Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Predstavnici Bošnjaka u Luksemburgu prisustvovali projekciji filma
AMBASADA HOLANDIJE U LUKSEMBURGU PRIKAZALA FILM O RATNOM ZLOČINCU RATKU MLADIĆU: JASNE GENOCIDNE NAMJERE
Autor: B.net
Objavljeno: 12. December 2019. 19:12:04
Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava 10. decembra, u velikoj kino sali “Utopia” u Luksemburgu upriličeno je prikazivanje dokumentarnog filma “Suđenje Ratku Mladiću” (“The Trial of Ratko Mladic”). Organizator događaja je Ambasada Holandije u Luksemburgu.Prikazivanju dokumentarca prethodile su riječi dobrodošlice koje je mnogobrojnoj publici uputio ambasador Kraljevine Holandije u Luksemburgu Han-Maurits Schaapveld, da bi zatim kratki uvodni govor održao Marc Bichler, putujući ambasador za ljudska prava pri Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova.

Dokumentarni film “Suđenje Ratku Mladiću”, u trajanju od nešto više od sahat i po, donosi priču iz maratonskog suđenja zločincu Ratku Mladiću. Iako možda na trenutke i relativizirajući za žrtve genocida i zločina, svakom iole objektivnom gledaocu ovog dokumentarnog filma postaje neupitna, da ne kažemo i kristalno jasna, genocidna namjera ne samo Ratka Mladića, već i drugih vojnih i civilnih vođa Srba tokom zadnje agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Nakon prikazivanja dokumentarca, Ambasada Holandije upriličila je i koktel pozivajući sve gledaoce da se zadrže i diskutuju na temu filma. Delegacija Šure – Vrhovnog starješinstva muslimana Luksemburga predvođena predsjednikom Farukom Ličinom, i predstavnici Odbora za obillježavanje 11. jula, Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na čelu sa Jasminom Sinanovićem, iskoristili su priliku da razgovaraju sa prisutnim gostima, te da upute riječi zahvale organizacionom timu Holandske ambasade na čelu sa ambasadorom Schaapveldom, na tome što su našli za shodno, kroz prikazivanje dokumentarca “Suđenje Ratku Mladiću” podsjetiti na strašne zločine i genocid koji je izvršen nad Bošnjacima tokom agresije. Važnost podsjećanja na zločine i genocid je danas možda izraženija nego li ikada ranije, osobito kada se uzme u obzir da se ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost uručuje Peteru Handkeu –, otvorenom negatoru genocida.

Susret je također iskorišten i tako što je delegacija Odbora za obilježavanje 11.jula, Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, ambasadoru Schaapveldu i putujućem ambasadoru za ljudska prava Marcu Bichleru uručila engleski prevod knjige “Sjećanje na bosanski genocid” (“Remembering the Bosnian Genocide”) autora Hikmeta Karčića., objavio je portal Identitet.lu.

Dokumentarni film nastao u produkciji BBC-a, autor je Rob Miller. Pogledajte OVDJE.Ostali prilozi:
» GRAD SARAJEVO I EU POD ISTIM KROVOM
Bošnjaci.Net | 31. July 2020 00:56
Ostali prilozi istog autora: