Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U BIRMINGHAMU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA ZA ŽRTVE HOLOKAUSTA
Autor: B.net
Objavljeno: 28. January 2020. 14:01:27


U opštini Birmingam je održana ceremonija povodom obilježavanja međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Dan sjećanja na holokaust obilježava žrtve i preživjele progone holokausta i nacista, ali i drugih genocida širom svijeta. Ove se godine obilježava 75. godišnjica oslobađanja Auschwitza i 25. godišnjica genocida u Bosni.

Ovogodišnja tema je “Stand together”. Istražuje kako su genocidni režimi kroz historiju namjerno razbili društva marginaliziranjem određenih grupa i kako te taktike mogu biti izazvane govorom protiv mržnje i ugnjetavanja te od strane pojedinaca koji stanu uz svoje komšije.

Uvodna riječ pripala je vijećniku John Cotton, članu kabineta za sigurnost i ravnopravnost zajednica. Gradonačelnik Mohammed Azim je takođe bio prisutan, a započeo je ceremoniju paljenja svijeća. U ime bh.zajednice svijeću je zapalila Sanela Saračević Hujić. Povodom 25. godišnjice srebreničkog genocida, svijeću je zapalila u znak sjećanja na sve žrtve zločina i genocida širom svijeta i na one koji su i dalje ubijani u ratovima, sukobima i zločinima iz mržnje.Poslije toga je minutom šutnje odata počast svim nastradalim žrtvama Holokausta.

Jedna od govornica je bila i gospođa Mindu Horwick koja je preživjela strahote Aušvica. Učenice iz Bordesley škole za djevojke također su se osvrnule na ono što im znači Dan sjećanja na holokaust. Prisutni su imali priliku pogledati kratki dokumentarni film “Stand together”.

Program je propraćen uz muziku i molitve - uključujući nastupe Simone Schehtman, Kirsty Robinson, hora Kol Kinor i mladog pjesnika, Aliyah Beguma. Vrlo je važno sjetiti se svih tih nedužnih žrtava i odati im počast. Ujedno to je i poruka svim budućim generacijama da moramo sebi izgraditi društvo u kojemu se genocid nikada više ne smije ponoviti.
Ostali prilozi:
» ALDINA HODŽIĆ TREBA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 24. September 2020 14:48
» CRNA GORA: ŠTA SE VALJA U CRKVENOM ČETNIČKOM FRONTU
Vijesti.me | 22. September 2020 20:25
Ostali prilozi istog autora: