Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

(Veliko) srpska i hrvatska politika
KOLINDA JE NAPRAVILA GREŠKU U KORACIMA U IGRI ZA HRVATSKU POLITIKU U BOSNI
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 30. November 2019. 18:11:26


SRBI I SRBIJA: junaci zla postaju mučenici svjetske urote od koje su svi Srbi ugroženi, a posebno oni koji su zlo osmislili i oni koji su zločin počinili.

HRVATI I HRVATSKA: Što se tiče Hrvatske, u Bosni se oduvjek znalo da hrvatska politika ima dva lica ili dva obraza. Jedno lice je od mirisnog cvijeća, a drugo lice je od žaokog kaktusa; jedan obraz je uljudbeni osmjeh, a drugi obraz je opasna nakana.


I

Oduvjek se znalo u Bosni da je srpska politika iz Beograda tribijalna, primitivna, bukvalna, bezdušna - jednostavno politika - ćerilica. No, nije se u Bosni vjerovalo da srpska politika može biti genocidna, kao što ni Theodor Herzl (umro 1904), vizionar jevrejskog pokrerta u Europi, nije vjerovao da se Jevrejima može dogoditi Holokaust.

Srpska politika se junači kad misle da je dovoljno jaka da može da slabe i nezaštićene progoni, kolje, ubija, siluje - da ih genocidom uništi. To tako uvjek bude na početku srpskog hajdučkog pohoda u pljačku tuđeg zemaljskog, nacionalnog, kulturnog i državnog blaga. I to je trajalo u Bosni i na Kosovu sve dok im se nije stalo na put (NATO).

Onda dolazi druga faza u srpskoj politici, a to je tužba protiv inspiratora zla i izvođača zločina u ime srpskog naroda. U ovoj fazi srpske politike postavlja se teza da niko ništa nije ni znao niti da sada zna odakle srpsko zla, da niko nije učestvovao u izvođenju srpskog zločina nad slabim i nemoćnim i da se cijeli svijet urotio protiv srpstva kao takvog. Odjedanput, junaci zla postaju mučenici svjetske urote od koje su svi Srbi ugroženi, a posebno oni koji su zlo osmislili i oni koji su zločin počinili.


Obračun oko prvog vođe u Srba


Treća faza u srpskoj politici ogleda se u unutar-srpskom obračunu oko prvog vođe u Srba, odnosno oko srpskog kneza ili cara. Trenutno je srpska politika u ovoj trećoj fazi, gdje se Aleksandar Vučić i Milorad Dodik bore za prvo mjesto, tj., za srpskog kneza ili srpskog cara. Vučić je u prednosti, ali Dodik se ne predaje iako je ispucao svoje metke koje je imao u Bosni. Ispucao je referendum, neutralnost, rusofiliju. I sve je promašio. Nema ništa od referenduma, Bosna ulazi u NATO, odnosno NATO je ušao u Bosni i u njoj ostaje vavijek, ruski ambasador u Sarajevu nit ga se više vidi kod Dodika, niti ga se više čuje od Dodika. Tišina koja nama u Bosni prija.

Nakon treće, slijedi četvrta faza u srpskoj politici, a to je kad se srpska politika samourušava ili samoporažava na način da srpski knez ili srpski car nije više ni miran ni suguran u srpski narod, niti je srpski narod miran i siguran u srpskog cara, koji se nauružava ne zato da napadne nekog od susjeda, već da brani sebe i svoju ličnu despotiju. Tako treba razumjeti sadašnje Vučićevo naoružavanje Srbije. On se naoružava za samobranu od srpskog naroda u Beogradu, jer srpska historija nas uči da su Srbi najbolji kad sami sebe pobjede, tj., kad sami sebe poraze.

II

Često mi na um padne rahmetli Alijina opservacija:
- Bosna je mirna kad je Srbija vojno slaba i kad je u Hrvatskoj jaka demokracija i inteligencija. Srbija danas nije vojno jaka kao što je bila devedesetih kad je naslijedila JNA. Ali, to ne znači da je Bosna mirna.

Što se tiče Hrvatske, u Bosni se oduvjek znalo da hrvatska politika ima dva lica ili dva obraza. Jedno lice je od mirisnog cvijeća, a drugo lice je od žaokog kaktusa; jedan obraz je uljudbeni osmjeh, a drugi obraz je opasna nakana.

Hrvatski političari su dosada uspjevali da cvijećem sakriju žaoke i da sramni obraz pokriju osmjehom. Znalo se u Bosni da je to dvolična politika (latinluk), ali se šutilo i trpilo, jer miris hrvatskog cvijeća je privlačio Bošnjake/Bosance Hrvatima a osmjeh im je odvlačio pažnju od pomisli da u hrvatskoj politici ima ružnih nakana sve dok im Kolinda Grabar-Kitarović ovih dana nije otkrila pravo lice hrvatske politike i pravi obraz hrvatskog morala u Bosni i oko Bosne. Kolinda je jasna da jasnija ne može biti: - Hrvati imaju dvije domovine (full stop). Za ostale nije ju briga (my comment). A ti ostali su Bošnjaci/Bosanci, kojima je Bosna jedina domovina i država, ali, prema Kolindinoj hrvatskoj logici, oni nisu dorasli da im se prizna pravo većinskog domaćina u Bosni zato što Hrvati, ma gdje bili, imaju pravo i obavezu da imaju dvije domovine (full stop).


Nije hrvatska politika kriva za Udruženi zločinački poduhvat (UZP), već su krivi Bošnjaci/Bosanci što su se našli na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme kad su Hrvatska vojska (HV) i Hvatsko vijeće obrane (HVO) pravili paradržavnu tvorevinu Herceg Bosnu. Zar nije bilo bolje Bošnjacima/Bosancima da su dragovoljno pristali da ih nema ni u Bosni (Ahmićima), ni u Hercegovini (Mostaru)...


Tako je i ne mere biti drugačije zato što to piše u Ustavu Republike Hrvatske i to važi samo za Bosnu, jer to isto pravo i obavezu Hrvati nemaju u drugim državama u Europi. Jer, Bosna ne mere imati svoje većinsko stanovništvo. Bosna mora imati tri jednakopravna konstitutivna naroda zato što su u njoj Bošnjaci/Bosanci, kao autohtoni narod, većinski koji bi htio da u Bosni važi pravilo JEDAN ČOVJEK, JEDAN GLAS, ali to ne mere biti osim u Mostaru, gdje su Hrvati većinski narod pa neka se zna ko je tu domaćin. Nije li to pravo po hrvatskom ustavu? Jest pravo da pravije ne može biti, a to je da tamo gdje su Hrvati većina, sve je njihovo i ni s kim to ne dijele, a tamo gdje su manjina moraju sve dijeliti s većinom, tj., Bošnjacima/Bosancima, koji ne smiju birati Hrvatima njihovog predstavnika u bosanskoj državi osim u općini Vareš, gdje je dopušteno da Bošnjaci/Bosanci biraju Hrvata za načelnika. Nije to licmjerstvo. To se zove paternalizam zato što hrvatski ustav bolje zna šta treba Bosni, nego Bošnjaci/Bosanci, koji su ionako nepismeni i neupućeni u europske vrijednosti i hrvatsku uljudbenu kulturu pa ih valja vazda podučavati da nisu to što jesu, odnosno da jesu ono što nisu - hrvatsko cvijeće, koje mora da mireše na ustaštvo.

Nije hrvatska politika kriva za Udruženi zločinački poduhvat (UZP), već su krivi Bošnjaci/Bosanci što su se našli na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme kad su Hrvatska vojska (HV) i Hvatsko vijeće obrane (HVO) pravili paradržavnu tvorevinu Herceg Bosnu. Zar nije bilo bolje Bošnjacima/Bosancima da su dragovoljno pristali da ih nema ni u Bosni (Ahmićima), ni u Hercegovini (Mostaru) pa da se ne pravi ni paratvorevina Herceg Bosne, niti da se događa UZP-a, niti da Haag osuđuje taj udrženi zločin nad Bošnjacima/Bosancima, koji su krivi što su ostali živi i što još uvjek imaju snage da pričaju o rušenju Starog Mosta, a još najgore je što su imali snage da Stari Most u Mostaru iznova podignu na radost svim ljudima dobre volje u cijelome svijetu.

Sve nam je to Kolinda Grabar-Kitarović ovih dana ispričala u našoj Bosni i njenoj Hercegovini i, zasigurno, dobit će zbog toga sve glasove Hrvata iz Bosne za svoj sljedeći mandat predsjednice Hrvatske. I nastavit će Kolinda da se brine o Hrvatima u Bosni i neće dozvoliti da se ubuduće Hrvatima bira njihov legitivni predstavnik osim iz HDZ-a pod uvjetom da Hrvata bude bilo u Bosni prije nego odu zajedno sa Bošnjacima/Bosancima u neko eurospku zemlju, gdje nisu ni konstitutivni, niti ih hrvatski ustav štiti, niti se Kolinda o njima brine, jer tamo imaju sve što im treba za život i uz to mogu Kolindi poslati kolindachocolate, kao zhvalnost što ih ostavlja na miru.

Poželim da Kolinda više ne priča o Bosni, niti da se brine o meni i mojim susjedima Hrvatima. Volio bih da sam mogao još koji dan uživati u mirisu hrvatskog cvijeća i gledati hrvatski osmjeh prema Bosni makar što sam znao i prije kao i sada da je to dvolično. Volio sam da Kolinda nije pokazala hrvatske žaoke i opasne nakane, ali i u politici, kao i u košarci vrhunski igrači prave greške u koracima. Razlika je u tome što u košarci nema velikih posljedica zbog pogrešnog koraka, dok u politici posljedice mogu biti kobne. Volio bih da je Kolinda svjesna toga! Volio bih, ali nisam siguran da je ona politički i moralno dorasla tom stupnju odgovornosti pred Bogom-, hrvatskom i bosanskom poviješću.

Molim Svevišnjeg Boga da ju uputi na pravi put!
Amin”!Ostali prilozi:
» HRVATSKA: POHVALA ZLOČINU U BESPUĆU POVJESNE GLUPOSTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. August 2020 14:44
» PRIDORSKA KAPETANIJA
Samir Hadzalić | 02. August 2020 23:28
» OD DODIKOVA ARLAUKANJA DO MIJAUKANJA
Zijad Bećirević | 02. August 2020 18:31
» SRBIJA JE BOLESNIK NA BALKANU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. August 2020 15:28
» DA LI JE SKUPŠTINA RS-A DODIKOVA MOČVARA SA ŽABCIMA?
Mr. Milan Jovičić | 02. August 2020 15:05
» BAJRAM DOĐE NE MIRIŠU AVLIJE
Aziz Hurem | 30. July 2020 17:23
» LJUDSKOST MJERENA PRINCIPOM SLOBODE, AKCENAT DOKTRINE ISLAMA
Msc. Sumeja Smailagić | 28. July 2020 17:39
» ZAŠTO JE SULTAN MEHMED FATIH PRETVORIO AJA SOFIJU U DŽAMIJU
Dr. hfz. Safvet Halilović | 28. July 2020 15:29
» PERVERZNA KARIKATURA IZ SARAJEVA ZA POTOČARE
Amir Telibećirović | 27. July 2020 18:19
» ČEKAJ, MAGARČE, DOK TRAVA NARASTE
Zijad Bećirević | 26. July 2020 15:56
» KOVID-19 – SKICA ZA UZROČNO-POSLJEDIČNU VEZU!
Dr. Raim Bajrami | 22. July 2020 14:07
» I ULICA IMA DUŠU
Fatih Hadžić | 21. July 2020 19:03
» ŠOK DANA: "ZAR I TI, PAŠOVIĆU, PRIJATELJU MOJ"?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. July 2020 15:36
» ESAD KOČAN I HAJRIZ BRČVAK
Šemso Agović | 16. July 2020 17:48
Ostali prilozi istog autora:
» SRBIJA JE BOLESNIK NA BALKANU
02. August 2020 15:28
» RUSIJA JAČA OD PIC-A
07. July 2020 15:36
» HVALA NA OBAVJEŠTENJU!
03. June 2020 14:53