Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

EMMANUEL MAKRON - MESIJA ILI JAHAČ APOKALIPSE?
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 08. November 2019. 17:11:00

DR. MUSTAFA CERIĆ: Nažalost, Makron je očit propustio tu lekciju. Iznevjerio je bosanska očekivanja. Umjesto bosanske ljubavi kao prema Širaku, Makrom je izazvao bosanski gnjev, kao prema Mitterandu, koji je umjesto zaštite od srpske agresije na grad Sarajevo donio plastične vreće za nedužno ubijene Sarajlije. U tome je sličnost Makrona i Mitteranda - nijedan nemaju ni dušu ni srce za Sarajevo, koje je patilo od srpske opsade duže nego ijedan grad u povijesti, duže od nacističke opsade Staljingrada.


Pojava Emmanuela Jean-Michel Frédéric Macrona, sadašnjeg predsjednika Francuske Republike, bila je pravo osvježenje na europskoj i svjetskoj političkoj, moralnoj i kulturnoj sceni. Mnogi su ga doživjeli kao mesiju, koji iznova oživljava francuski epohalni izum: liberté, égalité, fraternité (sloboda, jednakost, bratstvo). Mi u Bosni smo ga doživjeli kao istinskog borca za ljudska prava i dosljednog nasljednika predsjednika Žak Širaka, koji je bio ključ da NATO zaustavi krvoploliće na Balkanu, krvoproliće kojeg je izazvala srpsko-crnogorska agresivna politika u Bosni i na Kosovu. Računali smo da Makron zna ko je ko u Bosni i šta je ko činio na Balkanu (genocid) te da neće biti kao Francois Mitterrand, koji nije volio što su Bošnjaci muslimani većina u Bosni. Mislili smo da je Makrona učiteljica obučila kako i šta da kaže kad govori o Bosni i Hercegovini.

Nažalost, Makron je očit propustio tu lekciju. Iznevjerio je bosanska očekivanja. Umjesto bosanske ljubavi kao prema Širaku, Makrom je izazvao bosanski gnjev, kao prema Mitterandu, koji je umjesto zaštite od srpske agresije na grad Sarajevo donio plastične vreće za nedužno ubijene Sarajlije. U tome je sličnost Makrona i Mitteranda - nijedan nemaju ni dušu ni srce za Sarajevo, koje je patilo od srpske opsade duže nego ijedan grad u povijesti, duže od nacističke opsade Staljingrada.

I umjesto da posjeti Sarajevo prije svih gradova na Balkanu, kao što ga je posjetio njegov prethodnik francuski predsjednik Žak Širak, koji je nas Bošnjake/Bosance zadužio više nego ijedan političar u Europi te kod nas pobudio ljubav prema francuskom narodu za sva vremena, Makron, ničim izazvan baca ”tempiranu bombu” na Bosnu, koja to nije ničim zaslužila niotkoga, a posebno ne od francuskog predsjednika Makrona, koji je neočekoivano od obećavajućeg mesije postao zastrašujući jahač apokalipse.

Ako je ikada, a ono zasigurno u ovom vremenu nije teško biti apokalitičan. Cijeli svijet je danas u nekom mraku i nekom strahu od svega i od svakoga pa kad se pojavi neko, poput francuskog predsjednika, da kaže da je NATO u stanju “moždane smrti” (“Brain Death”) te da je Bosna ”tempirana bomba”, onda to nije mala šala, već velika zbilja iza koje može da slijedi apokaliptična kuga, rat, glad i smrt. Nije Makron na to mislio kad je govorio, ali oni koji su to čuli, posebno mi u Bosni, imaju pravo da pomisle da Makron nije više obećani mesija, već prijeteći apokaliptičar.

Francuski predsjednik Emmanuel Makron ne shvata, jer ga očito učiteljica još nije tome naučila, da kad se spomene “tempirana bomba”, nema Bošnjaka/Bosanca, koji se ne uzdrma, koji ne pogleda u nebo i koji ne razmišlja gdje da se skloni. Mi to u Bosni nismo zaslužili niotkog, a kamoli od francuskog predsjednika, koji treba da bude ponosan na svog prethodnika Žaka Širaka, koji je zadobio našu bosansku ljubav i naše bosansko poštovanje zato što je stao u obranu istine, pravde i mira protiv srpsko-crnogorske laži, krivde i nemira u Bosni, na Balkanu i u Europi. Norod koji ima iskustvo dokazanog genocida zaslužuje poštovanje od europskih političara u najmanju ruku da ga se lažno ne optužuje. Zar je to previše za civilliziranu Francusku!

I još jedna poruka za francuskog predsjednika Emmanuela Makrona: bosansko-francusko prijateljstvo, koje je ustanovio pokojni francuski predsjednik Žak Širak je jače od bilo koga i bilo šta, jače je od srpske propagande, jače je od bilo kojeg sadašnjeg i budućeg francuskog predsjednika, koji može biti da nije u stanju da to prijateljstvo prihvati kao svoje.

I opet, ako Francuska bude meta bilo kojeg terorizma, u Bosni će se pomaknuti vrijeme podne-namaza za pet minuta kako bi se odala počast žrtvama terorizma. Mi za to od Francuske ništa ne očekujemo za uzvrat osim da francuski predsjednik Emmanuel Macron i Madam Brigitte Macron posjete šehidsko mezarje u Potočarima kod Srebrenice iduće godine na dvadeset petu godišnjicu kako bi se zajedno uvjerili na licu mjesta, gdje leži “tempirana bomba”, kao i to da NATO nije bio niti će biti u stanju “moždane smrti”.

Neka živi bosansko-francusklo prijateljstvo!
Neka živi liberté, égalité, fraternité!Ostali prilozi:
» MOJ OMAŽ BRATU SALKI BUKVAREVIĆU - BIO JE DRAG DRUG I POUZDAN PRIJATELJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2020 13:34
» PITANJA KOMŠIĆU, SALKIĆU I BOŠNJACIMA/BOSANCIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2020 15:14
» TIMUR NUMIĆ (1946-2020): BIO JE LICE I OBRAZ SARAJEVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. July 2020 15:41
» SVA BOL SVIJETA U DVIJE RIJEČI: HAVA TATAREVIĆ
Esad Krcić | 24. July 2020 03:10
» SRPSKO ORUŽJE U RUKAMA JERMENA
Božidar Proročić | 22. July 2020 15:09
» MOJ OMAŽ MENSURU BRDARU: BIO JE JEDAN MEĐU NAMA ZA SVE NAS
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. July 2020 14:13
» HADŽIFACE I KONSTRUKTOR GENOCIDNE TVOREVINE ĐOKANOVIĆ
Elmedina Muftić | 19. July 2020 23:51
» AZERBEJDŽAN U OČIMA SVJETSKE ZAJEDNICE
Fuad Huseynzad i Božidar Proročić | 18. July 2020 15:09
» O AJA SOFIJI - SAMO ZA LJUDE OTVORENOG DUHA, UMA I SRCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. July 2020 16:26
» MIRSAD RASTODER - BIHORAC KOSMOPOLITSKOG DUHA
Božidar Proročić | 15. July 2020 15:01
» NAPAD JERMENIJE NA AZERBEJDŽAN JEDNOSTRANI AKT PROVOKACIJE
Božidar Proročić | 13. July 2020 17:59
» MOJA BOSANSKA DUŠA PIŠE ZA ŠEHIDE – ŽRTVE GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. July 2020 18:07
» ALEKSANDAR VUČIĆ JAHAČ APOKALIPSE U ČETIRI ČINA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2020 20:44
» RUSIJA JAČA OD PIC-A
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. July 2020 15:36
Ostali prilozi istog autora:
» SRBIJA JE BOLESNIK NA BALKANU
02. August 2020 15:28
» RUSIJA JAČA OD PIC-A
07. July 2020 15:36
» HVALA NA OBAVJEŠTENJU!
03. June 2020 14:53