Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Iz pera bivšeg kršćanina
KNJIGA FUADA A. SEFERAGIĆA OČIMA BIVŠEG KRŠĆANINA
Autor: Emin Marić
Objavljeno: 02. February 2020. 19:02:12


''Učači rukje vode Džihad na bojnom polju koje je strmovitije od svakog vidljivog, protiv neprijatelja kojem oštrica mača ne može nauditi. Njihov oklop je iman, a njihovo oružje je dova.''

Piše: Emin, bivši kršćanin
UVOD: Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova, što me počastio da budem u društvu Njegovog roba, Fuada A. Seferagića i ostale braće.

Tom prilikom mi je hafiz Seferagić darovao svoju knjigu ''DŽINI I SIHR - Istina i zablude''.
Molim Allaha s.w.t. da ga nagradi.

LITERARNI DŽIHAD: Učači rukje vode Džihad na bojnom polju koje je strmovitije od svakog vidljivog, protiv neprijatelja kojem oštrica mača ne može nauditi. Njihov oklop je iman, a njihovo oružje je dova.

Kao ummet, obogaćeni smo knjigom našeg brata Fuada A. Seferagića čija su poglavlja naslovljena kao četrdeset pitanja koja bi, otprilike, svaki laik opterećen temom džina i sihra postavio poznatom učaču rukje čiji rad prati putem medija i društvenih mreža kada bi ga mogao odvojiti na dva sata samo za sebe. Odgovori na ta pitanja su poglavlja koja su vještim redoslijedom raspoređena te kao takva postižu snažan efekt sinergije i čine literarnu cjelinu.

Nažalost, u nevjerničkoj znanosti je postojanje džina i paralelnog svijeta odbačeno . U svijetu u kojem nam sluge džina ili sami džini govore da ''džini ne postoje'', u kojem nam sihirbazi govore da ''sihr ne postoji'', posebno je otežano zboriti ili pisati vjerodostojno o temi džina, no Seferagić je uspio, Allahovom voljom, preskočiti te prepreke i uvjerljivo nam pojasniti taj okultni globalni problem.

Argumente iznesene u knjizi Seferagić vješto potkrjepljuje dokazima iz Kur'ana i Suneta, čime uspijeva uliti povjerenje u srca čitatelja. U njegovim rečenicama je opipljivo bogato iskustvo liječenja Kur'anom (uz Allahovu dozvolu), a osjeća se i autorska iskrenost prema čitatelju. Također, autor nastoji razgraničiti istine o džinima i sihru (utemeljene na Kur'anu i Sunetu) od pučkih mitologija i neislamskih predaja o džinima i sihru koje su se, pod određenim okolnostima, našle upakirane u islamski omot i postale prisutne u muslimanskom društvu.

Knjiga ''DŽINI I SIHR - Istina i zablude'' (četrdeset pitanja i četrdeset odgovora) nije tek zbirka stručnih pitanja i odgovora koji su odgovoreni na hladan i klasičan način. Rečenice imaju svoje literarno šarenilo i toplinu, a autor koristi poredbe i primjere iz svakodnevnog vidljivog svijeta (informatike, biologije, itd) kako bi nam što bolje pojasnio nevidljivi svijet džina. U djelu su umješno predstavljeni džinsko-šejtanski načini djelovanja (individualni i organizirani) te ostali problemi koji se vežu na tu temu. Biti ću paradoksalan pa reći da Seferagić gotovo ''slikovito dočarava nevidljiv svijet '', iako nije bukvalno tako.

Kako bi se uvjerili u sve navedeno, najtoplije preporučujem da se pročita knjiga ''DŽINI I SIHR - Istina i zablude'' (četrdeset pitanja i četrdeset odgovora). Preporučujem je ljudima svih vjera jer možda kroz četredeset odgovora Fuada A. Seferagića neki dobiju samo jedan odgovor za kojim tragaju cijeli život.

U svakom slučaju, na čitatelja će se prenijeti dio Seferagićevih iskustava, riznicu svojeg znanja će obogatiti zlatnicima novih informacija, a svakako će uživati u čitanju ''gutajući'' svako slovo.Ostali prilozi:
» ODABRANA POEZIJA DINE MURIĆ
Božidar Proročić | 26. January 2021 17:27
» KNJIGA POSVEĆENA MIDHADU HUJDURU HUJKI
Bošnjaci.Net | 26. December 2020 22:11
» SIHIRBAŠICA
Said Šteta | 20. December 2020 01:33
» OGLEDALO SUDBINE NARODA
Braho Adrović | 14. December 2020 03:35
» CESTA
Said Šteta | 29. November 2020 15:50
» DIJANA TIGANJ U POETSKOM PERFOMANSU POEZIJE
Božidar Proročić | 31. October 2020 13:27
» „MOŽDANE OPNE“ AUTORA HARISA ŠEHOVIĆA
Bošnjaci.Net | 28. October 2020 16:28
» OMAŽ: JEDNOM SAM NAJAVIO ISNAMA
Preporod | 11. October 2020 15:30
» BRAHO ADROVIĆ - NOVINAR, HUMANISTA, PJESNIK, POETA, PROZNI PISAC
Božidar Proročić | 05. October 2020 19:01
» SALIM BABULLOGLU NASLJEDNIK HAGANIJA, I NIZAMIJA
Božidar Proročić | 29. September 2020 20:03
» SLIKOVNI RJEČNIK BOSANSKOG JEZIKA AUTORA HAZIMA FAZLIĆA
Bošnjaci.Net | 24. September 2020 14:04
» MAGIČNI SVJETOVI ALDEMARA IBRAHIMOVIĆA
Božidar Proročić | 16. September 2020 22:00
Ostali prilozi istog autora: