Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Australija
U MELBOURNU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE "PUT DO ISTINE", AUTORICA SUADA SULJIĆ SOKOLOVIĆ
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 03. November 2019. 00:11:16


U IC Deer park, u australijskom gradu Melbourne, u srijedu, 30.10.2019., održana je promocija knjige ''Put do istine''.

Moderator je bio mr. Muhamed-ef. Džidić, a promotorice Aiša Hadžiahmetović, književnica, profesorica i novinarka na SBS radiju na bosanskom jeziku u Melbournu, kao i voditeljica i urednica bosanskog radija na multietničkoj 3 ZZZ radio stanici u Melbournu, te prof. mr. Džana Čolić.

U lijepom ambijentu i prijatnoj atmosferi, prisutni su sa velikom znatiželjom pratili tok promocije.

Njima, kao i autorici i promotoricama, mr. Muhamed ef. Džidić uputio je selame, zaželio dobrodošlicu i zahvalnost što su došli. Potom je kazao:

- ”Predstavlja mi posebnu čast i zadovoljstvo da u našem Islamskom centru večeras govorimo o knjizi “Put do istine”, koja je, maša’Allah, već sedma knjiga naše džematlijke, autorice Suade Suljić Sokolović.

Mi u našoj IZ i našoj džamiji, osim što promovišemo i čuvamo islamske vrijednosti, promovišemo i kulturu, knjige koje, kao što su Suadine, veliki su vakuf.

Sretni smo što u našoj zajednici imamo književnicu Suadu koja neumorno piše i daje nam knjige iz kojih se svi možemo okoristiti. Njene knjige, već kroz same naslove, šalju jake poruke i pouke i navode na razmišljanje.

Čast nam je što smo baš u ovoj džamiji, u ovom IC promovisali sve njene naslove, a to su “ Put u neizvijesnost “ , ”Na krilima vjetra”, ”Sudbina”, ”Ni na nebu ni na zemlji, ” Čovjek koji je izgubio identitet”, “ Iskušenje” i ova, sedma “Put do istine”, naglasio je on.
Promotorica Džana Čolić, između ostalog istakla:

“Autorica je svjesna, kao i svi mi, da živimo u vremenu u kojem ima najmanje ljubavi, morala i istine, te vođena time, upravo, kroz tok svojih priča nalazi najbolje rješenje kako čitatelju predočiti i približiti tu istinu, istinu koja se dešava u jednom vremenu, na jednom geografskom podneblju, jednom nedužnom narodu. Budući da je bolna, štresna tematika priča, autorica pokušava da na neki način ublaži taj bol unoseći na kraju priče svoj vedar duh.“Također promotorica Aiša Hadžiahmetović, u svom obraćanju je kazala da Suadine priče nose ozračje islamskog vjerskog i tradicionalnog bošnjačkog svjetonazora, šalju poruku sabura, praštanja, tolerancije i ljubavi.

Hadžiahmetović je zatim najavila je da će učenice bosanske škole iz Melbourna pročitati stihove koje je Suada napisala baš za djecu koja se rađaju i odrastaju daleko od matične domovine.
Kao dvije vesele ptičice, zacvrkutale su djevojčice, učenice Lejla Džinić i Melisa Hot.
Kao ptičja pjesma, iz njihovih usta, salom su odzvanjali, velikim aplauzima prisutnih praćeni, stihovi:

Mama mi Bosanka i otac Bosanac,
bez bosanskog jezika, ja bih bio stranac.
Preci su nam Bosanci od glave do pete,
a ja učim bosanski, jer njihovo sam dijete.

Zbog agresije na Bosnu
primila nas ova zemlja strana,
Al’ bosanski pričamo,
maternji jezik duševna nam hrana.

Iskreno se radujem kad nam dođu kone
Pa na bosanskom eglenišu one,
A babo nam zapjeva sevdalinku
Kad ja pođoh na bembašu, i tako mi u tuđini
Čuvamo lijepu Bosnu našu.
Mojim porijeklom i bosanskim jezikom
Puno se ponosim, a u srcu svome
Svugdje Bosnu nosim.

Autorica se zahvalila IC, moderatoru, promotoricama, gostima, učenicama bosanske škole i svojoj porodici.

Promocija je protekla u veoma lijepoj, harmoničnoj, toploj atmosferi.

Nakon promocije prisutni su, pjedinačno i grupno, slikavali se sa autoricom, kupovali knjige i tražili njen autogram, a ona im je sa zadovoljstvom i zahvalnošću ispisavala posvete i potpisivala ih.

Svako je priglio svoju kupljenu knjigu “Put do istine” i fildžan iz kojeg je miris Minas kahve prostoriji i prisutnim slao prijatan miris. Uz kahvu, kojom su prisutni počašćeni, bilo je i raznih domaćih kolača.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» SJAJNIJI OD ZLATA
20. May 2020 15:38