Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

O božiću i čestitanju iz pera bivšeg kršćanina:
SVAKO PRIJATELJSTVO SE MORA TEMELJITI NA ISTINI I ISKRENOSTI
Objavljeno: 24. December 2019. 02:12:09
Piše: Emin Marić, bivši kršćaninImaš susjeda. Dugo ste godina prijatelji, učinili ste puno dobra jedno drugome. Zamisli da on svezanih očiju korača ka provaliji ispunjenoj gorućim uljem pa se upitaj što ćeš mu reći? Hoćeš li mu čestitati na tome zato da ti ne bi zamjerio?

Čestitanje "Božića" svojim kršćanskim prijateljima je gore od toga. Provalija gorućeg ulja bi spalila čovjeka samo jednom, no slavljenje Božića je put u džehenem gdje se čovjeku pali koža pa se nakon nje navlači nova koža da bi čovjek bio ponovo spaljen.

Mnogi muslimani čestitaju "Božić" svojim prijateljima kršćanske vjere jer nisu svjesni da je to čestitanje na putu u vječnu patnju, čine to iz neznanja i slijepe ljubavi prema svojim susjedima druge vjere, pritom ne razmišljajući o značenju "Božića". Ja pohvaljujem prijateljsko ophođenje prema kršćanima. Oni su naša braća po Ademu a.s., a od svih drugih religija, oni su nam najbliži. Osim imana, upravo ljubav prema ljudima kršćanske vjere treba biti razlog da im se ne čestita "Božić" jer im tako čestitate na ulaznici za džehenem.

Ukoliko se nađete u bezizlaznoj situaciji u kojoj im morate nešto odgovoriti nakon što su vam oni prvi čestitali ''Božić'', recite im riječi ''Sve najbolje želim'', a u srcu znajte da to ''sve najbolje'' podrazumijeva Allahovu uputu. Ukoliko im tako kažete, nećete im slagati jer svaki istinski vjernik želi uputu onome koji nije upućen. Ipak, daleko je poželjnije da im kažete što ste, da bi se osjećali licemjerno da im čestitate, da mržnja nije razlog ''nečestitanja'' već ljubav. Istaknite da ih poštujete bez obzira na različitosti i da, u stvarima koje su vam zajedničke, uvijek mogu računati na vas. Dobrim djelima budite prema njima bolji nego što su pripadnici njihove vjere, izuzev prema onima koji se bore protiv vaše vjere. Također, govorite im o ljepotama Islama, ali ne više nego što mogu podnijeti i ne govorite im o onome o čemu dovoljno ne znate. Allahovom voljom, čovjek koji je danas vaš susjed i kršćanin, možda jednom izgovori šehadet te, InshAllah, bude vaš susjed u Dženetu.

Licemjerno je da musliman čestita "Božić". Licemjerno je da se utječe Allahu od širka (mnogoboštva), a da paralelno čestita drugom činjenje širka. Licemjerno je Allahu se utjecati od vatre Džehenemske, a drugome čestitati na putu koji vodi u nju. Licemjerno je da musliman, koji je svjestan da Bog nije rodio i nije rođen, drugome čestita na vjerovanju da je, neuzubilah, ''bog rodio i da je rođen''.

Čestitanje ''Božića'' nije prijateljstvo jer svako prijateljstvo se mora temeljiti na istini i iskrenosti, a neiskreno je čestitati drugome na onome što znaš da je pogrešno i da je put u propast.

Što je ''Božić''?
Riječ ''Božić'' je umanjenica od riječi ''Bog''. Na našem jeziku, time se nastoji pripisati Isusu (Isi .a.s.) božanstvenost, odnosno nazvati ga ''božićem'', tj. ''malim bogom''. To je širk, grijeh koji je nesagoriv u Džehenemu, a onaj tko umre u njemu, vječno će patiti u mukama. Tim se praznikom nastoji proslaviti dan Isusovog rođenja, no u stvarnosti, taj datum nema veze s Isusovim rođenjem.

Kao bivši kršćanin, usuđujem se reći da riječ ''Božić'' ne postoji u Bibliji. Također, u Bibliji nigdje ne piše da je Isus rođen 25.12. kako neki današnji kršćani slave, stoga je slavljenje njegovog rođendana besmisleno. Datuma 25.12. su poganski narodi slavili ''Dan rođenja sunca''. Egipatsko pogansko ''božanstvo'' Horus je rođeno 25.12. te perzijsko pogansko ''božanstvo ''Mitra je rođeno 25.12. , stoga kao bivši kršćanin zaključujem kako ''Božić'' nije ni biblijski običaj već čisti poganski običaj kojeg je crkva preuzela i uvrstila ga u kršćanstvo. Također, valja istaknuti da u današnjim biblijskim evanđeljima ne postoji dio u kojem Isus slavi rođendan ili poziva na proslavu svog rođendana. Nigdje u Bibliji nećete pronaći da su Isusovi učenici (ashabi/havarjuni od Isa a.s.) slavili ''Božić'', stoga se valja upitati: '' Jesu li njegovi učenici pogrešno vjerovali jer to nisi činili ili pogrešno vjeruje onaj koji to čini?''.
Čitajući Bibliju, možemo shvatiti da je Isus rođen onda kada su pastiri bili na polju, iz čega se može zaključiti da je to bilo u vrijeme tople klime.

Evanđelje po Luki, poglavlje 2, stihovi 7 i 8:
''7) I rodila je svojega prvorođenog sina te ga umotala u pelene i položila u jasle, jer za njih nije bilo mjesta u svratištu. 8) A u tom istom kraju bili su pastiri, boravili su u polju i čuvali noćnu stražu nad svojim stadom.''


Prema Kur'anu, Isus Krist (Mesih Isa a.s.) je rođen u vrijeme svježih datulja, dakle također u vrijeme tople klime.
(Sura Merjem, ajet 25)
''25) Zatresi palmino stablo, posuće po tebi datule svježe''
Biblija i Kur'an se slažu glede toga da je Isus rođen u doba tople klime, stoga proslavljanje Isusovog rođendana na datum 25.12. nije samo ne/islamski čin već i ne/biblijski čin.
Iznošenje lažnih podataka o Isusu je potvora na Isusa Krista (Mesiha Isu a.s.). Nazivanje dana njegovog rođenja ''Božićem'' je nešto čega u Bibliji nema, stoga je i to ne/biblijski. Zapravo, samom riječju ''Božić'' se krši i sama biblijska ''Prva Božja zapovijed'' jer ona govori da je Bog samo jedan i kao takva negira Trojstvo, odnosno postojanje ''božića, malog boga'' pored Boga Jedinog.

Spomenute podatke bi muslimani trebali reći svojim kršćanskim prijateljima, ukoliko ih istinski vole, ukoliko im jesu istinski prijatelji.

Osobno, kao bivši kršćanin, zahvalan sam onima koji su mi rekli istinu, koji su me upoznali s Islamom.Ostali prilozi:
» DR. ISAT SKENDEROVIĆ - NAUČNIK, BIOLOG, HUMANISTA...
Božidar Proročić | 05. March 2021 15:20
» HADŽIJA MEHMED SKOPLJAK - OČI KOJE 92. GODINE ČITAJU KUR'AN
Dr. sc. Amir Ismić | 24. February 2021 13:44
» IZDRŽI, GENERALE - BITKA ZA BOSNU JOŠ NIJE GOTOVA!
Fahir Zečević | 22. February 2021 15:22
» DRAGE MOSTARKE I MOSTARCI, VI STE BOSANSKI JUNACI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. February 2021 16:00
» MESUD EF. MUHIĆ, NOVI DOKTOR ISLAMSKIH NAUKA
Admir Muhić | 11. February 2021 23:02
» "BITNO JE BITI BOŠNJAK, BOŠNJAKINJA"
Bošnjaci.Net | 07. February 2021 17:14
» STVARANJE ADEM A.S., PRVOG ČOVJEKA I POSLANIKA NA ZEMLJI
Husein Tokić | 30. January 2021 23:57
» MIRZA LUBODER - LIJEPA RIJEČ PLEMENITOG BOŠNJAKA
Božidar Proročić | 23. January 2021 15:25
» OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "ĐAVOLJE MEĐE” BRAHA ADROVIĆA
Božidar Proročić | 18. January 2021 15:25
» BIHOR JE SVIJET - SVIJET JE BIHOR
Božidar Proročić | 31. December 2020 17:45
» VOGOŠĆANSKI BORCI NIŠKIM SPECJALCIMA POLOMLI ZUBE
Eset Muračević | 26. December 2020 19:50