Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Oodluka Skupštine Kantona Sarajevo:
PETER HANDKE PROGLAŠEN PERSONOM NON GRATA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 11. December 2019. 16:12:36


Skupština Kantona Sarajevo danas je usvojila deklaraciju kojom se osuđuje dodjela Nobelove nagrade kontroverznom piscu Peteru Handkeu i kojom se on proglašava personom non grata u KS.
U obrazloženju stoji da je Handke negirao genocid u Srebrenici uprkos presudama Međunarodnog suda u Hagu, a svoje stavove ne mijenja ni danas, uz to najavljujući dolazak u BiH i posjetu majkama Kravice i okoline Srebrenice.

Njegova posjeta BiH i Sarajevu bila bi dodatno poniženje za žrtve agresije, navode zastupnici. Derklaracija je prijedlog SDA, a dobila je jednoglasnu podršku u Skupštini KS.

Handke je svojim javnim nastupima, podsjeća se u Deklaraciji, u vrijeme agresije na BiH javno podržavao agresorski režim na čelu s ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem te više puta i pored svih presuda Međunarodnog suda u Haagu negirao zločin genocida u Srebrenici.

Ističe se da Peter Handke ni danas ne mijenja svoje stavove pa u svom cinizmu ide i korak dalje te najavljuje svoj dolazak u BiH i posjetu majkama iz Kravice i okoline Srebrenice.

- Njegova eventualna posjeta našoj domovini i KS-u bi dodatno izazvala bijes i poniženje svih žrtava protekle agresije. U tom smislu vas molimo da na vrijeme spriječimo ovakav mogući scenario na način da navedenog proglasimo nepoželjnom osobom u KS-u - naglašava se u Deklaraciji koja je danas jednoglasno usvojena na sjednici Skupštine KS.Ostali prilozi:
» GRAD SARAJEVO I EU POD ISTIM KROVOM
Bošnjaci.Net | 31. July 2020 00:56
Ostali prilozi istog autora: