Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Copy paste sa Bloga
MOSTAR ZASLUŽUJE BOLJE
Autor: Matthew Field, British Ambassador to BiH
Objavljeno: 31. October 2019. 14:10:39
ENGLESKI / ENGLISH


MATT FIELD, britanski ambasador: Mostar je možda jedino mjesto u Evropi gdje nije bilo moguće održati izbore već više od decenije. Građani Mostara nisu imali priliku još od 2008. godine da izaberu svoje predstavnike, da nagrade one koji su radili za njih, ili da glasaju za one za koje vjeruju da će raditi u njihovo ime.


Britanska ambasada se nedavno na dan preselila u Mostar. Uz brojne aktivnosti diljem grada, pred Mepasom smo održali i “pop-up” prijem. To je različitim timovima ambasade omogućilo da gostima i prolaznicima objasne naš angažman – saradnju po pitanjima odbrane, obrazovanje, projekte, stipendije, konzularnu podršku, politički rad i rad na komercijalnim pitanjima.

Jednako važno, nama se pružila prilika da pitamo građane Mostara o njihovim prioritetima, za njih i za njihov grad, i šta je to što bi voljeli da se promijeni. Ovo je pitanje koje smo se i mi, kao ambasada pitali, i sebe i druge, od kada sam došao, kako bi bili sigurni da se naši prioriteti i programska podrška preklapaju sa promjenama koje građani u ovoj zemlji žele. Građani BiH su ti koji najbolje mogu procijeniti kako se život u ovoj zemlji može poboljšati i stvoriti prilike tako da niko ne misli da mora otići kako bi ostvarili svoj i san svoje porodice.

Poruke iz Mostara bile su uglavnom jednake onima koje čujemo na drugim mjestima – bolje obrazovanje, bolje zdravstvene usluge, putevi i druge usluge, manje korupcije, zapošljavanje i pravedniji pristup poslovima, te bolje perspektive za njihovu djecu kako bi ljudi ostali u zemlji. Ali i jedna jedinstvena poruka. Izbori.

Mostar je možda jedino mjesto u Evropi gdje nije bilo moguće održati izbore već više od decenije. Građani Mostara nisu imali priliku još od 2008. godine da izaberu svoje predstavnike, da nagrade one koji su radili za njih, ili da glasaju za one za koje vjeruju da će raditi u njihovo ime.

Teško je i opisati koliko je ovo nedostatak osnovne demokratije. Bez sumnje je da postoje problemi u načinu održavanja izbora u BiH, i zato mi kao Britanska ambasada podržavamo napore da poboljšamo transparentnosti i pravičnost sistema, kako bi građani imali više povjerenja u rezultate. Ali, bez održavanja izbora u Mostaru, ne postoji odgovornost. Kada gradsko vijeće ne vrši nadzor nešto će poći naopako, što direktno dovodi do problema poput neodvoženja smeća. Činjenica da je nekoliko mojih prethodnika govorilo isto, dodaje gorčini.


Britanski ambasador u razgovoru sa Mostarcima (Photo from the Blog)


Evropski sud za ljudska prava se slaže. Ove sedmice su donijelu odluku u slučaju koji je pokrenula stanovnica Mostara, “Baralija protiv Bosne i Hercegovine”, a koja je ukazala da nije bila u mogućnosti da glasa niti da bude birana na lokalnim izborima. Sud je odlučio da je to zaista diskriminatorno, i da BiH snosi odgovornost da situaciju riješi u roku od šest mjeseci. Iako nije bila iznenađujuća, ova odluka je dodatna potvrda da neodržavanje izbora nije normalno, niti prihvatljivo, posebno u zemlji koja radi na daljoj integraciji međunarodnih i evropskih standarda.

Naravno da ovo nije prva odluka Strazbura protiv BiH. Bliži se deseta godišnjica famozne presude Sejdić-Finci, ali postoje i druge, i sve traže pravičniji tretman građana, bez obzira na njihov identitet i prebivalište. Nijedna od ovih odluka nije provedena, putem promjena načina na koji se ovdje održavaju izbori.

Šta ovo znači za građane Mostara? To je još jedan znak da nisu zaboravljeni, i da ne mogu dozvoliti da ostanu zaglavljeni u Groundhog danu demokratije (kao u filmu u kojem osoba stalno iznova proživljava isti dan), u kome se ništa nikada ne mijenja. To je poruka bh. liderima i institucijama, da moraju raditi brzo, zajedno i za šire dobro – da riješe ove otvorene i očigledne probleme u načinu provođenja izbora. A, podsjetnik je i svima nama, koji se smatramo prijateljima Mostara, da ne zaboravimo na ključni i važni cilj održavanja izbora u Mostaru iduće godine.

Naš dan ambasade u Mostaru završio je koncertom u Los Rosales centru. Bend Britanske ambasade je svirao dobrotvorni koncert sa ciljem prikupljanja sredstava za podršku radu ovog centra za djecu i mlade sa posebnim potrebama, kao i da se šira javnost upozna sa otvaranjem njihovog restorana Lonato, u kome rade korisnici centra. Mnogi sa kojima smo se sreli tokom dana su došli da podrže centar, da pjevaju i plešu i uživaju u društvu. To je bilo podsjetnik koliko je sjajan grad Mostar i koliko njegovi građani imaju za ponuditi. Nadam se da ćemo im svi pomoći da ponovo imaju pravo glasa na izborima iduće godine.Ostali prilozi:
» SJEĆANJE NA GENOCID U SREBRENICI
Božidar Proročić | 10. July 2020 12:28
» ALEKSANDAR VUČIĆ JAHAČ APOKALIPSE U ČETIRI ČINA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2020 20:44
» RUSIJA JAČA OD PIC-A
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. July 2020 15:36
» DODIKOVE BUBICE I PLANETRNI VIRUSI
Mr. Milan Jovičić | 04. July 2020 18:58
» PORUKA IZ NOVOG PAZARA "BEOGRADSKOJ GOSPODI"
Šefka Begović-Ličina | 01. July 2020 17:48
» HUJKE - HEROJ SA OČIMA BOJE NERETVE
Elmedina Muftić | 29. June 2020 21:54
» SRCE NERETVICE
Said Šteta | 24. June 2020 14:15
» NE ZABORAVIMO MOSTAR, NI ZA OVE IZBORE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2020 16:47
» NAŠA POSTOJANOST
Aziz Hurem | 21. June 2020 15:31
» BOSANSKI PARADOKS - KAZNI DOBROG JER MOŽE BITI BOLJI, NAGRADI LOŠEG JER MOŽE BITI GORI!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. June 2020 16:39
» STARI DRUGARI TITO & DRAŽA, SADA SKUPA IGRAJU LOPTE
Amir Telibećirović | 18. June 2020 01:40
» BOŠNJAČKI ULTIMATUM VALENTINU INZKU
Zijad Bećirević | 16. June 2020 15:03
» KONTAMINIRANA ŠKOLSKA LEKTIRA: SKENDER KULENOVIĆ
Šemso Agović | 13. June 2020 19:47
» SMAJILOVO IME U KAMENU
Said Šteta | 13. June 2020 18:47
Ostali prilozi istog autora: