Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Otvoreno pismo predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu
ŽRTAVE GENOCIDA BIH MACRONU: ZA BIH, ALI I ZA EU, JEDINU PRIJETNJU PREDSTAVLJAJU VELIKODRŽAVNI PROJEKTI IZ BEOGRADA I ZAGREBA
Autor: B.net
Objavljeno: 08. November 2019. 16:11:07


Vaša Ekselencijo,
Mi, žrtve genocida u Bosni i Hercegovini, se s ponosom sjećamo ogromnog doprinosa Francuske i njenog predsjednika Jacques René Chiraca u zaustavljanju agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida koji se realizovao od 1992-1995. Jacques René Chirac je u našim srcima, jer je bio jedan od pokretača zaustavljanja velikodržavne politike Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem, pokrećući NATO intervenciju u BiH, a nakon toga i NATO intervenciju protiv Srbije zbog zločina na Kosovu. Mudrost Jacques René Chirac je pokazao i 2000. godine kada je u svojstvu predsjednika Evropskog vijeća, zajedno s predsjednikom Stjepanom Mesićem i predsjednikom Evropske komisije Romanom Prodijem, predsjedavao sastankom na vrhu između Evropske unije i Albanije, bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Savezne Republike Jugoslavije i Slovenije, snažno podržavajući evropsku perspektivu balkanskih država.

Vi ste predsjedniče Macron, bili i ostali naša nada da će Francuska biti jedan od glavnih pokretača ujedinjene Evrope i da će BiH pod Vašim predsjedavanjem biti još bliža EU i NATO integracijama. Ne želimo da vjerujemo da ste protiv članstva država Zapadnog Balkana i želimo da vjerujemo da se radi o Vašoj trenutnoj ljutnji i nezadovoljstvu i da će Francuska i Vi vrlo brzo biti ono što i jeste - nada za ujedinjenje svih evropskih naroda i država Zapadnog Balkana.

Veliku polemiku u regionu je izazvala Vaša izjava o Bosni i Hercegovini kao prijetnji. Vaša Ekselencijo, za BiH, ali i za EU jedinu prijetnju predstavljaju velikodržavni projekti iz Beograda i Zagreba.

Sigurni smo da ste upoznati šta se desilo u BiH i o tome je svoj sud donio i ICTY - Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i ICJ- Međunarodni sud pravde. Dva suda su potvrdila da je srbijanska politika na čelu sa Slobodanom Miloševićem uzrokovala ratove, na stotine hiljada žrtava, stotine konc. logora i stravičan završetak počinjenog genocida u BiH kada je za nekoliko dana u Srebrenici ubijeno preko 8500 nevinih nakon čega su započeli i NATO udari. Srbija je jedina država na svijetu koja je od UN suda presuđena za nesprječavanje i nekažnjavanje genocida i jedina u Evropi koja je bombardovana od strane NATO-a zbog teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava na Kosovu.

Pažljivo pratimo Vaše nastupe puni nade da ćete podržati BiH na putu prema EU i NATO-u, ali i probleme sa kojima se susrećete. Bili smo ponosi na Vas kada ste na press konferenciji zajedno sa ruskim predsjednikom, njemu u lice rekli da nećete više dopustiti miješanje ruske politike u izbore u Francuskoj. Danas u regionu Zapadnog Balakana, Rusija da bi osujetila demokratske izbore koristi upravo one koji su počinili zločine u BiH i regionu u cilju destabilizacije država Zapadnog Balkana.

Primjer Crne Gore, gdje je pokušan oružani državni udar, pa i Makedonije su jasni primjeri. I zbog toga smatramo da hiljade i destine hiljade onih koji su od 1992-1995., pa kasnije i na Kosovu počinili zločine u ime velikodržavnog projekta stvaranja Velike Srbije jesu i mogu biti najozbiljnija prijetnja svima nama u EU, ukoliko se Rusija odluči kao u Crnoj Gori da destabilizuje sve nas u Evropi.

Nemojte podcijeniti naše mišljenje, jer mi smo žrtve to osjetili na svojoj koži. Naravno, o svim drugim sigurnosnim izazovima drugi znaju bolje. Mi žtrve znamo i svjedočimo o onima koji i danas negiraju zločine i koji su i danas spremni da počine zločin kao i devedesetih godina.

Zbog toga Vas pozivamo da posjetite BiH, da se uvjerite kako živimo i da jedina opasnost za BiH dolazi iz susjednih drzava. Strah nas je od naoružavanja Srbije od strane Rusije i mislimo da je naoružavanjem Srbije u opasanosti i cijela EU.

Molimo Vas da počnete razmišljati da li je moguć crnogorski scenarij u BiH, u svakoj od EU država, pa i Francuskoj.

Mi vjerujemo u Vas i Vaše vizionarstvo i snagu Francuske da bude na pravoj strani, strani istine i samo istine. Liberté, égalité, fraternité, piše u pismu koje su potpisali Murat Tahirović, predsjednik Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Munira Subašić, predsjednica Udruženje - Pokret ”Majke enklave Srebrenica i Žepa”.Ostali prilozi:
» PROJEKAT PREKVALIFIKACIJE NEZAPOSLENIH OSOBA
Eset Muračević | 15. July 2020 15:59
Ostali prilozi istog autora: