Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

HANDKEOV NOŽ U SRCE
Autor: Božidar Proročić
Objavljeno: 19. December 2019. 17:12:02

Peter Handke je pisac intelektualac prije svega koji je na krvavoj balkanskoj mapi zločina i sam ostavio trag. Ubiti nekog pisanom riječju je mnogo lakše jer jedna automatska puška može ubiti 30 ljudi, ali jedna knjiga, jedan govor, jedan stav, na hiljade života. Takvi ubice su mnogo monstrouznji od onih koji dalje ne vide od svoje automatske puške.


BOŽIDAR PROROČIĆ: Da nije porazno tužno i žalosno bilo bi smiješno na žalost ovdje prostora za smijeh nema. Najstarije udruženje književnika koji nosi predznak Crnogorsko se oglasilo ovim saopštenjem. Porazno degutantno, krajnje nacionalistički u fokusu XXI vijeka. Vijeka koji baštini sve evropske kulturne i kulturološke vrijednosti. Dati Hendkeu priznanje počasnog pisca je isto što i srebreničkim koljačima dati nož u ruke, razlike nema, i nož ubija ali i piščevo pero mnogo ubitačnije od noža. Ovaj moj vapaj, ovaj moj krik savjesti odnosi se na sve one časne Crnogorce, Muslimane, Bošnjake, Hrvate, Srbe da napušte ovo udruženje i na taj način pokažu svoju ličnu savjest i odgovornost.
Svjedoci smo da veoma često oni koji negiraju zločine, genocide, etnička čišćenja budu magrađeni za takav svoj ,,nezavisan stav“. Peter Handke je ovogodišnji doboitnik Nobelove nagrade za književnost. Kako je objašnjeno u zvaničnoj izjavi Akademije, Handkeu je uručeno ovo prizanje za "uticajno djelo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnosti ljudskog iskustva". Sve to nebi bilo tako čudno i specifično da Peter Handke nije poznat kao čovjek koji je podržavao ratno-huškaču mašineriju Miloševića učestvovao na mnogobrojnim mitninzima u znak podrške njemu, ali i negirao jedan od najvećih zločina današnjice, a to je zločin - genocid u Srebrenici.

I dok majke Srebrenice još uvjek plaču nad sjenama (mezarima) njihovih najdražih a čijoj suludoj politici rata i razaranja je sudski epilog koji je dobio obrise u licima Ratka Mladića i Radovana Karadžića, piatamo se mi danas: "IMA LI PRAVDE”?!!! Pravde za sve one koji su stradali samo zbog svog imena i prezimena zbog svoje vjere. Peter Handke je pisac intelektualac prije svega koji je na krvavoj balkanskoj mapi zločina i sam ostavio trag. Ubiti nekog pisanom riječju je mnogo lakše jer jedna automatska puška može ubiti 30 ljudi, ali jedna knjiga, jedan govor jedan stav, na hiljade života. Takvi ubice su mnogo monstrouznji od onih koji dalje ne vide od svoje automatske puške. Ponekad mi se čini da Evropa svojim pomračenim pojedincima gazi u sunovrat 90-tih i u iste bojne pokliče u ime "krtvi i tla". Peter Handke nije se osvrnuo na sve one bojne pokliče i vapaje nevino prolivene krvi zaboravio je to, mudro se osmjehujući ili ti se rugajući i samom Nobelu. No sve to nebi bilo čudno u našoj crnogorskoj zbilji, u državi koja iskreno baštini multikulturanost i poštovanja prava manjinskih naroda da nisam pročitao tekst sljedeće sadržine: Austrijski pisac Peter Handke, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, postao je počasni član Udruženja književnika Crne Gore (UKCG), koje je najstarije književno udruženje u toj zemlji.

„Udruženje književnika Crne Gore dodjeljuje Peteru Handkeu, ovogodišnjem Nobelovcu, počasno članstvo u toj najstarijoj književnoj organizaciji u Crnoj Gori, kao i uglednu nagradu ’Makarijevo slovo‘, za životno djelo za 2019. godinu“, saopštilo je UKCG. Tim činom UKCG iskazuje zahvalnost i poštovanje iskrenom i pravom prijatelju i dobrotvoru, koji je i djelom i principijelnim najvišim etičkim stavom ostao na strani istine, pravde i žrtve, navedeno je u saopštenju.


Udruženja književnika Crne Gore. (UKCG) nije udruženje koje predstavlja ili čini sve crnogorske pisce. Oni su već odavno prepoznati kao udruženje koje je bilo dominantno protiv svih evropskih tekovina pa samim tim i protiv crnogorske državnosti. Ne mogu da dozvolim da Crna Gora, zapravo UKCG, daje na ovakav način puni legitimitet i (priznanje) piscu koji nije osjetio ni doživio vapaje krike i plač majki Srebrenice. Ako želimo biti dio savremene Evrope moramo dići svoj glas razuma protiv ovakvih pojava. Jer one ruše integritet savremenog crnogorskog društva i svih principa književnosti i demokratije na kojima počiva Crna Gora.


HANDKEOV HOD PO KRVLJU ŽRTAVA GENOCIDA U SREBRENICI


Da nije porazno tužno i žalosno bilo bi smiješno na žalost ovdje prostora za smijeh nema. Najstarije udruženje književnika koji nosi predznak Crnogorsko se oglasilo ovim saopštenjem. Porazno degutantno, krajnje nacionalistički u fokusu XXI vijeka. Vijeka koji baštini sve evropske kulturne i kulturološke vrijednosti. Dati Hendkeu priznanje počasnog pisca je isto što i srebreničkim koljačima dati nož u ruke, razlike nema, i nož ubija ali i piščevo pero mnogo ubitačnije od noža. Ovaj moj vapaj, ovaj moj krik savjesti odnosi se na sve one časne Crnogorce, Muslimane, Bošnjake, Hrvate, Srbe da napušte ovo udruženje i na taj način pokažu svoju ličnu savjest i odgovornost. Crna Gora kao građanska država ne smije sebi da dozvoli. Da pod njenim imenom se podržavaju bilo kakvi nacionalistički ispadi književnika koji negiraju zločine i koji prosto zaboravljaju i negiraju činjenice koje govore o strašnim periodima etničkog čišćanja. Handkeov nož u srce je nož u svima nama nož bola, nož patnje, i nož suza koje i danas stoje skamenjene nad grobovima (mezarima) Bošnjaka Sreberenice i nad njihovom zlom sudbinom. UKCG nije udruženje koje predstavlja sve crnogorske pisce. Oni su sramota za savremeno crnogorsko društvo prkose svim normama savremene Crne Gore, Evrope i Svijeta. Dominantno su bili protiv crnogorske državnosti pa samim tim i protiv svih tekovina savremene Evrope. Poučeni iskustvima ratova u ne tako dalekoj prošlosti moramo dići svoj glas protiv ovakvih udruženja koja nose predznak crnogrski a u suštini su jaka matica svega velikosrpskog u Crnoj Gori.IZVOD IZ BIOGRAFIJE: Književnik i publicista Božidar Proročić rođen je 3. januara 1979. godine na Cetinju. Osnovnu i srednju školu završio na Cetinju. Saobraćajni fakultet dva smjera završio je kao student generacije. Sa 18 godina bio najmlađi kolumnista u Crnoj Gori nedjeljnika ,,Onogošt“, kao i urednik kulturne rubrike istog sa 19 godina. U tom periodu objavio više od 150 autorskih tekstova iz oblasti, istorije, kulture, religije, filozofije književnosti. Kolumnista ,,Vijesti“, sarađuje sa portalima za kulturu i to: ,,Avlija“ iz Rožaja kao i portalom ,,Pulse“ koji izlazi na pet inostranih jezika, Montenegrina.net, Bošnjaci.net, Odzivima, Kultu, Kulturištima i brojnim drugim publikacijama i časopisima za kulturu i društveno-politička pitanja. Specijalni je savjetnik u Kulturno-ekonomskom centru Azerbejdžana u Podgorici za promociju kulture Azerbejdžana u Crnoj Gori.
Aktivno igra šah i ima zvanja majstorskog kandidata. Govori engleski, italijanski i ruski jezik, prevodi sa ukrajinskog.
U pripremi specijalna edicija "Poznate ličnosti Azerbejdžana na crnogorskom jeziku“, višetomne studije o književnicima Ukrajine. Aktivno promoviše i piše o kulturi Ukrajine njihovoj književnosti u brojnim časopisima i publikacijama kao i portalima u Crnoj Gori. Izbor iz antologije pjesništva Grčke.
Objavio zbirku poezije "Jesen pjesnika“. U pripremi je zbirka poezije „Ukrajini sa ljubavlju“, zbirka kratkih priča "Konjanik tame“. Član savjeta biblioteke "Njegoš“ sa Cetinja za međunarodnu kulturnu saradnju i razmjenu. Nagrađivan za svoju poeziju. Aktivno radi na povezivanju sjevera Crne Gore sa Prijestonicom Cetinje promoter mnogobrojnih kulturnih i šahovskih manfiestacija za sjever Crne Gore i Cetinje. Preveo zbirku pjesama Olene Telige sa ukrajinskog.Ostali prilozi:
» OŽIVLJAVANJE MILOŠEVIĆEVSKOG NARATIVA O UGROŽENOSTI SRBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. September 2020 14:02
» JERMENISKI NAPAD NA AZAERBEJDŽAN PRIJETNJA MIRU U SVIJETU
Božidar Proročić | 27. September 2020 15:43
» KOJEG GOSPODINA MILORAD DODIK LJUBI JUDINIM POLJUBCEM: BRATA VUČIĆA IL’ PRIJATELJA MILANOVIĆA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. September 2020 19:58
» ANTIRAZVOJNA POLITIKA I POLITIČKO SARAJEVO
Mesud A. Ramić | 22. September 2020 20:12
» BOŠNJACIMA, KAMO I KAKO DALJE?!
Edin Zećirović | 21. September 2020 01:42
» U ZAGREBU NASTAVLJENI DOGOVORI IZ KARAĐORĐEVA
Zijad Bećirević | 20. September 2020 00:38
» SARAJEVO LUČONOŠO!
Mesud A. Ramić | 17. September 2020 17:42
» ČUDNA JADA KAD SMUTLJIVAC HRVATIMA GLAZBU SKLADA
Ajša Čišija | 17. September 2020 17:19
» FATMIR ALISPAHIĆ - BOSANSKI CHARLIE HEBDO!
Muhamed Mahmutović | 15. September 2020 20:29
» RAD I AKTIVIZAM MLADIH U ZAJEDNICI
Rusmir Šerifović | 15. September 2020 17:10
» ZA DOBRIM SE KONJEM PRAŠINA DIŽE
Ajša Čišija | 14. September 2020 21:48
» VUČIĆU, DO KADA ĆE VAS DODIK ZAMAJAVATI SVOJIM NEISTINAMA
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 12. September 2020 15:16
» SEDMI SEPTEMBAR - ZABORAVLJENI DATUM OSNIVANJA SDA CRNE GORE
Fatih Hadžić | 10. September 2020 20:20
Ostali prilozi istog autora:
» ISTRAŽIVAČ ASTRONAUTIKE
09. June 2020 14:39