prilozi:
» SDA: UZNEMIRUJUĆA I OPASNA PORUKA IZ ENTITETA RS
Vijesti.ba | 28. March 2020 18:36
» HUMANI GESTI ŠIROM SANDŽAKA
B.net | 27. March 2020 00:42
Ostali prilozi istog autora:
» HUMANI GESTI ŠIROM SANDŽAKA
27. March 2020 00:42