Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

MOJ APEL ULEMI I MUSLIMANIMA DA ČUVAJU JEDINSTVO DINA I UMMETA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 18. October 2019. 16:10:37


Jedan ugledni bošnjački intelektualac mi je s dužnim poštovanjem i ozbiljnom zabrinutošću sugeriro da uputim apel ulemi i muslimanima Bašnjacima za jedinstvo dina i ummeta nakon izbora ili reizbora reisu-l-uleme u Bošnjaka. Priznajem, nisam tu sugestiju ni shvatio ni prihvatio ozbiljno. Mislio sam da to ne treba, jer je oko izbora i na samom reizboru reisu-l-uleme Kavazovića uglavnom sve proteklo u miru i razumnoj snošljivosti aktera, kojih se to ticalo, kao i onih kojih se to ne ticalo, ali su imali potrebu da nešto kažu oko izbora reisu-l-uleme u Bošnjaka. No, jedan ovdašnji (ne)očekivani lavež s jakim ujedom u dušu i tijelo Islamske zajednice uozbiljio me i zato sam odlučio da uputim ovaj apel za jedinstvo dina i ummeta ulemi i muslimanima Bošnjacima ma gdje bili.

Činim to zato što pitanje jedinstva dina i ummeta, sloge i bratstva u islamu nije nikad bilo pitanje iskrenih muslimana, odanog muslimanskog puka u vjeri i moralo, već je to uvjek bilo pitanje uleme, odnosno pojedinaca iz redova uleme, kojima Lucifer zapali pamet svojim nârom, vatrom, od koje je stvoren, pa pohite da poput njega (Lucifera) šire fitnu, smutnju, među ulemom, smutnju koja se onda širi među muslimanima.

Nasreću, nema mnogo takvih među bosanskom ulemom. Ali, dovoljno je da ima jedan vatreni, kojeg ne ne želim spominjati, jer mi se gadi, pa da zapali vatru i zamuti vodu svima. On je jedan koji se hvali diplomom na fakultetu iz vremena komnističko-marksističkog režima, gdje se vjera tretirala kao mrtva materija prošlosti, a Boga se proglašavalo mrtvim. I taj jedan umjesto da se stidi, on se time ponosi i još k tome on se oholo podsmjehuje, prezire, gibeti i nemimeti one koji su studirali u muslimanskim zemljama zato što su pali pod utjecaj učenjima koja nisu kompatibilna s bosanskim učenjem islama. No, on pri tom zaboravlja sebe i utjecaj kojem je on podlegao dok je čitao Marksa o tome da je vjera opijum za narod. To nije na njega utjecalo, jer je on bio otporan na bezvjerje, dok ovi što su studirali u muslimanskim zemljama nisu bili otporni na utjecaj imana, kojeg su snažili dok su čitali i slušali islamsku nauk s izvora.

Ali, u Bosni je Šerijat već odavno predmet podsmjeha, ne rijetko i od onog koji bi trebali ne samo da Šerijat poštuju u sebi, već da ga preporučuju i drugima. Jer, onaj koji se kune Allahom dž.š. pred cijelim svijet da bi opravdao svoj notorni gibet i nemimet čini to s podsmjehom prema Šerijatu, prema kojem lažna zakletva (šahadet al-džur) izvodi čovjeka iz vjere. Ali, u tome i jeste problem ovog koji priziva Allaha dž.š. za svjedoka za svoju notornu laž. On ne poštuje nijednu svetinju, posebno ne onu na koju se poziva dok iznosi laž, koja truje zdravo tkivo našeg dina i ummeta i dovodi u pitanje jedinstvo dina i ummeta među bošnjačkom ulemom, a onda i među muslimanima Bošnjacima.

Ali, on to nesmetano radi već decenijama: zavađa ulemu, zavađa imame, zavađa muslimane, zavađa ljude svojom gibetskom i nemimetskom pričom do besvjesti i to sve uz prečutno odobravanje onih koji bi to trebali osuditi i onemogućiti mu da udara na ugled i časti ljudi, posebno uleme, koja ima ugled i čast među muslimnima Bošnjacima. No, on na sebi svojstven način reketiranjem širi strah i oduzima ljudima slobodu da mu pobiju njegov gibetski i nemimetski govor. Zato je njemu gibet i nemimet omiljena stvar, jer mu niko ne smije stati u trag. I zato on nema osjećaja odgovornosti za izrečenu riječ, koja može biti razlog za narušavanje jedinstva dina i ummeta u Bošnjaka.

Ali ja imam povjerenje u bosansku ulemu, posebno u bosanske imame, te pčele radilice u Islamskoj zajednici, pčele koje donose med za sve nas, pa i za trutove, kojih nije mali broj. Njima se obraćam s apelom da čuvaju jedinstvo dina i ummeta unatoč gibetčiji i nemimtčiji, koji sklapa fitnetske otrovne urote s osobama, kojima nisu na srcu ni islam ni muslimani, poput Lucifera, i koji svjesno ili nesvjesno udara na dušu i srce uleme, islama, muslimana i Islamske zajednice.

I, ja imam povjerenje u muslimane Bošnjake, koji cijene svoju ulemu, svoje imame, onakve kakvi su, ni bolji ni gori od ostalih u svijetu, ali su uvjek bili i ostali vjerni svom dinu i svom ummetu. Jer, muslimani Bošnjaci znaju da u islamu nema svetaca, već da su svi ljudi, pa tako i ulema, obični insani, koji malo više znaju o islamu od svog puka, kojih ih zbog toga izuzetno cijeni.

Stoga, onaj koji je sebi umislio da je svetac tako što će satanizirati druge ljude, posebno ulemu, među kojima su i ugledni muftije u Bošnjaka, liči na prokletog Lucifera a ne na svetog evliju.

Prema tome, časna ulemo u Bošnjaka i časni muslimani Bošnjaci i Bošnjakinje ma gdje bili držite se zajedno, čuvajte jedinstvo, slogu i bratstvo našeg dina i ummeta. Nemojte slušati gibetčara i nemimetčara, koja vas navodi na grijeh od Lucifera, koji je najgori neprijatelj islama i muslimana.

Allahu Svemoćni, osnaži nas u odbrani od gibeta i nemimeta!

Allahu Sveznajući, pouči nas istini da je slijedimo i ukaži nam na laž da je se klonimo!

Allahu Milostivi, podari nam Tvoju milost da čuvano i jačamo jedinstvo dina i ummeta! Amin!Ostali prilozi:
» BAJRAMSKA POSLANICA: MOM NARODU 1441/2020
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. May 2020 15:04
» NI LUK JEO, NI LUK MIRISAO
Sefadin Korać | 11. May 2020 16:50
» DNEVNI ŽIVOT I ADETI SANDŽAČKIH MUSLIMANA
Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 05. May 2020 16:33
» TITO JE NAJZASLUŽNIJI POLITIĆAR ZA OBNOVU DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 05. May 2020 01:37
» ČETIRI VELIČANSTVENA MOSTARSKA HRVATA
Mr. Milan Jovičić | 03. May 2020 17:37
» BOSANSKI PARADOKS: NAMA U BOSNI RESPIRATORI NE TREBAJU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. April 2020 15:44
» NENADMAŠNA ODA O SANDŽAKU, KNJIŽEVNICE SANELE HALKOVIĆ
Faruk Međedović | 19. April 2020 00:11
» SRPSKI ŠARLATANI SVIJTE REP POD SOBOM
Sahit Kandić | 16. April 2020 00:42
» SURA EL-IHLĀS (ISKRENOST)
Dr. hfz. Safvet Halilović | 13. April 2020 22:37
» VUKOVI POJEDOŠE MAGARCE
Mr. Milan Jovičić | 09. April 2020 16:15
» DAN SJEĆANJA NA 31. MART - DAN GENOCİDA NAD AZERBEJDŽANCİMA
Mahir Džafarov, šef Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u CG | 30. March 2020 15:08
» VRIJEME BORBE PROTIV STRAHA OD STRAHA SA ALLAHOVOM MILOŠĆU I DOBROTOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. March 2020 15:14
» MOJE ISKUSTVO S KORONOM
Zijad Bećirević | 27. March 2020 01:21
» IZGLASANO JE NEPOVJERENJE KURTIJEVOJ VLADI
Sahit Kandić | 26. March 2020 16:53
» KATASTROFE NAS ZBLIŽAVAJU I UJEDINJUJU
Zijad Bećirević | 23. March 2020 02:08
» ZEMLJOTRES U ZAGREBU
Zijad Bećirević | 23. March 2020 02:03
Ostali prilozi istog autora:
» DOVA LEJLETU-L-KADRA
19. May 2020 15:12
» VEČERAS JE LEJLETU-LBERAT
07. April 2020 15:02
» LJUBLJANSKA HUTBA
13. March 2020 14:21