Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Mjere po gluposti Fadila i Nermina
VLADIN BLESIMETAR
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 26. October 2019. 18:10:19

Da imaju i trunke pameti, kao što nemaju, u startu su trebali donijeti odluku o stečajnom procesu, kako bi imali na uvidu sve realne i istinite pokazatelje, kao osnov i smjernice daljeg njihovog djelovanja u cilju konačnog planskog i programskog riješavanja statusa ove firme.


Aluminijski blesimetar instaliran u vladi Federacije, za Fadila Novalića i Nermina Džindića, nije u stanju izmjeriti sve gluposti sa kojima se bave i lansiraju u javnost.

Činjenica je da je firma Aluminij iz Mostara, bila 100% državna firma, izgrađena i funkcionisala u okvirima moćnoga „Energoinvesta“ ostala je i postala sjena, nekadašnjih snova Emerika Bluma i želja svih njihovih dokazanih kadrovskih potencijala.

U današnje, mučno i turobno vrijeme, niti je više državna, a ostala je i bez kadrova školovanih i usavršavanih kod svjetskoga aluminijskog giganta, francuzskoga „Pechiney“-a.
Lažni „hercegovački div“ iz sjene i pokrivača Franjine šahovnice, izlazi u javnost kao „ hercegovački patuljak „ na koljenima, pred ovom istom vladom Fadil-age i Nermin- bega.

Sljedbenici grozne i uništavajuće, već doživljene politike, svih svojih prethodnika u vladi, od Bičakčića, Brankovića, Hadžipašića i Nermina Nikšića, do Fadila Novalića i Nermina Džindića, sa njihovim koalicionim partnerima, agresorima i uzurpatorima iz HDZ-a, uz Gebelsovu lažnu informativnu mašineriju, dolaze do Kineza, Izraelaca, Arapa i Glenkora?

Prelazeći preko „latinske ćuprije“ ni sami nisu svjesni, zlih namjera svoga koalicionog partnera, upuštaju se kao državni predstavnici u igrokaz i šahovsku igru sa strancima, bez temeljne poslovne strategije, jasnih uslova i stanja u firmi Aluminij, kao najvećeg našeg gubitaša.

Kako to ističe ministar Nermin Džindić, analiziraju oni sve predmetne i dostavljene analize, da li Kineza, Arapa i inih, koji su mogli sagledati, poput maloga Đokice iz igrokaza, realno stanje u godinama pljačkanom i kriminalnom miljeju ove firme?

Dakle, sve na račun ove nam jadne i bijedne države i njenih resursa, njihovi „okamenjeni" kadrovi sa Fadilom i Nerminom, u aluminijskoj foliji, lansiraju nebuloze i gluposti svoga blesimetra, veoma tajanstveno i krajnje licemjerno njihove nakane i neke smjernice za spas ove firme.

Da imaju i trunke pameti, kao što nemaju, u startu su trebali donijeti odluku o stečajnom procesu, kako bi imali na uvidu sve realne i istinite pokazatelje, kao osnov i smjernice daljeg njihovog djelovanja u cilju konačnog planskog i programskog riješavanja statusa ove firme.Zašto ne STEČAJ, „pametni dvojac“ Fadil i Nermin, nikada javnosti nisu pojasnili, smatrajući da ovu istu javnost mogu da obmanjuju, kao što mogu i državu da podkradaju?

Dakle, izmišljaju toplu vodu, upuštaju se u poslove za koje i nisu dorasli, bez odgovarajućeg stručnog ekspertnoga tima domaćih stručnjaka, koji bi mogao stručno i sistematično izvršiti sve potrebne analize i dati adekvatne preporuke ovoj vladi za riješenjem ove situacije.

Oni cijelo vrijeme, raspolažu i komuniciraju sa „mačkom u vreći“ ne znajući niti sa čim raspolažu i kakvo je realno stanje firme i njenim mogućnostima.

Ne znaju, šta to znači i njihov kapital od 44%, zaboravljaju i na svoje obaveze prema obespravljenim radnicima, Srbima i Bošnjacima i nepodobnim Hrvatima, koji nisu a morali su biti i mali dioničari i druge vidove obeštećenja istih.

Zašto se upuštati u bilo kakve rasprave o isporuci ili beneficijama u cijeni električne energije, kada se znaju tržišne postojeće cijene?

Ponuđena izgradnja termoenergetskog objekta u krugu firme, na dugom je štapu, bio on na plinu, mazutu, uglju ili bilo kojem drugom resursu, a niti ekološka dozvola za njenu izgradnju nije bezpredmetna.
Nedefinisani proizvodni kapaciteti više faze prerade aluminija, kao i njihove lokacije, apsolutno su nedefinisani.

Ništa nije čudno ili upitno, što bi i naš narod govorio; „Koga su zmije ujedale i guštjera se bojati“.
Notorna je činjenica, da je ova firma postala i vjerovatno je da će ostati hrvatska, što i nije zanemarljivo, imajući u vidu i sva prethodna zbivanja i događanja u njoj, već viđenu diskriminaciju na nacionalnoj osnovi, što za koalicione partnere i kadrove iz redova Bošnjaka i nije neka neprihvatljiva okolnost.

Ništa nije neprihvatljivo, ukoliko se i dalje u kontinuitetu budu vihorile uvezane zastave HDZ- SDA, ispred njihovih firmi u ovoj državi.

Dakle, o svemu se istinski mora voditi računa, sve dok „mačak iz aluminijske vreće" ne izleti na svjetlo dana, da mu sagledamo šahovnicu ili neku drugu boju, kako „prede“ i kakav je na jelu.

Mnogo je tih nepoznanica među nama, u našem realnom ambijentu, pa neka uvaženi kapitalisti iz Kine, Izraela, Emirata ili neke od Evropskih zemalja, dobro izanaliziraju naše stanje i svoje mogućnosti i nakane.Ostali prilozi:
» BOŠNJAČKO SUDBINSKO PITANJE: BITI ILI NE BITI
Sead Zubanović | 20. January 2020 15:11
» 30 GODINA OD ZLOČINA I KRVAVE JANUARSKE TRAGEDIJE U AZERBEJDŽANU
Mahir Džafarov, šef Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u CG | 19. January 2020 20:53
» “ZVEZDE” U MAGLI
Said Šteta | 19. January 2020 03:36
» ZIJARETIO SAM NAJSTARIJU KINESKU DŽAMIJU
Samir Hadzalić | 19. January 2020 02:45
» VRIJEME JE DA IZNOVA GRADIMO BOSANSKU BRANU OD OPASNOSTI SMRTONOSNE POPLAVE SRPSKO-CRKVENE PROPAGANDE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2020 14:26
» VELIKO-SRPSKI „BLESIMETAR“ IZ MOSTARA, ZAKUCAVA DO KRAJA!
Mr. Milan Jovičić | 14. January 2020 13:23
» NOVAK ĐOKOVIĆ I NACIONALIZAM
Šemso Agović | 13. January 2020 21:32
» REPUBLIKA (KAR)CINOMSKA
Said Šteta | 12. January 2020 14:49
» DEVETI JANUAR, DAN BEZKRUPULOZNOSTI
Mr. Mesud A. Ramić | 12. January 2020 14:01
» BOSNE JEDNE BOŠNJAK
Dženita Hodžić | 10. January 2020 17:14
» UDAR NA DRŽAVU BIH ZAMJENOM TEZA
Zijad Bećirević | 10. January 2020 15:45
» SJEĆANJE NA 9. JANUAR JE SJEĆANJE NA NAJCRNJI DAN U BOSANSKOJ MODERNOJ POVIJESTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. January 2020 13:26
» 9. JANUAR 1992. JE U TEMELJIMA POLITIKE GENOCIDA!
Dr. Denis Bećirović | 09. January 2020 13:18
» MEKKANSKA RIJEČ: DUŠA GRIJEŠNA TRAŽILA JE DA SE OČISTI OD GRIJEHA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. January 2020 17:24
» POŠASTI DANAŠNJEG DOBA
Rusmir Šerifović | 06. January 2020 17:19
» SJAJ I BIJEDA MOSTARSKOG AMBIJENTA!
Mr. Milan Jovičić | 05. January 2020 15:22
» MUSLIMOVIĆEVI MEHANIZMI UTICAJA
Samir Tandir | 05. January 2020 14:40
» ALUMINIJ MOSTAR - LAGANI NEKROLOG UZ VJEČNU ZAHVALNOST
Mr. Milan Jovičić | 02. January 2020 17:25
» GDJE SU LJUDSKE VRIJEDNOSTI
Avdo Metjahić | 02. January 2020 02:03
Ostali prilozi istog autora:
» DODIK SA SVOJIM PAPCIMA U BEOGRADU
22. September 2019 20:50