Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Više od 400 mladih Bošnjaka iz Hrvatske i njihovih prijatelja drugih nacionalnosti u konvoju „Da se nikad ne zaboravi“
POSJETA MEMORIJALNIM CENTRIMA ŽRTAVA GENOCIDA U BRATUNCU I POTOČARIMA POKAZUJE VAŠU SAVJEST I NAŠU POVEZANOST
Autor: B.net
Objavljeno: 12. October 2019. 12:10:40
Predstavnici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba posjetili Memorijalni centar Veljaci u Bratuncu, gostima se obratio potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz SalkićViše od 400 mladih Bošnjaka iz Hrvatske i njihovih prijatelja drugih nacionalnosti, danas su u konvoju pod nazivom „Da se nikad ne zaboravi“, posjetili Memorijalni centar Veljaci u Bratuncu, gdje su ukopane žrtve genocida iz 1992. godine.

Konvoj koji okuplja mlade iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, trinaestu godinu zaredom organizuje Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a učesnici posjećuju memorijalne centre Veljaci u Bratuncu i Potočari kod Srebrenice.

Prisutnima se danas obratio i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je kazao da je današnja posjeta zajednički doprinos njegovanja kulture sjećanja na teške zločine i genocid počinjen nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.-Današnja posjeta memorijalnim centrima u Bratuncu i Potočarima gdje su ukopane žrtve genocida nad muslimanima Bošnjacima u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine, pokazuje vašu savjest i našu povezanost.

Mi nikad ne smijemo zaboraviti našu bolnu historiju u proteklim stoljećima, posebno u proteklih 200 godina. Mi smo najprogonjeniji narod u ovom dijelu Evrope i narod kojem se u kontinuitetu smanjuje životni prostor.

Nažalost, danas na sceni imamo dominaciju laži i potiskivanje istine. Danas se presuđeni ratni zločinci za genocid, udružene zločinačke poduhvate i teške zločine smatraju i proglašavaju herojima. U ovom entitetu presuđeni za genocid i teške zločine dobili su najviša entitetska priznanja. Ove pojave su dokaz da zlo nije pobijeđeno i da ono danas, nažalost, živi kroz institucije koje odlikuju ratne zločince.
Pored sjećanja i njegovanja kulture sjećanja na zločine koji su počinjeni nad našim narodom, naša je potreba i obaveza da tražimo načine za uspostavljanje dobrih komšijskih odnosa, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu.Uprkos svim presudama i sudskoj valorizaciji zločina, ni danas nisu prestali ataci na našu domovinu. I danas čujemo pozive na podjelu naše domovine i separatističke zahtjeve u različitim oblicima. Bošnjaci u cijelom svijetu, ali i drugi građani koji vole ovu zemlju, moraju se snažno suprotstaviti ovim težnjama. Bosna i Hercegovina će biti jaka i stabilna ukoliko njeni građani koji žive širom svijeta budu snažno lobirali za nju i ukoliko budu posvećeni demokratskim procesima i izgradnji demokratskog društva. Bosna i Hercegovina je matica i kolijevka svih Bošnjaka, bez obzira gdje oni danas žive, a to uključuje i vas iz Hrvatske.
Posebno mi je drago danas vidjeti veliki broj mladih ljudi. To pokazuje da će se istina o zločinima prenositi kroz generacije. Najiskrenije želim da se zahvalim svim gostima drugih nacionalnosti koji su došli u Podrinje i koji će širiti istinu o najvećim zločinima u Evropi nakon 2. svjetskog rata, kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.

Goste iz Hrvatske danas su dočekali predstavnici lokalne vlasti u Bratuncu i udruženja preživjelih žrtava iz ovog grada.
Ostali prilozi:
» SANDŽAK: FORMIRAN KRIZNI ŠTAB SPP-A
B.net | 03. July 2020 16:40
Ostali prilozi istog autora: