Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Prikaz
FRAZEOLOŠKI RJEČNIK BOSANSKOG JEZIKA, AUTOR RIZO POPARA
Autor: B.net
Objavljeno: 17. January 2020. 14:01:17


Ovih dana je izašao iz štampe Frazeološki rječnik bosanskog jezika autora Rize Popare u izdanju UNALIM-a Bihać i GRAFIS-a Cazin

Polje istraživanja koje se zove frazeologija je relativno malo istraženo. Razlog je što se ova mlada jezička disciplina aktuelizirala negdje od polovine dvadesetog stoljeća.

Zbog izuzetnih i specifičnih leksičko-semantičkih obilježja, frazeološki nijansirani sloj predstavlja poseban sistem pa čak i podsistem leksičkog svijeta.

Naime, ovo je jedan od glavnih uzroka što su posebna istraživanja bila nepoznata, prisvajala su ih druge jezičke discipline.

Analizirajući nastanak frazema i frazeologizama može se zaključiti da su rezultat obrade činjenica iz ljudskog neposrednog svijeta obitavanja, iskustva, njegove filozofije života i razmišljanja. Vrlo je široko polje za istraživanje, a malo je do sada urađeno na ovom polju.
Ovaj frazeološki rječnik predstavlja vrlo iscrpno i ozbiljno istraživanje profesora Popare, preko desetak godina prikupljanja i istraživanja i sistematizovanje frazema i frazeologizama na jednom mjestu. Obradio je preko 100 književnih sadržaja iz narodnog iskustvenog miljea koji ga okružuje prikupio i pedantno sistematizovao na oko 400 stranica na kojima se nalazi oko četiri hiljade frazeoloških jedinica. Ovo je prvi ozbiljan pristup ovoj tematici u bosanskom jeziku.

Analizirajući određene frazeologizme, može se dokučiti čak običajna, religijska i lokalna filozofija bosanskog čovjeka. Imajući u vidu predmet ovog istarživačkog poduhvata, možemo sa sigurnošću zaključiti da će biti jedna sigurna stepenica za dalja istraživanja na ovom polju. Sve počinje od riječi i one su se udružile da objasne nešto što je trebalo kazati sa maksimalnom reduciranošću, a velikim semantičkim obuhvatom. Dakle, redukcionizam je osnovna karakteristika frazeologizama i u ovom rječniku ih možemo posmatrati kroz četiri uslova:

a) Da su veze leksema u labavijem statusu i da se mogu zamijeniti;
b) Da postoje frazeme od dvije punoznačne riječi;
c) Da se punoznačna leksema žrtvuje zarad posebnog stilsog značenja;
d) Da postoje frazeme u vidu rečenice.

Analizirajući ovaj rječnik ustanovio sam da je semantika frazeologizama u širokom dijapazonu od sintagmi do rečenice i od antonima do sinonima. Ono čime se profesor Popara bavio u ovom projektu jeste dekodiranje frazeologizama i frazema što mnogim korisnicima ove studije olakšati razumijevanje osnovnih poruka kada se lekseme ulančavaju i mogu da zbune čitaoca.

Ovakvi pristupi u proučavanju omogućavaju frazeologiji kao nauci da frazeme tretira kao specifična jezička sredstva koja su puna ekspresivnosti i jezgrovitosti. Sa malo riječi kazati puno što je nekako i svojstveno velikim misliocima, bez obzira da li dolaze iz naroda ili iz književnog svijeta.

Frazeologizmi u ovom rječniku nisu svrstani po semantici ili nekom drugom šablonu,već po abecednom redoslijedu kako bi se korisnici ove studije lakše snalazili u istraživanju i iščitavanju. Dakle, narod je puno pametnog rekao,ali se je zaboravilo. Književnici su puno misli pametnih ispisali,ali ih mnogi nisu primijetili. Ovaj rječnik je otrgnuo od procesa zaboravljanja puno frazeologizama i možemo reći: Ono što se zapiše, ostaje trajno!

Autor: Mr VEHBO POPARAOstali prilozi:
» SJEĆANJE NA ŠEHIDA HASANA MURATAGIĆA IZ PEĆI
Sahit Kandić | 28. May 2020 15:26
» OTRGNUTI DRAGULJ IZ BISERNE BOSANSKONOVSKE ŠKOLJKE
Ferhat Korajac | 06. May 2020 23:55
» HAZI ASLANOV LEGENDARNI GENERAL, NARODNI HEROJ AZERBEJDŽANA
Božidar Proročić | 18. April 2020 18:32
» VEČERAS JE LEJLETU-LBERAT
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. April 2020 15:02
» MUSLIM MAGOMAJEV, SLAVNI UMJETNIK AZERBEJDŽANA
Božidar Proročić | 18. March 2020 16:52
» MIRUH BOSNE I BALKANSKI SPECIJALITETI
Ferhat Korajac | 11. March 2020 20:47
Ostali prilozi istog autora: