Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Njemačka
IZLOŽBA U BERLINU POVODOM DANA DRŽAVNOSTI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. November 2019. 14:11:33


Sinoć je u Berlinu, povodom Dana državnosti BiH u Kapelle am Urban, Grimmstrasse 10, otvorena samostalna izložba veoma uspješne bosanskohercegovačke akademske slikarke Raseme Šantić, koja živi, radi i stvara u ovom gradu.

Izložbu pod nazivom Jalousine (Žalusine) otvorio je dr. Henry Jennes, likovni kritičar koji je istakao veličinu i značaj ove ekspresionistkinje, te objasnio da riječ žalusine, znači i ljubomoru; ljubomoru muškarca koji u patrijarhalnom orjentalnom svijetu često svoju lijepu ženu sakriva za sebe u kući iza svojih orijetalnih rešetaka.

- Kasnije su to zamijenile žaluzine koje su nastale u Francuskoj, gdje sada žene iza plastičnih rešetkica mogu, ipak, vidjeti više, odnosno onoliko koliko one žele. No, umjetnica ne ostaje samo na tome već se igra žaluzinama kao sa svetlošću, pokrivajući i otkrivajuću ono što želi da istakne.Slikarka Šantić je najprije čestitala prisutnim Bosancima Dan državnosti, te istakla da se raduje da je ova izložba najviše posvećena bosanskim heroinama.

Izložbi je prisustvovao i naš bokserski šampion Muamer Hukić (Marko Huk), književnici Suad Čehić i Bisera Suljić-Boškailo, te razni njemački umjetnici, galeristi i ljubitelji Raseminih slika.

Moramo istaći da je ova humanistkinja i slikarka mnogobrojnih ratnih slika i "Srebrenice", ovim krenula sa posve novim ciklusom, moglo bi se slobodno reći sebi samo svojstvenim stilom, u kojem je žena, bila ona ranjena, gažena, uništavana, ipak nepobjediva i heroina.

Rasema Šantić je rođena u Novoj Varoši, '57. Nakon šeste godine živi u Prijepolje, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Studije je završila u Crnoj Gori. Do genocidne agresije na BiH, radila je kao profesor slikanja u Srebrenici i Modriči, kada je, kao i hiljade njenih sunarodnika morala napustiti zemlju koju je voljela i koju i danas voli i sanja.
Ostali prilozi:
» CORONA VIRUS DANAS
Zijad Bećirević | 01. April 2020 23:16
» SDA: UZNEMIRUJUĆA I OPASNA PORUKA IZ ENTITETA RS
Vijesti.ba | 28. March 2020 18:36
Ostali prilozi istog autora: