Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Katar: Istina o genocidu nad Bošnjacima
AVDO HUSEINOVIĆ U KATARU: NOĆ KULTURE PAMĆENJA BOŠNJAKA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 04. November 2019. 14:11:37


U Dohi, u subotu večer, 2. novembra 2019., naš poznati filmmaker, novinar i publicista Avdo Huseinović je održao predavanje pod nazivom “Kultura pamćenja u Bošnjaka”. U ovoj večeri video projekcija i pisane riječi, Bošnjaci koji žive i rade u Kataru imali su priliku po prvi put saznati priču o nekim važnim događajima iz dalje i novije historije Bošnjaka Bosne i Hercegovine, Sandžaka i drugih dijelova bošnjačkog domovinskog prostora.

Predavanje je svojim prisustvom je uveličala i ambasadorica BiH u Kataru dr. Bisera Turković.Malo je poznato da u državi Katar živi i radi značajan broj ljudi iz BiH. Neki od njih su dobili i državljanstva za izvanredne rezultate na sportskim i drugim poljima. Zajednica je veoma dobro organizovana u svakom pogledu. Bošnjaci u ovoj državi obnašaju važne dužnosti od dekana, profesora na fakultetima, doktora, administrativnih pozicija u raznim svjetskim firmama, sportskim ustanovama i mnogih drugih.

Katar je pružio priliku značajnom broju učenika i studenata iz BiH da završe studije u toj zaljevskoj državi. Bosanski studenti su visše puta od Emira katarskog dobivali prestižna priznanja na ostvarenim rezultatima. Iskustva Bošnjaka sa lokalnim stanovništvom i vlašću su veoma pozitivna.

Novinar i publicista Avdo Huseinović, bio je pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, tokom opsade Sarajeva u vremenu srpsko-crnogorske agresije na RBiH.
Saradnik je poznatih časopisa u zemlji i regionu, kao i u bh. dijaspori. Od 2009.godine, stalni je saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Godinama je uključen u otkrivanje i borbu za procesuiranje ratnih zločinaca, tokom genocida nad Bošnjacima 1992-1995.
Do sada je objavio sljedeće knjige: „Dželati naroda mog“ (2009), „Naser od Gazimestana do Haaga i nazad" (2013), "Stazama bosanskih vitezova" (2014), “Bosanski dan 'D' ili slučaj dobrovoljačka" (2017).
Autor je dokumentarnih filmova: „Vanzemaljci iznad Sarajeva“ (2008), „Daleko je Tuzla“ (2010.g.), „Bosna ili smrt“ (2011.g.), „A bili su samo djeca“ (2012), Na Drini krvavi Višegrad, "Prijedorska polja smrti, Logor smrti" (2014), „Herceg Bosna, zločin i kazna“ (2015), „Operacija Sana '95 - nedovršena pobjeda" (2015), „Bošnjaci - Genocid u kontinuitetu" (2016), „Prvi mart - Put u nezavisnost" (2017).

Ostali prilozi:
» PROJEKAT PREKVALIFIKACIJE NEZAPOSLENIH OSOBA
Eset Muračević | 15. July 2020 15:59
Ostali prilozi istog autora:
» SJAJNIJI OD ZLATA
20. May 2020 15:38